Veteran tenisi

VETERAN tenisi dünya spor dünyasına birçok yönden damgasını vurarak ön plana çıkmaya başladı. Hangisinden başlayalım bilmiyoruz. Ancak, çok ayrıcalıklı bazı durumları vurgulayabiliriz.

* Dünyada +85 yaşın üzerinde düzenli turnuva yapılan başka bir spor dalı ve bu yaşın üzerinde maç kazanma mücadelesi yapan başka bir dalda sporcu yok. Bilindiği gibi veteran teniste turnuvalar (kadın ve erkek için) +35 yaşta başlar ve 5'er yıllık aralarla erkeklerde +85, kadınlarda +75 kategorilerinde oynanır. Bütün bu kategorilerin ulusal ve uluslararası müsabakaları var. Dünyada bir yılda 186 bireysel turnuva ve takım şampiyonası oynanıyor. Dünya şampiyonaları da hiç aksamadan yapılıyor. Şu anda erkeklerde en yaşlı tenisçi 93 yaşında.

*2003 Dünya Veteran Şampiyonası (B serisi +55 +60 +65 +70 +75 +80 +85) 19 Ekim'de Antalya'da Club Alibey Tatil Köyü'nün gerçekten mükemmel tenis tesislerinde yapılacak. 31 ülkeden 600 civarında kadın erkek tenisçinin katılacağı bu şampiyona, gerçekten ilginç ve büyük bir spor olayı. Önce takım şampiyonası oynanacak, ondan sonraki hafta ise bireysel turnuva yapılacak. Türkiye bu şampiyonaya +55 +60 +65 +70 +75 kategorilerindeki takımları ile katılacak. Bireysel turnuvaya ise yeterli puana sahip tenisçimiz olmadığı için giremeyeceğiz.

Club Alibey farkı

* ITF, veteran tenise çok büyük bir önem vermeye başladı. Bu Dünya Şampiyonası'nın yerinin seçiminde de hayli titiz davrandılar. Birçok aday ülke ve şehir arasından Türkiye-Antalya ve Club Alibey'i seçmeleri ise boşuna değil. Antalya-Club Alibey'de bugüne kadar yapılan ITF Turnuvaları hep başarılı oldu ve tam not aldı. Club Alibey'in Manavgat ve Belek'teki tesislerinde toplam yüzün üzerinde kalitesi tescil edilmiş özellikle Avrupalılar'ın tercih ettiği clay (toprak) kort bulunuyor. Bu kadar çok sayıda sporcu, refakatçi ve görevlinin konaklaması ve yaklaşık 1500 maçın yapılması ancak böylesine bir tesiste mümkün oluyor.

* Bundan bir ay kadar önce A Serisi (+35'ten +50'ye kadar) Dünya Şampiyonası Almanya'da yapıldı. Bir haftada toplam 1459 maç oynandı. 6000 kutu top kullanıldı. Tenisçiler maçlar esnasında 5800 şişe su içtiler.

*Antalya'ya gelecek takımlar arasında Ruslar da bulunuyor. Ruslar, ilk defa Veteran Şampiyonası'na katılıyorlar. Gelecek olanlar arasında dünyanın en iyi veteranları arasında gösterilen erkekler +60'ta Avustralyalı Peter Pokorny, kadınlarda da yine +60'ta Heide Orth bulunuyor. Şampiyonaya katılacak Türk takımları ve konuk tenisçilerle ilgili ayrıntılı bilgileri gelecek yazımızda bulacaksınız.

*2003 Türkiye Veteran Tenis Birinciliği yüzlerce kadın ve erkek tenisçimizin katılımı ile Levent Tenis Kulübü'nde başladı. Gelecek hafta sona erecek.
Yazarın Tüm Yazıları