Üniversitelerde rektörlük yarışı

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelerde rektörlük yarışı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2016 21:19

Boğaziçi, ODTÜ, İstanbul Teknik’in de aralarında bulunduğu 18 üniversitede bu yaz rektörlük seçimlerinin yapılması bekleniyor. 2012’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün atadığı bu rektörler bu kez Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından belirlenecek. Seçim gününü YÖK üniversitelere bildirecek.

Haberin Devamı

ORTA Doğu Teknik (ODTÜ), Boğaziçi, Yıldız Teknik, İstanbul Tenik ve Ankara’nın da aralarında bulunduğu 18 üniversitede rektörlük seçiminin bu yaz yapılması bekleniyor. Bu üniversitelerin rektörleri dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Temmuz 2012’de atanmıştı. Üniversitelerin bazıları rektör adaylarını açıklamaya başlarken, seçim gününü YÖK belirleyerek yükseköğretim kurumlarına bildirecek. Seçim yapılacak üniversitelerden biri de, İstanbul’daki Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ). Seçimlerin haziran ayının ilk haftası yapılması bekleniyor. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde şimdiye kadar adaylığını açıklayan isimler şöyle:

Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nuran Kara Pilehvarian, İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Demir, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Yüce, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Büyüklü, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Yiğit ile Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahri Şahin. Üniversitenin şu anki Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ise sekiz yıldır bu görevi yürütüyor. İki dönem üst üste rektör seçilen Prof. Dr. Yüksek, kanuna göre iki dönemden fazla rektörlük yapamayacağı için aday olamıyor. Türkiye’nin köklü üniversitelerinden Boğaziçi’nde de önümüzdeki aylarda rektörlük seçimleri olacak. Şu anki Rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, 2012 Temmuz ayında atanmış, ağustosta ise göreve başlamıştı. Üniversitede henüz seçim süreci başlamadı ancak mayısta rektörlük seçim takviminin açıklanması ve haziran ayında da seçimin yapılması bekleniyor.

Haberin Devamı

ERKAN İBİŞ YİNE ADAY

Ankara Üniversitesi’nin rektörlük seçimleri ise haziran ayında yapılacak. 2012 yılında göreve gelen Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş yeniden aday olacak. Prof. Dr. İbiş’e rakip olarak 4-5 hocanın da rektörlüğe adaylığını koyacağı konuşuluyor. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) de kulislerde her fakülteden bir aday olacağı dile getiriliyor. Ancak resmi olarak adaylığını açıklayan hoca henüz yok. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, 2012 yılında rektörlük görevini devraldı. Karaca’nın yeniden aday olup olmayacağı da merak ediliyor.

Haberin Devamı

SEKİZ YILDIR GÖREVDE

ODTÜ’de mayıs sonu haziran başı gibi rektörlük seçiminin yapılması gündemde. ODTÜ’nün şu anki Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar için süre temmuz ayında doluyor. Prof. Dr. Acar, ikinci kez seçildiği rektörlük görevini 2008 yılından bu yana sürdürüyor. Seçimlerin hangi tarihte yapılacağı henüz belli değil. Rektör Acar, Temmuz 2012’de dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yeniden rektör olarak atanmıştı. Kimin rektörlüğe adaylığını koyacağı ise henüz bilinmiyor ama farklı bölümlerden birçok hocanın rektörlük için aday olacağı konuşuluyor. Prof. Dr. Acar ise iki dönem üst üste rektörlük yaptığı için tekrar bu yarışa giremiyor. Rektörlük seçimi yapılması beklenen diğer üniversiteler şöyle: Atatürk, Cumhuriyet, Çukurova, Dicle, Ege, Erciyes, Fırat, Gazi, Gaziantep, İnönü, Karadeniz Teknik, Ondokuz Mayıs, Trakya üniversiteleri. 

BAKMADAN GEÇME!