Türk Eğitim Derneği:Sivil şûra!

TÜRK Eğitim Derneği (TED) 80 yıldır var. Atatürk, 1 Kasım 1925’te TBMM’nin açılışında eğitimde hedeflenen seviyeye ulaşmak için özel girişimin çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden bir konuşma yapıyor ve topluma çağrıda bulunuyor. TED de bu temel vizyon doğrultusunda Atatürk’ün ve arkadaşlarının öncülüğünde 31 Ocak 1928 tarihinde kuruluyor. İlk başkanı İsmet İnönü!

80 yıllık gelişim sürecinde kaliteli eğitime gönül veren TED ülke genelinde 21 okul, 6 şube, 1 temsilcilik, 1 yurt kurmuş, 46.000 öğrenciye burs imkánı sağlamıştır.

Ben de ilkokulu TED Ankara Koleji’nde okumuş bir insan olarak hem okulumla, hem de TED ile gurur duyuyorum.

* * *

Son yıllarda Selçuk Pehlivanoğlu’nun başkanlığı devralması ile birlikte TED’in bir dernek olarak medyada görünümü mislisiyle arttı.

Zira, TED yeni döneminde sadece kendisine bağlı "kolejler" için fikir, proje ve öneriler üretmiyor, mesaisinin büyük bölümünü tüm ülkenin eğitim sorununa çözümler aramaya, projeler üretmeye adıyor.

TED kuruluşunun 80. yılında çok büyük bir forum düzenledi. 28-29-30 Ocak tarihlerinde Ankara’da düzenlenen forumda uluslararası bir yaklaşım sergilenerek "Eğitim Hakkı ve Gelecek Perspektifler" tartışıldı. Foruma dünyanın ileri gelen eğitimcileri katıldılar ve eğitimin çeşitli meseleleri ile ilgili tebliğler sundular.

Türkiye’nin tüm bölgelerinden 1400’ün üzerinde eğitimci ve yönetici 3 gün forumu dikkatle izlediler.

* * *

"Eğitimin ideolojik anlamı", "Küreselleşme ile eğitim ilişkisi", "Eğitimin sürdürülebilir ekonomik kalkınma üzerindeki etkisi", "Eğitim hakkı: Erişim ve etkinlik", "Gelecek için perspektifler" tartışılan konular arasında en fazla ilgimi çeken meselelerdi.

Forumda konuşulanlar kitap halinde basılacak. Eğitime gönül vermiş ama bu foruma katılamamış herkes bu kitaba ulaşmalıdır.

* * *

Geçmişi konuşa konuşa bir hal olmuş, bıkmadan usanmadan projeleri değil tarafgirliği tartışan, kendi haklılığını kurgularken karşı tarafı dinlemeye vakti bile olmayan Türkiye’de birilerinin geleceği konuşmayı, tartışmayı tercih etmesi beni çok ama çok mutlu kıldı.

İnsanlarımız ve bilhassa eğitimcilerimiz geleceği tartışmaya o kadar hasretmişler ki koskoca salon iğne atsan yere düşmez deyimini doğrulayan bir görünüm arz ediyordu.

Önünü görmeden yaşayan insanlarımızın bundan ne kadar bıktığını bu forumda gözlerimle gördüm.

* * *

Ancak, bence forumun en önemli katkısı Türkiye’de ilk defa bir sivil eğitim şûrası gerçekleştirmesi idi.

Bu forumdan çıkacak neticeleri, önerileri, proje tekliflerini Milli Eğitim Bakanlığı’nın dikkate almaması mümkün değildir, zaten Bakan da forumda bir konuşma yaparak açık desteğini göstermiş oldu.

Eminim, artık sivil şûralar zaman içinde bir gelenek haline gelmeye başlayacaktır.

* * *

Ben kendi geleceğini kendi kendine, devlet babaya yük olmadan veya onun emir komuta zincirine takılmadan tartışan bir Türkiye’yi çok seviyorum.

Geleceği merak etmeden yaşayamayız!

Sivil şuraya önayak olduğu için TED’e çok teşekkür ediyorum!
Yazarın Tüm Yazıları