Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

TOBB’da hayırlı olsun deme şekli

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, iş dünyasını ‘referanduma evet’ demedikleri için eleştirdi; TÜSİAD’ı, “Bitaraf olan bertaraf olur” diye tehdit ederken, TOBB’a da yönetim kurulunun yüzüne karşı sitemde bulundu.

Erdoğan’ın bu yaklaşımı, ‘demokrasi şampiyonu geçinenlerin’ sessizliğine bakarsak hem AB kriterlerine hem de demokrasi geleneklerine uygun!

Ancak Erdoğan’ın bu tavrına, içten içe ciddi tepki geldiğini, “Bu kadar da korku olmaz” dendiğini belirtip, bunu nereden çıkardığımı anlatayım. TOBB, Başbakan’dan sonra CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu da ilk kez ziyaret etti ve bakın orada nasıl ilginç bir tepki kendi ipuçlarını verdi.

TOKALAŞMADAKİ MESAJ

Referandumda, ‘Evet’ diyecek İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın da aralarında olduğu TOBB yöneticileri, Kılıçdaroğlu’ndan tüm sorularına yanıt aldılar.

Görüşme sonrası Kılıçdaroğlu için, “Nezaketli, saygılı, doyurucu konuştu” diyenlerin sayısı baskındı; oysa o da Başbakan gibi referanduma girip neden ‘hayır’ dediğini anlattı; ama ‘neden hayır demiyorsunuz’ diye en ufak bir sitemde veya imada bulunmadı, şöyle bir örnek vermekle yetindi:

“Eğer ‘evet’ çıkarsa ertesi günü Adalet Bakanı olsam, bir savcıya haber yollayıp, sahte bir ihbar mektubu, gizli bir tanıkla aranızdan birini içeri almasını istedim, diyelim. Savcı da sizi içeride birkaç gün tutsun. Çıktınız, hakkınızı arayacaksınız. Şikayet makamı Adalet Bakanlığı. Siz de başvurdunuz. Bakan onay vermezse müfettişler harekete geçemez. Bakın, bugün bu durum olsa, Bakan izin vermezse Danıştay’a itiraz edip soruşturma açtırabilirsiniz. Ama size haber vereyim, ‘Evet’ çıkarsa artık ‘Danıştay’a gitme hakkınız olmayacak.”

Çoğu TOBB üyesinin bunu bilmediği yüzlerindeki ifadelerden ve sonraki konuşmalarından anlaşıldı; ama size daha ilginç bir tepkiyi anlatayım.

Toplantı bitince Kılıçdaroğlu, konuklarını kapıda tek tek uğurladı.

Hiç azımsanmayacak sayıda konuk, Kılıçdaroğlu’nun elini sıkarken kulağına, “Yeni göreviniz hayırlı olsun” dediler, ama ‘Hayır’ üzerinde özel vurgu vardı.

AVRUPA’YA DA ANLATACAK

Kılıçdaroğlu, referandum sürecinde yaşananları bir kenara yazıyor.

Referandumun ardından bu kez Avrupa yollarına düşecek; önce Almanya’ya.

Alman Sosyal Demokrat Parti (SDP) Başkanı Sigmar Gabriel’in davetlisi olarak 19 Eylül’de Berlin’e gidecek olan Kılıçdaroğlu’nun programı, talimatı üzerine Almanya’ya giden danışmanı Ali Kılıç’ın görüşmeleri sonucu kesinleşti. Avrupa’nın en büyük sosyal demokrat partisi SPD ile CHP arasında yıllardır süren kopukluğu giderecek olan gezisinde Kılıçdaroğlu, ilk gün Türk toplumu önderleriyle buluşup, cami, cemevi ve kilise ziyaret edip, dinlerin uyum üzerindeki etkilerini vurgulayacak.

SDP, ertesi günü Kılıçdaroğlu için 18 saatlik özel bir program yaptı.

O gün Kılıçdaroğlu, art arda Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz, SDP Parlamento Grup Başkanvekili, SPD Başkanı Sigmar Gabriel’le görüşüp, gece Friedrich Ebert Vakfı’nın konferansında konuşacak.

Kılıçdaroğlu, 21 Eylül’de Yeşiller Partisi’nde Cladio Roth, Cem Özdemir, Ekin Deligöz, Mehmet Kılıç; Alman Sol Parti Başkanı Claus Ernst ve Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile buluşup Türkiye’ye dönecek.
Yazarın Tüm Yazıları