Üzgünüm kontum ama rosto sarmısak çok güzel

İrlandalı yazar Bram Stoker’ın 1897 yılında yayınladığı ‘Dracula’ isimli roman bugünkü modern vampir efsanelerinin temel taşını oluşturur.

Kont Dracula isimli bir asil üzerine kurgulanmış romanda sarmısak, vampirleri uzaklaştırmanın en önemli yollarından biri olarak gösterilir. Vampirler bir yana, sarmısak modern yaşantımızda da -fazla yendiğinde- yakınımızdaki kişileri hızla uzaklaştıracak etkisini aynen muhafaza ediyor. Oysa rosto sarmısak inanılmaz hafif ve sıradışı bir lezzete sahip.

Fırında pişirilmiş sarmısağın, ham olarak kullandığımız sarmısaktan dört veya beş misli daha hafif bir kokuya sahip olduğunu söyleyerek başlayayım ki, söz ettiğim lezzetin ne kadar farklı olduğunu anlatabileyim. Ayrıca, rosto edilmiş sarmısağın öylesine farklı bir kokusu ve lezzeti var ki, insanı bağımlı hale getirebiliyor. Hatta öyle ki, meraklıları fırından yeni çıkmış bu sarmısakları anında ekmeklerinin üzerine püre gibi sürüp büyük iştahla yemeye düşkün oluyorlar. Ama bizim mutfaklarımızda rosto sarmısak hiç tanınmıyor.
Yapılışı çok kolay. Öncelikle bütün, yani dişlere ayrılmamış haldeki sarmısağın etrafındaki kağıt inceliğindeki kabukları alıp atıyorsunuz. Ama sarmısakları saran kabukları soymuyorsunuz. Daha sonra bir bıçakla sarmısağın yaklaşık üçte birini enlemesine kesip sarmısak tanelerinin uçlarını ortaya çıkarıyorsunuz. Resme bakınca ölçüyü tahmin edebilirsiniz. Ardından, alüminyum folyodan büyükçe bir yaprak kesip üzerine sarmısak koçanlarını koyuyor ve her bir koçanın/başın üzerine bir tatlı/çorba kaşığı kadar zeytinyağı döküyorsunuz. Koçanların her tarafını bu yağa buladıktan sonra alüminyum folyoyu paket haline getiriyor ve önceden 190 dereceye ısıtmış olduğunuz fırında bir saat ila bir saat 15 dakika kadar pişiriyorsunuz, yani rosto ediyorsunuz. Sarmısak dişleri açık kahverengi renk alıp yumuşacık olduğunda afiyetle yenmeye hazır oluyorlar. Sarmısakları bir çatalı diplerine kadar batırıp kanırtarak çıkartabilirsiniz. Dilerseniz, kızartmış olduğunuz ekmekler ve tereyağıyla birlikte masadaki herkese birer baş/koçan sarmısak ikram edip ekmeklerinin üzerine sürerek yemelerini sağlayabilirsiniz. Ya da bugün vereceğim tariflerde kullanabilirsiniz.

Rosto sarmısaklı krostini

Bu tarif Los Angeles’ın dünyaca ünlü şefi ve restoran zincirlerinin patronu Wolfgang Puck’tan geliyor. Tarif, rosto sarmısaklı ve çok farklı sürme malzemeleri kullanılan bir krostini tarifi ve çok güzel. Krostini (crostini) İtalyanca bir sözcük olup, genelde zeytinyağı sürülmüş fırında kızarmış ekmeği ifade ediyor. Ayrıca, üzerlerine karides ezmesi, zeytin ezmesi, peynir gibi sürme malzemeleri sürülmüş olan kızarmış ekmekle yapılan kanepeleri de ifade ediyor. Bu tarifteki anlamı bu ikinci anlam.
MALZEMELER Rosto sarmısak için: 4 baş/koçan sarmısak; 4 çorba kaşığı zeytinyağı. Krostini için: Bir parmak kalınlığında ve 45 derece açıyla kesilmiş 12 dilim baget ekmeği ya da köy ekmeği; 1/2 bardak sızma zeytinyağı; 4 koçan sarmısaktan elde edilmiş sarmısak püresi. Farklı sürme malzemeleri: Tıraşlanmış parmesan, eski kaşar veya Kars gravyeri; krem peynirle birlikte ezilmiş keçi peyniri (oda sıcaklığında); ince şeritler halinde kesilmiş, közlenmiş kırmızı biber; Tapenad (zeytin ezmesi ve ançuez karışımı); ince şeritler halinde kesilmiş, yağlı, güneşte kurutulmuş domates; dilimlenmiş domates; taze fesleğen yaprakları; çok ince dilimlenmiş pastırma veya prosciutto; zeytinyağında konserve edilmiş sardalye filetoları veya taze mozzarella peyniri dilimleri
YAPILIŞI 1. Sarmısakları diğer tarifte veya ana yazıda anlatıldığı şekilde rosto edin. 2. Pişmiş sarmısakları bir çatalla kabuklarından çıkarıp bir kâseye alın. Folyodaki zeytinyağını kâseye aktarın ve çatalla ezerek homojen bir püre haline getirin. Elinizde 1/3 ila 1/2 bardak sarmısak püresi olması gerekir. 3. Krostinileri yapmak için, ekmeklere bir fırça yardımıyla zeytinyağı sürün ve fırın tepsisine yerleştirin. Sarmısaklar 190 derece ısıdaki fırında pişerken bir ara ekmekleri de fırına koyup 12 ila 15 dakika kadar (hafifçe kızarana dek) pişirin ve dışarı çıkarıp soğumaya bırakın. 4. Püre edilmiş rosto sarmısağı krostinilerin üzerine sürün. Sarmısak püresinin üzerineyse yukarıdaki sürme malzemelerinden herhangi birisini sürün veya bir karma yapın. Ya da tamamen kendi fikriniz olan sürme malzemeleri kullanın.

Parmesanlı rosto sarmısak çorbası

Hemen söyleyeyim, bu çorbada yaklaşık 45 diş sarmısak kullanacaksınız ama hiç korkmayın, sarmısaklı bir çorba içtiğinizi anlamayacaksınız bile. Ertesi gün de ağzınız kesinlikle kokmayacak. Dahası, sarmısak gibi baskın bir malzemeden bu denli rafine ve muhteşem lezzete sahip bir çorba çıkabileceğine inanamayacak, çorbaya hayran kalacaksınız.
MALZEMELER 2 veya daha fazla bütün sarmısak koçanı (içlerinde toplam 25 diş olması gerekir); 2 çorba kaşığı zeytinyağı; 2 çorba kaşığı tereyağı; doğranmış 1 büyük kuru soğan; 1 çorba kaşığı taze kekik yaprağı; 18 diş ham sarmısak; 4 su bardağı tavuk suyu (stok); 1/2 su bardağı taze krema; 1/2 su bardağı ince rendelenmiş parmesan peyniri; 4 dilim limon.
YAPILIŞI 1. Fırınınızı önceden 190 dereceye ısıtın. 2. Sarmısak koçanlarının üçte birini enlemesine kesip üzerlerine zeytinyağını dökün, her tarafına bulayıp alüminyum folyoya sarın, fırında 1 saat 15 dakika rosto edin. Pişince soğutun ve çatalla rosto olmuş sarmısak dişlerini çıkartıp bir kâseye koyun. 3. Tereyağını bir tencerede orta hararetli ateş üzerinde eritin. Soğanları ekleyin ve 5-6 dakika karıştırarak yarı saydam bir görünüm almalarını sağlayın. 4. Rosto edilmiş 25 diş sarmısak ile 18 diş ham sarmısağı da ekleyip 3 dakika daha pişirmeye devam edin. 5. Tavuk suyunu koyun ve kısık ateşte kapaklı olarak 20 dakika kadar veya sarmısaklar iyice yumuşayana dek pişirin. 6. El blenderiyle çorbayı püre haline getirin. Bir tel süzgeçten bastırarak süzün. 7. Çorbayı tencereye aktarın ve kremayı ilave edin. Kaynama noktasına gelince ateşi iyice kısın ve birkaç dakika tıngırdatın. Tuz ve karabiberini ilave edin. 8. Servis için, rendelenmiş Parmesan peynirini 4 kâseye paylaştırın ve üzerlerine çorbayı dökün. Yanlarında birer dilim limonla birlikte servis edin.

Rosto sarmısaklı patates püresi

Bu tarif de, bildiğiniz ve alıştığınız patates püresine bilmediğiniz ve tatmadığınız yepyeni bir boyut getirecek. Denemelisiniz.
MALZEMELER 1 baş/koçan rosto edilmiş sarmısak; 1 kg. patates; 4 çorba kaşığı tereyağı; 1/2 bardak süt; tuz ve taze çekilmiş karabiber.
YAPILIŞI 1. Büyük bir tencerede tuzlu suyu kaynatın. İçine yıkamış olduğunuz patatesleri koyun ve yaklaşık 15 dakika ya da yumuşayana dek orta-kısık ateşte kaynatarak pişirin. 2. Suyunu boşaltın, soğutun ve soyup doğrayın. 3. İçlerine tereyağı, süt ve tuz-karabiber ilave edip karıştırın. 4. Yazının içinde anlatıldığı şekilde rosto edilmiş sarmısağı çatalla püre haline getirin ve patateslere ilave edin. 5. El blenderiyle veya patates eziciyle püre haline getirip ızgara veya soslu et yemeklerinizin yanında servis edin.


Yazarın Tüm Yazıları