PKK terörü ‘ihmale gelmez!..’

HER sorgulama kameraya alınıyor. Sorgu odalarında çekilen filmler en az 24 saat saklanıyor. ‘‘Sorgu sırasında işkence yapıldı’’ iddialarına önlem olmak üzere.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu bölgedeki hiçbir resmi yetkiliye haber vermeden, dolayısıyla gerçek durumu yerinde saptamak amacıyla, Güneydoğu'da bazı illerde incelemelerde bulunuyor. Valiler ve belediye başkanlarının yanı sıra, örneğin otogarda otobüs, minibüs, kamyon şoförleriyle, hemen orada rastladıkları yolcularla konuşuyor. Bazı yakınmaların ötesinde, temel olarak ortaya bir gerçek çıkıyor. TBMM Komisyonu'nun belirlediğine göre:

‘‘OHAL'in kalkmasından sonra, Güneydoğu'da insan haklarına ilişkin uygulamalarda AB ilkelerine uygun bir gelişme gözleniyor. İnsan hakları ihlallerine dönük bazı şikáyetler olabilir, ancak işkence ve baskı, kural olmaktan çıkıyor.’’

Nedeni var. Şeffaf karakollar, modern cezaevleri. Tutuklulara verilen yemek, su, banyo ve benzeri ihtiyaçların giderilmesinde, belli ki, geçmiş dönemde devlet iyi para harcamış!.. Hatta, neredeyse, tutukluların kaldığı nezarethane ve cezaevleri, erlerin barındığı jandarma karakollarından daha modern!..

Komisyon Başkanı Mehmet Elkatmış, altı ili dolaşan komisyonun diğer üyeleriyle dün toplantı yapıyor. Gelen bilgiler ve gözlemler, birbirini tamamlar nitelikte.

Yine de, dikkatle izlemek gerek.

Ancak, üzerinde durulması gereken diğer konu, yeniden uç veren PKK terörü. Bölgede sağlanan huzuru tehdit eden en büyük tehlike. PKK'nın önde gelen elebaşılarından Şemdin Sakık, Diyarbakır Cezaevi'nde şunu söylüyor:

‘‘Hiç ihmale gelmez. Üç yıldır eylem yok, ama Türkiye içinde 500-600, Türkiye dışında eğitim yapan 4-5 bin PKK'lı var.’’

YENİ STRATEJİ Mİ?..

Son zamanlarda, bunca olay arasında gözden kaçabilen, bazı rahatsız edici ipuçları dikkat çekiyor. Örneğin, ‘‘avukatları Apo ile görüştürülmüyor’’ yalanları. Ya da ‘‘İmralı'da Apo'ya eziyet ediliyor’’ yaygaraları. Bunu belli bir eyleme dönüştürme çabaları.

Yoksa, PKK'da yeni bir strateji mi?.. Yeni bir gerilim politikası mı?.. Huzura torpil, barışa saldırı mı?..

Güneydoğu'da 24 yıl sonra OHAL kalkıyor. Boşalan köylere yeniden dönüş başlıyor. Herkes işine gücüne, evine dönüyor. Anayasal ve yasal değişiklikler ve bunların uygulamaları, devlet-yurttaş ilişkilerini, Batı anlamında rayına oturtuyor.

İşte, tam bu sırada... Irak Savaşı, Kıbrıs, AB derken, PKK son iki haftada iki ayrı eyleme kalkıyor!.. PKK'daki bu zamanlama kimlerin eseri?..
Yazarın Tüm Yazıları