Türkiye’nin ilk kadın makinist adayı Seçil

Yaşasın, Türkiye’nin ilk kadın makinist adayını sizlere tanıtmak Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür’e düştü.

18 yaşındaki Seçil Ölmez, bu yıl Eskişehir Atatürk Anadolu Meslek Lisesi’nin Raylı Sistemler Teknolojisi bölümünden mezun oldu. Dün Eskişehir Garı’nda tanıştık. Heyecanlı ama yaptığından emindi. Demiryolcuların bir lafı var: "Elin raya değmesin, yedi sülalen demiryolcu olur." Demiryolcuların çoğu gibi o da bir demiryolcu torunu, çocuğu. Babası ve dedesi işçiymiş, dayısı gar müdürü. Bu yıl memurluk sınavını verdikten sonra yardımcı makinist olarak göreve başlayacak, sonra da makinist olacak. Türkiye’nin ilk kadın makinisti.

Demiryolcunun okulu

Herkes Eskişehir’deki Demiryolu Meslek Lisesi’nden efsane gibi bahsediyor. Ancak, yatılılık ve burs hakları kaldırılınca okul 1998’de kapanmış. Kimse TCDD’nin ihtiyaç hissedeceği kalifiye eleman açığını düşünmemiş. Neden sonra 2004’te bu okulların yeniden açılmasına karar verildiğinde ve Ulaştırma ve Milli Eğitim bakanlıkları protokol için bir araya geldiklerinde şöyle bir olay yaşanmış: TCDD, eski yıllardan gelen maddesini yine koymuş protokole: "Bu işi sadece erkekler yapar." İnanmayacaksınız. Ben de inanamadım ve çok sevindim; çünkü Milli Eğitim, "olmaz" demiş, "AB uyum yasalarına göre cinsiyet ayrımcılığı yapamazsınız!.."

İşte Seçil böyle girebilmiş makinist olmasını sağlayacak bölüme.

Şimdi bu okullardan Türkiye’de beş tane var; İstanbul, Erzincan, Sakarya, Eskişehir, Sivas’ta. Ve yüksek teknolojili, modern bir eğitim veriyorlar.

Seçil küçücük bir kız; kocaman treni nasıl kullandığını, korkup korkmadığını soruyorum: "Korkmak değil de heyecanlandım. Hiç zor değil" diyor. Eskiden Eskişehir’de bir kız istemeye gidildiğinde, "damat Kumpanya’da (TCDD) çalışıyor" denince, hemen "Verdim gitti" denirmiş... Şimdi Seçil, evleneceği kişiyi seçtiğinde ne olacak bilmiyorum. Görüyorsunuz, kadınlar sistemi değiştirmeye devam ediyor.

Bugün Konya Garı’ndayız

10.00 ve 13.30 Uluslararası Af Örgütü atölye çalışmaları

11.00 Akbank Çocuk Tiyatrosu Masal Masal İçinde

11.30 Aile içi şiddete son semineri

12.30 İnsan hakları sohbeti

Gün boyu Hürriyet Hakkımızdır ve Demiryolu sergileri
Yazarın Tüm Yazıları