Unakıtan'ın ilkesi...

SİYASETTE ilkeli adam önemlidir. Çünkü beğenmeseniz, ilkelerine itiraz etseniz bile hangi konumda ne yapacağını en azından doğruya yakın şekilde tahmin edersiniz.

İlkeli adam çoğu kez kalitelidir de... Çünkü duygularının, çıkarlarının esiri olmaz. Birilerine yaranmak için uğraşmaz.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, 70 yıldır İstanbul Üniversitesi'nin tasarrufunda bulunan Baltalimanı Sosyal Tesisleri'ni ‘‘15 gün içinde boşaltıp Defterdarlığa teslim edin’’ talimatını verdiğini gazetelerde okumuşsunuzdur.

Şimdi merak ediyoruz, Sayın Bakan bu kararı ilkeli olduğu için mi verdi, yoksa İstanbul Üniversitesi'ne kızdığı bilinen Başbakan Tayyip Erdoğan'a yaranmak için mi veya duygusal bir tepki yüzünden mi verdi?

Kendisine sorulunca verdiği yanıt şu:

‘‘Buna benzer bütün tesisleri topluyorum. Ya turistik yerlere satacağım ya da kiralayacağım. Ekonomiye kazanç getireceğim. Belli bir kesimin belli bir (şekilde) kullanımında olan yerlere tahammülüm yok. (...)’’

Görüldüğü gibi Sayın Bakan konuya ‘‘ilke’’ açısından baktığını söylüyor.

Durum gerçekten böyle ise, beğensek de beğenmesek de saygı duymamız gerekir.

Ama saygı öyle hemen peşinen duyulmaz. O ilkenin uygulandığını öteki örneklerde de görmek gerekir.

Eğer öteki örneklerde bu ilke korunamıyor yani uygulanamıyorsa, ilgili kişiyle ilgili bir kalite sorunu söz konusu olur.

O nedenle bakacağız, Sayın Bakan gerçekten ilkeli bir zat ise, şimdi tartışılan tesisten yaklaşık 200 metre ötede (Tarabya tarafında) bulunan ‘‘Polis Moral Eğitim Merkezi’’ isimli tesisi de İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden alacak mı?

Keza daha ileride yani Tarabya yolu üzerinde Vilayetler Evi diye bilinen bir tesis var. Yanılmıyorsak o da İstanbul Valiliği'ne veya İçişleri Bakanlığı'na tahsis edilmiş bir hazine malıdır. Keza Yeniköy sırtlarındaki Hákimlerevi de Adalet Bakanlığı'nın tasarrufundadır. Şimdi Sayın Unakıtan, bu bakanlıklara da ‘‘O tesisleri 15 gün içinde boşaltıp Maliye'ye teslim edin’’ üsluplu mektuplar göndertecek mi?

Eğer göndermez veya göndertmezse, ortada ilke değil, Sayın Bakan'ın siyaset adamlığıyla ilgili bir kalite meselesi olduğu anlaşılacak.

Gerçi aynı şekilde Milli Emlak'a yani Maliye'ye ait binalarda hizmet veren Orduevleri de var. Ama artık o kadar da ilkeli olmasını Sayın Bakan'dan bekleyecek kadar insafsız değiliz.

Sayın Unakıtan, ‘‘Mahmutpaşa’’dan ‘‘İstiklal Caddesi’’ne gelsin, yeter...
Yazarın Tüm Yazıları