Partilerin hal-i pürmelali

BASINA en son KONDA'nın anketi yansıdı. Bizim gibi çok kolay telkin altında kalan ülkelerde anketlerin gerçeği yansıtması çok zor. Zira, bizim gibi ülkelerde anketler yayınlandığı andan itibaren toplumu etkilemeye ve yönlendirmeye başlarlar.

* * *

Ancak, partilere dağıttıkları oy oranlarıyla olmasa bile, gösterdikleri yön açısından anketler Türkiye'nin nasıl bir konjonktür içinde olduğunu doğru yansıtıyorlar.

Hele hele KONDA gibi ciddi kuruluşların anketleri daha da fazla dikkate alınıyor

* * *

Buna göre:

1) Ortada bir küskünler hareketi diye bağımsız bir hareket yok. Seçimden tamamen umudu kesmiş partilerin ‘‘çıkmadık candan umut kesilmez’’ mantığı ile kurdukları bir seçimi erteletme lobisi var. Bunlar her türlü ahlaksız teklifi yönlendiriyorlar.

KONDA anketi ANAP (% 3.5), YTP (% 3.5) ve SP (% 2)'yi en alt sıralara koyuyor.

İşte her türlü seçim erteletme çabasının ardında bu partiler var.

Lobinin başını Mesut Yılmaz ve Hüsamettin Özkan çekiyor. SP, Hoca'nın tavsiyeleri çerçevesinde mecburcu destekçi. İsmail Cem ise kapılmış bahtının rüzgárına, nereye itsen oraya gidiyor.

Bazı holding patronları da bu lobiyi destekliyorlar.

2) En alt sıralarda DSP olduğu halde bu parti hiçbir ahlaksız teklife cevaz vermiyor. Bu mert tavırlarına büyük saygı duyuyorum.

3) Yine son dönemdeki iç tutarlılığına büyük saygı duyduğum MHP (% 7) ise umduğum performansın altında. Ben kolayca % 10'u aşarlar diye bekliyordum ve AB'ye karşı temkinli (!) davranan bu partinin demokrasinin denetleme/dengeleme ilkesi açısından TBMM'de temsil edilmesini elzem buluyorum.

4) Ancak MHP ile ilgili tahminimi Genç Parti (% 8) bozuyor. Tamamen popülist bir tavırla muhafazakár/ezik kitleye hitap ediyor. Üstelik, kim ne derse desin, denenmemişlik avantajı var. MHP'den oy koparıyor. Belki de bu seçimin en büyük sürprizini Genç Parti yapacak.

5) İnanıyorum ki medyanın ilgisi arttıkça şu anda ikinci durumda olan CHP'nin (% 19) oy oranı daha da yükselecek. Geçtiğimiz dönemde medyanın en fazla haksızlık ettiği parti AKP değil, CHP idi. Şimdi bu haksızlık ortadan kalkıyor. Bu seçimlerde milleti tepki oyuna sürekleyen yolsuzluklar ekonomisini en rahat yerden yere vurabilecek parti CHP.

6) DYP (% 11), bir ara baraj altı kalma korkusuyla ANAP'ın dümen suyuna girdi ve bocaladı. Ancak, şimdi bu lobiden paçayı kurtardı ve dengeli bir sağ-muhafazakár vitrin kurdu. Onlar da propaganda döneminde oylarını daha da artıracaklar.

7) Ancak, 3 Kasım seçimlerinin şimdiden belirli açık ara tek koşan galibi, kim olduğunu bir türlü bulamadığımız ama milletten kesin daha uyanık insanlardan oluşan, bunun için de kendilerinde her daim millete don biçme hakkı gören en derin devlet.

Onlar muazzam bir kumpasla, şu ana dek parmağını dahi kıpırdatmayan AKP'yi gizliden gizliye, önce 1'inci parti yaptılar, ancak bununla da yetinmediler, illa ki tek başına iktidar yapacaklar!
Yazarın Tüm Yazıları