Türk gençler Akropolis’i Yunan gençler Efes’i doldursun istiyoruz

TÜRK ve Yunan kültürlerini, yemeklerini tanıtacak olan ve her iki ülkenin televizyonlarında yayınlanacak olan ‘Muhteşem Yolculuk’ programından bahsetmiştim. Yunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğini alan programın Yunan Adaları’ndaki koordinatörlüğünü ve danışmanlığını yapacak olan gazeteci Matula Pandelakis geçtiğimiz hafta Alaçatı’ya geldi. Egeo News ve Egeo Televizyonu yayın yönetmeni ve editörü olan Pandelakis ile programın yapımcıları Maria Ekmekçioğlu ve Erdal Murat Aktaş eşliğinde keyifli bir sohbet yaptık.

Haberin Devamı

Komşularım İzmir’i o kadar anlattı ki, ilk geldiğimde ağladım

Nerede yaşıyorsunuz?
Atina’da yaşıyorum, Kokonia semtinde oturuyorum. Aslen Giritliyim. Annem Siros, babam Girit adasından. Adalıyım yani.

Sizin de atalarınız arasında Anadolu’dan gidenler var mı?
Yok, ama oturduğum bölgede çok var. Oturduğum sokağın adı Tarsus Sokağı, yanı Antalya sokağı. Komşularımın çoğu İzmir’den. O nedenle yemekleri ve adetleri çok iyi biliyorum. Hatta İzmir’e ilk gelirken çok heyecanlandım ve ağlamaya başladım. O kadar hasretle anlatmışlardı ki, sanki onlar gibi ben de buradanmışım gibi hissettim.

Bazı gazeteciler çok kazanırken bazıları sürünüyor

Ne işle uğraşıyorsunuz?
Gazeteciyim. Kariyerime devlet televizyonunda politika ve sanatçılarla röportajlarla başladım. Hatta Melina Mercury, Mikis Theodorakis gibi kişilerle yaptığım röportajlar çok ses getirdi. Ayrıca gazeteciler sendikası üyesiyim.

Haberin Devamı

Yunanistan’daki gazeteciler ne durumda?
Bazı gazeteciler korkunç paralar kazanıyor. Ama bazıları maalesef sürünüyor. Ama bu sanırım her yerde aynı...

Doğru söze ne denir...

Ege Adaları’ndan haber yapan bir televizyon ve gazetenin yöneticisiyim
Şu anda hangi gazetede çalışıyorsunuz?
Yunan Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle yayınladığım Egeo News adlı bir gazetem var. Ege Adaları ile ilgili haberler yapıyorum. Bakanlığın danışmanı olarak da çalışıyorum. Ayrıca yine Ege Adaları’nda yayınlanan Ege Televizyonu’nun da yöneticisiyim.

O zaman devamlı adaları geziyorsunuz.
Zaten Atina’dan çok Kalimnos Adası’nda yaşıyorum. Ayrıca Rodos ve Siros adalarında da evim var. İşlerimi takip etmek için sık seyahat ediyorum.

Gazeteniz sadece Ege Adaları ile ilgili mi haber yapıyor?
Evet. Aylık yayınlanıyor. Ege kültürü, gelişmesi, adaların haberleri yayınlanıyor. Bakanlık da destekliyor. Tüm adaların belediye başkanları da haberlerini bana geçiyor.


Muhteşem Yolculuk Projesi’nde Yunanistan kısmının koordinatörüyüm

İki ülkenin kültürlerini tanıtacak olan Muhteşem Yolculuk projesine nasıl dahil oldunuz?
Muhteşem Yolculuk adlı proje için Maria Ekmekçioğlu, ünlü Yunan sanatçı Vana Barba’ya teklif götürmüş. O da kabul etmiş, Yunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ulaşması için beni önermiş. Vana bizi tanıştırdı, ben de dahil oldum.

Haberin Devamı

Yunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın projeye tepkisi nasıl oldu?
Projenin yapımcıları ile kültür bakanımız, yardımcısı, Ege Adaları’ndan sorumlu Bakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlığı Sekreteri ile Atina’da görüştük. Projeyi çok beğendiler. Erdal Murat Aktaş gibi başarılı bir yapımcı ve yönetmen olması, Maria Ekmekçioğlu’nun Yunan kültürünü gerektiği gibi tanıtacağından emin oldular ve destek oldular.

Projede sizin göreviniz ne?
Ben projenin Yunanistan kısmında yapım ve koordinatörlüğünü üstlendim. Bakanlığın desteği olduğu için ben de onları temsil edeceğim.
Yunanistan krizden çıkmak için büyük mücadele veriyor

Kriz ne durumda?
Yunanistan şu an bu krizden kurtulmak için büyük bir mücadele veriyor. Amacımız yeniden kalkınmak ve ilerlemek ama bu kolay olmayacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Yunanistan’ın en büyük geliri turizmden oluyor. Bu yaz nasıl geçti, biraz toparlanma olabildi mi?
Evet, adalar her zaman turist açısından yoğundur. Bakanlık özellikle bu yıl çok uğraştı ve çok ciddi turist akını oldu. Umarım bu da ekonomik durumu düzeltmemiz için faydalı olur.

Yunanistan’da turizm her zaman iyiydi. Sizce son yıllarda ne hata yapıldı da Yunanistan bu duruma geldi?
Turizmde hiçbir zaman hata olmadı bence. Mesele yabancı ülkelere, Avrupa’ya olan borçlar. Turizm gelirlerimiz hep çok yüksek. Ama Euro’ya geçiş, biriken eski borçlar bu durumu getirdi. Ama şu anda hükümet bu konuda çok çalışıyor. Başarılı olacaklarına inanıyorum.
Vize sıkıntısının farkındayız, marinalarımız teknelerimizi       ağırlasın istiyoruz

Haberin Devamı

Artık Türk turistler de çok ilgi gösteriyor Yunanistan’a, değil mi?
Evet çok Türk turist var. Bizler de onlara karşı çok misafirperveriz ve Türklerin bizlerle mutlu olduğunu gözlemliyoruz. Zaten adalarda Türkçe konuşan da çok. Anlaşmamız çok kolay.

Türk turistlerin önündeki en büyük engel vize. Vizeler birkaç günlük olmasına karşın çok pahalı. Bu da Yunanistan’a gidecek turisti engelliyor.
Vizenin yarattığı sıkıntının farkındayız. Şu an, bu konuda çok ciddi bir çalışma yapılıyor. Her ülkenin marinaları birbirlerinin teknelerini ağırlasın, Akropolis Türk, Efes Yunan gençleriyle dolsun istiyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları