Yapma MÜYAP bu devirde bu ayak

Las Vegas’ta gerçekleşen dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES’in, eğlence ve teknoloji sektörünün mutlu evliliğine sahne olduğunu geçen hafta yazmıştım.

Müzik ve sinema endüstrisinin, teknoloji sektörüyle papaz olduğu dönem geride kaldı. Eğlence sektörü teknolojiye direnmenin boşuna olduğunu gördü.

Teknoloji sektörü de, eğlence sektörünün hassas olduğu konulara kayıtsız kalmadı. Kuşkularını giderecek, kopyalamaları zorlaştıracak çözümler geliştirdi.

Sonuçta tüketici de dahil herkes kazandı.

Yakında evlerimizde yüksek görüntü kaliteli TV setleri olacak. Bu setlerle yüksek görüntü kaliteli TV yayınlarını izleyeceğiz. BluRay teknolojisine sahip DVD kaydedici ve oynatıcılarla kristal netliğinde filmler izleyip, kaydedebileceğiz. Filmleri, müzikleri İnternet’ten yükleyebilip, eskiye nazaran çok daha cazip fiyatlarla satın alabilecek ya da kiralayabileceğiz. Intel’in Viiv teknolojisine sahip farklı marka cihazlarla tek bir merkezden, evin farklı odalarına müzik, film ve oyun içeriğini kablosuz olarak aktarabileceğiz.

Eğlence ve teknoloji sektörlerinin devleri dünya çapında böylesi mutlu bir evliliğe adım atarken bizde garip şeyler oluyor.

Müzik Yapıcıları Meslek Birliği MÜYAP, korsanla haklı mücadelesini devam ettirirken ipin ucunu kaçırmış. İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak Forumtr isimli İnternet kullanıcılarına forum hizmeti veren sitenin kapatılması kararını aldırtmış.

Gerekçe tuhaf. Forum sitesinde dünyanın dört bir yanında yasal olarak kullanılan Kazaa isimli dosya paylaşım programının yüklenebileceği adresin yayınlanıyor olması. Ayrıca kimi kullanıcıların, bazı korsan MP3 dosyalarının başka sitelerdeki adresini vermesi.

Yani MÜYAP’in ve mahkemenin mantığıyla gidecek olursak Başbakan’a hakaret edecek müşterileri ağırlama olasılığı olan kahvehaneleri tanıtan TV programlarını, tecavüzcülere tezgah altından uyku ilacı satma olasılığı olan eczanelerin ilanını yayınlayan gazeteleri de kapatmamız gerekecek.

Forumtr’nin kapatılması forumportal.com adresinde tartışılıyor. Özgürlüklere tahammülü olmayanlar korkarım bu siteyi de kapatırlar.

Korsanla savaşına gönülden destek verdiğim MÜYAP’a tavsiyem, yüz yıl öncesinin Luditt’leri gibi teknoloji ürünlerine saldırmak yerine dünya eğlence endüstrisini örnek alıp teknolojiyle mutlu bir evliliğin yollarını aramaları...

Bugün belki dünyadaki gelişmeleri eksik yorumlayan mahkemelerce benzer yasaklama kararları alabilirler ama mahkemelerimizin dünyadaki gelişmeleri yorumlamakta fazla gecikmeyeceğini de unutmasınlar.

Seyrantepe de mi Dubaililer’in olsun

Seyrantepe’deki arazinin kullanım haklarının Şişli Belediyesi’nce Galatasaray’a verilmesi gündeme gelince, Fenerbahçeli yazarlar kıyameti koparmaya başladılar.

Vay efendim hazine arazisi nasıl ihalesiz birilerine verilirmiş... Galatasaray’a verilirse, başka kulüplere de verilmeliymiş...

İyi de İstanbul’un en kıymetli arazisi, ihale mihale yapılmadan Dubaililer’e verilmedi mi? El alemin Dubaili’sine ihalesiz arazi vermek yasal da, alemin Galatasaray’ına verilince mi yasadışı oluyor?

Dubaili’ye arsa verince başka milletlere arsa vermek gerekmiyor da, Galatasaray’a verince mi başka kulüplere verilmesi şart oluyor?

Ama Fenerbahçeliler hiç merak etmesin. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, arazinin kullanım haklarını vermek için Galatasaray’dan acil olarak üç proje yapıp, göndermesini istemiş. Galatasaray’ın başındaki beceriksiz yönetim, uygun projeler hazırlayıp, yetiştiremez nasıl olsa...

Fakat Muvaffak bu yazar çok Şafak

Birkaç yıl önceydi. Microsoft’un Türkiye Genel Müdürlüğü’nü yapmış Süreyya Ciliv’le New York’ta bir toplantıda karşılaştım. El sıkıştık, merhabalaştık. "Hiç değişmemişsin", dedi. "Sen çok değişmişsin", deyip yaka kartını işaret ettim; "Ray Ciliv", yazıyordu...

Türkçe ismini yurtdışında değiştirmekte mahsur görmeyenler arasında yazar Elif Şafak da var. Hani şu İtalyan gazetesinin Türkiye’de zulüm gören yazarlar listesine dahil ettiği isim. Kolay telaffuz edilebilmesi için soyadını yurtdışında Shafak yazılışıyla kullanıyor.

Emin olamıyorum. Yurtdışında yaşayanların ya da yurtdışında tanınmak isteyenlerin isimlerindeki Türkçe harflerden feragat etmesi doğru mu? Gelin tartışalım.
Yazarın Tüm Yazıları