Üç gün sonra yasaya aykırı

400 milyon dolarlık koca tesis bomboş duruyor!..

Özelleştirme ve yabancı sermaye konusunda, tam skandal.

Bir yandan, özelleştirme ve yabancı sermaye şampiyonları nutuklarda bu ünvanı kimseye kaptırmıyor. Öte yandan da, uygulamada büyük boşluklara imza atılıyor. Üstelik, yasaya aykırı bir direnme sonucunda.

İzmir'de Türk-ABD ortaklığı ile yapılan, yani yabancı sermaye ortaklığında bir doğalgaz depolama tesisi var. Likit doğalgazı depolayan, gelişmiş ve pahalı teknolojiyle donatılmış bir tesis.

Ama, aylardır çalışamıyor. Çünkü, bu tesisin çalışması için, doğalgazın ithali gerekiyor. İthalata Botaş'ın izni gerek. Oysa, Botaş doğalgazda ithalat tekeli. Bunu da kimseye kaptırmak istemiyor!..

Olay, bizdeki serbest piyasa mantığını, bürokrasinin ürkekliğini gösteren, Türkiye'ye neden yabancı sermaye gelmediğinin tipik örneği.

TEZEK-DOĞALGAZ

1970'lerde ısınmak için tezek artı odun kullanım oranı yüzde 32. Zaman geçiyor, eh ne de olsa modernleşiyoruz, bugün bu oran yüzde 7.5'e düşüyor. Ve de doğalgazla çağı yakalıyoruz!..

Pir yakalıyoruz. Önce halk doğalgaza çok yüksek fiyat ödüyor. Çünkü, doğalgazda Botaş tekeli var. Buna karşılık, tekelin olmadığı ülkelerde, örneğin İngiltere'de serbest rekabet sonucu, fiyatlar yüzde 35 ucuzluyor.

Bizde tekeli kırmak, doğalgazda serbest rekabet yaratmak için bir yasa çıkartılıyor. Buna göre, 3 Kasım 2003 tarihine, yani önümüzdeki pazartesiye kadar, Botaş'ın ihaleye çıkması gerek. Doğalgazda ithalatı serbest bırakmak üzere.

Üç gün sonra 3 Kasım. Botaş'ta kıpırdama yok. Yasaya aykırı.

Neden?.. Bir, bürokrasi ihalede yolsuzluk korkusuyla yerinde oturuyor. İki, Botaş kendi dışında rakip yaratmak istemiyor.

Yasa tam gırgır!.. Botaş doğalgaz ithalatında tek yetkili. Tek yetkili ihaleye çıkacak ve kendi rakiplerini belirleyecek!.. Bu arada elindeki tekel de uçacak!..

KAÇAN MİLYARLAR

Geçen yıl doğalgazdaki yüksek fiyatlar halkın tepkisine yol açıyor. Nedeni, tekel. Tepkiyle fiyatlar biraz düşüyor, ama kazık devam ediyor.

Diğer olay, yabancı sermayeye tavır. Adamın 400 milyon dolarlık yatırımı bomboş duruyor. Bunu gören hangi yabancı sermaye Türkiye'ye gelir?.. Boş vaatlere mi inanır, boş duran tesise mi?..

Geçenlerde Enerji Bakanı Hilmi Güler'in de katıldığı bir toplantıda, Türk-Avrasya İş Konseyleri Başkanı Tuğrul Erkin bir konuşma yapıyor:

‘‘Yabancı sermaye yatırımlarında çok geri sıralarda yer almamızın en önemli nedeni, güven azlığıdır. Önceki dönemde, enerji projelerinde yaşadığımız ciddiyetsizlik nedeniyle, en az 10 milyar dolarlık yatırım ülkemizden kaçmıştır.’’

Vatana, millete hayırlı olsun!..

Kenan Işık'ın ücret soruları

TV'lerin en keyifli yarışma programı, hiç kuşku yok, Kim 500 Milyar İster. Sadece Türkiye'de değil, hemen hemen yirmi ülkede de öyle.

Bizdeki programı Kenan Işık sunuyor. Ve tavrıyla sempati topluyor. Ancak, son zamanlarda durum tatsız. Kenan Işık, yarışmacılara ücretlerini sorar hale geliyor. Çok ayıp!.. Hele de TV'de!.. Yarışmacılar sıkılıyor, mahcup oluyor, rahatsız oluyor, yanıt vermek istemiyor. Ama, Kenan Işık ısrar ediyor!..

Ben aynı programı örneğin, Alman RTL'de de izliyorum. Orada sunucu, özel yaşamda dikkatli. Ayrıca, öyle mi, böyle mi, diyerek, yarışmacıyı olumlu, olumsuz yönlendirmiyor. Soru, ardından yanıt. Yanıt üzerine sohbet pek yok.

Bunun ötesinde, RTL'de bizdeki gibi, kritik bir sorunun yanıtı için, belli müzik eşliğinde, dım dım dım dım, uzun süre beklenmiyor.

Hepsinden ayrı, yanıtlar eğitim düzeyinin manzaraları!.. Hazin!..
Yazarın Tüm Yazıları