Türkiye’nin en sıra dışı camisi İzmir’e

Türkiye’nin ilk ‘sosyal camisi’ Gaziemir’de yapılıyor. Bilardodan masa tenisine kadar birçok mekanı buluşturacak kompleks, gençleri de çekmeyi amaçlıyor. Bir başka dikkat çeken ise hayırseverlerden toplanan miktar.

Haberin Devamı

İZMİR Gaziemir’de, Türkiye’nin en sıra dışı camisi inşa ediliyor. Asansörlü, internetli camide, bilardo ve masa tenisi alanlarının yanı sıra kütüphane de bulunacak. Secdeye yatmış insanı tasvir eden kubbesi olan camide, İslam’ın beş şartını temsil eden beş sütun da bulunuyor. Sosyal mekanlarıyla gençlere çekim alanı yaratması amacının yanında, cami projesinin en ilginç yanı, esnaf ve hayırseverlerden toplanacak yaklaşık 10 milyon TL’yle yapılıyor olması. Destek için müftülük yağlı güreş yarışması bile düzenlendi. Temelini eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun attığı camiyle ilgili sorularımızı yanıtlayan Gaziemir Müftüsü Mustafa Temel, yurtdışında görev yaptığı sırada incelediği projelerden esinlenerek çalışma hazırlattığını söyledi. Diyanet İşleri’nin artık bu tip projelere sıcak baktığını belirten Temel, esnaf ve hayırseverlerden destek almak için saha çalışması yaptığını da kaydetti.
Almanya’dan etkilendi

Haberin Devamı

Sizi tanıyabilir miyiz... İzmir’e gelene kadar nerelerde görev yaptınız?
- Türkiye’nin çeşitli yerlerinde müftülük yaptım. İzmir Dikili’de ve kısa süreliğine de Menderes’te çalıştım. Yurtdışı görevlerim de oldu. Almanya Münih’te Din Hizmetleri Ataşeliği yaptım. 27-28 aydır da İzmir’deyim.

Bu cami projesini siz mi düşündünüz? Nereden aklınıza geldi?
- Almanya görevim sırasında, dikkatimi çeken cami projelerini inceledim. Birçok projeyle karşılaştım ve onlardan çok etkilendim. Döndükten sonra da üç parçadan, yani iki dernek ve bir belediye hissesinden oluşan arsada projeyi gerçekleştirmek bize nasip oldu. Burada daha önceden ihtiyaç varmış ancak arsa yüzünden gerçekleşememiş. Sorun çözüldü.

Proje nasıl ortaya çıktı?
- Proje yarışması yaptım. Mimarlar Odası aracılığıyla mimarlara ulaştım. Avrupa’dan getirdiğim projelerden dosya oluşturdum. Mimarlara dağıttım. Ancak yine de ilginç bir şey çıkmadı. Yavuz Selim Barbaros adlı arkadaşı tavsiye ettiler. Ufku açık, ODTÜ mezunu bir arkadaştı. Bu proje üzerinde çalıştık. Uyarlama yaptı. Detaylar üzerine çalışırken talihsiz bir olay sonucu hayatını kaybetti. Mimari projeyi ana hatlarıyla ortaya koymuştu. Manisa’da vuruldu...

Haberin Devamı

Çelik konstrüksiyon

Biraz projeyle ilgili bilgi verir misiniz?
- Proje çelik konstrüksiyonlardan oluşuyor. İki bin metrekare üzerine oturuyor. Mimar ve iç mimarlardan oluşan beş kişilik ekip çalışıyor. Almanya’dan gidip gelenler var. Alışıldık ve klasik sade camilere benzemeyecek. Tamamen farklı bir proje. Türkiye’de benzeri yok. Benzeri Münih-Köln’de yapılıyor.

Bu kadar dev bir cami projesi ne kadara mal olacak?
- Şu ana kadar 4 milyon TL’yi geçtik. Bittiğinde 7-8 milyonu geçeceğini, tahminen 10 milyon TL’yi bulacağını düşünüyorum. Ramazan’a yetiştirmeye çalışıyoruz ama biraz zor görünüyor.

Bütçe sadece bağışlardan mı oluşuyor?
- Hayırseverlerin yardımıyla yapılıyor. Daha da destek bekliyoruz. Vatandaşlar ve esnaf destek oldu. Böyle bir ihtiyaç vardı. Ancak başladığımızda bütçemizde hiç paramız yoktu. 1.5 senede büyük bir yatırım yaptık. Sadece iki kişi her gün hesap kitap işleri için çalışıyor. Ben de sahaya inip esnafla görüşüyorum.

Haberin Devamı

Sosyal cami olacak

Bu camiler yeni model mi olacak?
- Diyanet İşleri de artık bu tip cami projelerine sıcak bakıyor, tavsiye ediyor. Avrupa’da çok benzeri var. Cami, Anadolu’da sadece namaz kılınan bir yer. Avrupa’da vatandaşlar çoluğuyla çocuğuyla oraya geliyor, vakit geçiriyor. Yaşlılar sadece namaz kılıyor ama gençleri de çekecek, tüm imkanlarıyla birlikte sosyal bir cami yapıyoruz.

Şark ve Batı mimarisi sentezi

Projede başka neler var?
- Kapalı alanı 6 bin metrekare. 4.5 metre alta indik, otopark yapılacak. 2 bin 500 kişi alt ve üst katta namaz kılabilecek. Kompozitle beraber renkli camları olacak. Hem Şark hem Batı mimarisinin sentezi olacak. Mihrap ve mimber çalışması da bitiyor. 500 kişilik konferans salonu olacak. Kütüphane ve internet ağı kurulacak. Bay ve bayanların oturup dinlenebileceği, bir şeyler içebileceği mekanların yanında gençlere yönelik bilardo ve pinpon salonları da olacak. Müftülük hizmet birimi, misafirhane, iki lojmanı bulunacak. Kendine has özellikleri var. Kubbe, insanı secdede tasvir ediyor. İslam’ın altı ve beş şartını temsil eden simgeler üstte olacak. İmanın altı şartını temsil eden kolonlar var. Minare de şeffaf. Camlar ışıklandırmalı ayet yazılı olacak.

Yazarın Tüm Yazıları