Van balık anketinde İslam soruları

MASUM bir başlık taşıyor anket. Amacı belki yine masum. Ne var ki, sahaya çıkıp yöneltilen sorulara geçildiğinde, işin tadı kaçıyor.

Van’da Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın tutuklanmasından sonra, eminim ki, aynı üniversitede görev yapan öğretim üyeleri arasında bu işten memnun olanlar var.

Memnuniyet, dünyaya bakış açısındaki farktan, Rektör Aşkın’ın üniversitede çağdaş eğitimden yana uygulamalarından kaynaklanıyor.

Birkaç ay önce İçişleri Bakanlığı müfettişleri Van’da bazı dernekleri denetlemek amacıyla, Van’a gidiyor. Derneklerin olağan denetimi sırasında, hiç de olağan olmayan belgelere rastlıyor.

Bu arada bir ankete.

FİNANSMAN DIŞARDAN

Derneklerden biri Van’da köylülere bir anket uyguluyor. Anketin konusu, Yeni Balıkçılık Yöntemleri. Van Gölü’nde balıkçılık tekniklerini geliştirmek üzere, balıkçılık yapan köylülerin eğitilmesi öngörülüyor.

Anketi köylülere uygulayanlar arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden bir öğretim üyesi var. Rektörle ciddi görüş farklılıkları olan biri.

Olabilir. Herkes aynı düşüncede olacak, diye bir kural yok.

İçişleri Bakanlığı müfettişinin belirlemesine göre, anketi bir uluslararası kurum finanse ediyor. Kurum, balıkçılığa meraklı demek!..

Anketin amacı ile sorulan sorular arasındaki gariplik ise, ‘hey yavrum hey’ dedirtecek türde.

İŞTE O SORULAR

Ve sorular.

-Türkiye İslam ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeli mi?

-Akdamar Kilisesi devlet kaynaklarıyla onarılmalı mı, yoksa o kaynaklar gençlerin eğitimine mi harcanmalı?

-Kızlar okula gitmeli mi?

-Turizm ahlakı bozar mı?

-Köyünüze sinema istiyor musunuz?

Gerçekten, köylülere balıkçılık eğitimi!..

Hepsi de, belli amacı vurgulayan, çağdaş Türkiye profilinden uzak sorular.

Van Üniversitesinin öncesi ve bugünü, orada tarikat ilişkilerinin temizlenmesiyle birlikte ortaya çıkan çatışmalar, müthiş bir fotoğrafı yansıtıyor.

Bir zamanlar yobazlığın kalelerinden biri, bugün çağdaş bir üniversite.

Van’a giden rektörlere sokakta gösterilen tepki, düşen bir kaleye duyulan öfkenin sonucu.

Sayın Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın’ı bu çabalarından dolayı kutluyorum. Oraya giden rektörleri, verdikleri destekten dolayı, kutlamak gereğini unutmadan.

Duruşma Van’dan alınmalı

4 Aralık 2004 tarihli Ceza Mahkemeleri Kanunu, eski yasada olduğu gibi, şimdi de Adalet Bakanına yetki veriyor.

Yasanın 19. maddesi (b) fıkrasına göre, kamu düzeni dikkate alınarak, bir dava, Adalet Bakanının başvurusu üzerine, bir başka kente alınabilir.

Adalet Bakanı Yargıtay’a başvuruyor ve herhangi bir davanın o kentten bir başka kente alınmasını isteyebiliyor. Son dönemde bunun örnekleri var.

Şimdi Adalet Bakanı Cemil Çiçek’e bir görev düşüyor. Rektör Yücel Aşkın’la ilgili o kadar çok olay var ki, yargının kamu oyunda taraf olduğuna ilişkin bir kanının oluşmasını engellemek üzere, bu davanın Van’dan bir başka kente alınması daha isabetli görünüyor.

Görev Sayın Çiçek’te.
Yazarın Tüm Yazıları