Türkiye’de iyi ki banka kurmamışız finansta Karadeniz’de büyüyeceğiz

KIBRIS’ta 8 şubeli bir bankası olan Altınbaş Holding, Ukrayna’daki ilk Türk bankasını Creditwest adıyla açmaya hazırlanıyor. Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, "Geçmişte banka sahibi olanların yaşadıklarını görünce iyi ki Türkiye’de banka kurmamışız" dedi.

KUYUMCULUK sektörüyle yola çıkan ve Kıbrıs’ta 8 şubeli bir bankası olan Altınbaş Holding, Ukrayna’daki ilk Türk bankasını açmaya hazırlanıyor. Creditwest adıyla Ukrayna’da bankacılık izni alan ilk Türk şirketi olan Altınbaş, bankayı yılbaşında hizmete sokmayı ve 5 yılda 100 şubeye ulaşmayı planlıyor. Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, Ukrayna’dan sonra Karadeniz’e kıyısı olan diğer ülkelerde de banka kurmak istediklerini söylüyor. Kıbrıs’ta da bankaları olduğunu hatırlatan Altınbaş, "Geçmişte banka sahibi olanların yaşadıklarını görünce iyi ki Türkiye’de banka kurmamışız" diyor. Altınbaş, grup olarak özellikle bireysel bankacılık alanındaki bilgi ve deneyimlerini Ukrayna başta olmak üzere Karadeniz’deki diğer ülkelere ihraç etmek istediklerini söylüyor. 2005 yılını 1.2 milyar dolar ciroyla tamamlayan ve 2006’da yüzde 20 büyümeyi planlayan Altınbaş Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İmam Altınbaş ile Creditwest’in yanı sıra kuyumculuk, enerji, finans sektörünü ve grubun geleceğe yönelik beklentilerini konuştuk.

12 yıl önce bankanızı neden Kıbrıs’ta kurmuştunuz?

- Biz Kıbrıs’ı seviyoruz. Gaziantepliyiz ama 1975’te babam Kıbrıs’a göçmüş. Ailece Kıbrıs vatandaşıyız. İki ağabeymin eşi de Kıbrıslı. Kıbrıs yıllarca ambargoya maruz kaldı. Türk işadamlarının bence Kıbrıs’a yatırım yapmaları lazım. Ama bizim işadamlarımız sıkıntılı bölgeye gitmeyi sevmiyor. Biz bu ülkeyi seviyoruz. Önce bankayı kurduk, ardından akaryakıt dağıtım şirketimiz Alpet’i. Bankamız 200 milyon dolar aktif büyüklüğüyle Kuzey Kıbrıs’taki özel sektör bankaları içinde ilk üçte. Altınbaşbank’ın 2006 yılında Türkiye’de de şubesini açmak istiyoruz.

Türkiye’de banka kurmayı düşünmediniz mi?

- Bankacılık sektörüne girerken o dönemde Türkiye’deki yapının çok uygun olmadığını düşündük. Zaman bizi haklı çıkardı. Bankalar çalkalanmaya dayanamadı.

Krizlerin ardından ’Türkiye’de iyi ki banka kurmamışız’ dediğiniz oldu mu?

- Birçok işadamı aslında işini çok iyi idare etmesine rağmen bankasından dolayı ya hapse girdi ya bütün mal varlığını yitirmek zorunda kaldı. Kendi içimizde yaptığımız değerlendirmelerde zaman zaman ’İyi ki Türkiye’de banka kurmadık. İyi ki Türkiye’de bankacılığa girmemişiz’ diyoruz.

Ukrayna’da bankacılık hedefiniz nedir?

- 5 yılda 100 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz. 8 milyon Euro’luk bir sermaye ile izin aldık. Daha sonra gelişmelere göre sermaye artırımı yapılacak. Ukrayna’da bankacılığın her tarafında boşluk var. Kurumsal bankacılık da çok zayıf. Ama biz bireysel bankacılık tarafında daha başarılı oluruz diye düşünüyoruz.

Neden Karadeniz’e odaklanıyorsunuz?

- Rusya’nın dağılmasından sonra çok yakınımızda sadece bankacılık konusunda değil bir çok konuda satabileceğimiz ürün ya da verebileceğimiz know how olan ülkeler doğdu. Karadeniz’de geçiş dönemi yaşayan ülkeler var. Bu gelişimde Türk şirketleri de yer almalı diye düşünüyoruz. Ukrayna’yı oturttuktan sonra Karadeniz’deki diğer ülkelerde de banka kurmayı planlıyoruz.

Peki Karadeniz’de bankacılığa başlamak için neden Ukrayna’yı seçtiniz?

- Finans sektörüne ilişkin uluslararası çerçevede gerçekleştirdiğimiz fizibilite çalışmaları sonucunda nüfus yoğunluğu, yabancı sermayeye tanıdığı olanaklar, bireysel bankacılık alanındaki potansiyeli nedeniyle yatırım yapılması için en uygun ülkenin Ukrayna olduğuna karar verdik.

1.2 milyar dolar ciroyu yüzde 20 daha artıracağız

2005 yılını nasıl geçirmiştiniz, 2006 beklentileriniz?

- 2005’i son derece olumlu ve başarılı geçirmiştik. Ülkenin geleceğin inancımız sonsuz. Olumsuz bazı şeyler de doğal olarak olabiliyor. Ama 2006 ve 2007’nin de bizim için çok iyi geçeceğine inanıyorum. 2005’te 1.2 milyar dolar ciro gerçekleştirdik. 55 milyon dolar ihracat yaptık. 2006’da da yüzde 20 büyümeyi planlıyoruz.

85 kuyumculuk mağazamız var hedefimiz 1000’e ulaşmak

Tekstil gibi kuyumculukta da markalaşmak gerektiğini düşünüyor musunuz?

- Altınbaş olarak biz yıllar önce markalaştık. Büyük üretici değiliz, ama markalı ürün satar pozisyondayız. Yakında ucuz işçiliği Türkiye’nin elinden alacaklar markalarımızla kalacağız. Biz tüm dünyaya kendi markamızla ürünlerimizi satıyoruz. Halen Sofya’da, Makedonya’da, Romanya’da, Almanya’da da olmak üzere toplam 85 Altınbaş mağazamız var, 600’ü yurt dışında olmak üzere bin mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. Ürünlerimiz zaten 3 bin noktada satılıyor.

30 şirketimiz var, yeni bir sektör düşünmüyoruz

Girmeyi düşündüğünüz yeni bir sektör var mı?

- Holding bünyesinde Türkiye, Kıbrıs, Almanya, Bulgaristan, Amerika ve Arnavutluk’ta, kuyumculuk, finans, enerji, denizcilik ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren 30 şirket bulunuyor. Şimdilik yeni bir alana girme planımız yok. Bulunduğumuz sektörlerde rekabet gücümüzü artırıyoruz.

Birleşme ve ortaklık fikrine sıcak bakıyoruz

Şirket evlilikleri ve ortaklıklara nasıl bakıyorsunuz?

- Birleşme ve ortaklıklar kurmaya açık bir firmayız. Yaptığımız işlerde ortak olma fikrine sıcak yaklaşıyoruz. Ancak ortaklığın getirisi-götürüsü ne olacak bakarız. Kapalı bir grup değiliz. Yerli yabancı her türlü işbirliği ve ortaklığa açığız.

Hammaddemiz pahalı olunca rekabet gücümüz kalmıyor

Kuyumculuk ve mücevherat sektörünün ihracatı istediğiniz gibi gelişiyor mu?

- Sektörümüzde geçen yıl ÖTV yüzde 6’dan yüzde 20’ye çıkarıldı. Bu da ülkemizde mücevheratın gelişmesine büyük darbe vurdu. Mücevherde İtalya gibi rakiplerimizde olmayan yüzde 10 ÖTV, sektörümüzde büyük bir sıkıntı yarattı. Geçen yıl ağustosta ÖTV artınca ihracat yüzde 25 düştü. Pırlanta gibi değerli taşlar bizim hammaddemiz. Hammaddemiz yüzde 20 pahalı olunca rekabet gücümüz kalmıyor.

Akaryakıt dağıtımında 2010’da ilk 5 arasında olmak istiyoruz

Akaryakıt dağıtım istasyonları işiniz nasıl gidiyor?

- Petrol Ofisi özelleştikten sonra bünyemize katılan yöneticilerimiz var. 2010 yılına kadar 5 şirket arasında olabilecek bir Alpet yaratmaya çalışıyoruz. Şu anda dağıtım açısından 8’inciyiz, ama depolama dolum tesisi açısından Türkiye’nin üçüncü büyük şirketiyiz. 350 Alpet istasyonumuz var, 150 istasyon da açılmaya hazır. Kıbrıs’ta da 55 istasyonumuz var.

İMAM ALTINBAŞ

Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İmam Altınbaş, 1965 Gaziantep doğumlu. Çalışmaya, fıstık tüccarı ve mücevher mağazası sahibi olan babasının yanında okul çağındayken başladı. Diğer ağabey ve kardeşleri ile birlikte, önce Gaziantep’te, ardından da İstanbul Sultanahmet ve Kıbrıs’ta mücevherat, kuyumculuk, finans ve petrol sektörlerinde işlerini büyüttü. İmam Altınbaş, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Üyesi, İstanbul Maden ve Mücevherat İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi.
Yazarın Tüm Yazıları