TESKOMB, Halkbank’ın yüzde 10’una talip

Halkbank’ı başından bu yana blok satış yöntemiyle özelleştirmeyi planlayan hükümet, ani bir karar değişikliğiyle halka arz yöntemine döndü.

Bu karara en çok sevinen kurumların başında TESKOMB (Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği) geliyor.

TESKOMB Genel Başkanı Kadir Akgül, karar açıklandıktan sonra, yöntem değişikliğinin doğru, ancak eksik olduğunu söylemişti.

Akgül’ün isteyip de söyleyemediği bir başka şey ise Hükümetin bu rota değişikliğinde, TESKOMB’un blok satışa muhalefetinin de etkili olduğu gerçeğiydi.

Kadir Akgül’e "Halkbank sürecinde şimdi ne yapmayı düşünüyorsunuz?" diye sorduk.

"Bütün kooperatif üyelerimiz Halkbank hisse senetlerinden satın almak istiyor. O nedenle süreç başladığında bizden büyük bir bireysel başvuru olacağını tahmin ediyorum. Ama bu yeterli değil elbette. Onun için, eğer yüzed 25 halka arz edilecekse, yüzde 75’in ne olacağıyla daha çok ilgileniyoruz."

Akgül
, Halkbank’ın müşteri portföyünün yüzde 85’ini TESKOMB üyelerinin oluşturduğunu söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Halkbank’ı satın alacak kişi ya da gruplar aslında bizim üyelerimizden oluşan portföyü satın alacak. Açıkçası biz de ucuza gitmek istemiyoruz. Bu nedenle kim alıcı olacaksa, bize yüzde 10 hisse vermesi gerekir. Biz buna talibiz. Halkbank’ı alacak kişinin 1.5 milyon müşteriyi bankaya çekmesi için para harcaması gerekiyor. Biz, alıcıya bu teminatı vereceğiz. (Sizinle çalışmaya devam edeceğiz) diyeceğiz."

Özeti şu: TESKOMB Başkanı Akgül, etkin bir Sivil Toplum Kuruluşu, meslek örgütü olmanın keyfini sonuna kadar çıkarıyor.

Ancak, TESKOMB’u asıl ilgilendiren yüzde 75’in akibeti için, 2008 yılını, yani genel seçimler sonrasını beklemek gerekiyor.

Maliye, TOKİ’ye arsa şerhinden vazgeçiyor

Maliye Bakanlığı ile TOKİ arasında bir süredir soğuk rüzgarlar esiyordu.

Maliye Bakanlığı, iki ay önce TOKİ’ye bir yazı göndermiş ve toplu konut yapımı amacıyla devrettiği Hazine arazilerinin üçüncü kişilere satılmamasını istemişti.

Aslında Maliye’nin bu girişiminin odağında, TOKİ’nin "gelir paylaşımı" modeliyle ihale ettiği. Meclis lojmanları gibi değerli araziler yer alıyordu.

Yazıdan sonra, "TOKİ bu ihaleleri iptal edecek mi?" tartışması başladı.

TOKİ cevabi yazısında, kaynak yaratabilmek, sosyal konutlara finansman sağlayabilmek için Hazine arazilerini bu biçimde değerlendirebileceğini, yöntemin kanuna uygun olduğu bildirdi.

Bu yazışmanın ardından Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın kısa bir süre önce biraraya geldiğini öğrendik.

Unakıtan’ın makamında gerçekleşen görüşmede Hazine arazileri konusunun enine boyuna konuşulduğu, Unakıtan’ın Bayraktar’a "Arkadaşlar hata yapmış" diyerek, yaptırım hatırlatan resmi yazıdan geri adım atar tarzda bir yaklaşım sergilediğini öğrendik.

Hemen sonra da Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün ilk yazıyı düzeltir nitelikte bir ikinci yazı gönderdiğini.

Sonuç: Hazine arazilerinin değerlendirilme yönteminin iki kurum arasında yol açtığı buzlar, gözden kaçan bu buluşmayla erimiş durumda.

Bir not: Bu sonuçta anlaşmazlığa Başbakan Tayyip Erdoğan’ın müdahalesinin rolü olduğu da kulislerde konuşuluyor.
Esnaf, kredi ipoteğinde harçtan kurtuluyor

Geçen hafta TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve yüzbinlerce esnafı yakından ilgilendiren bir düzenleme gözden kaçtı.

Tasarı bu ay içinde TBMM Genel Kurulu’nda yasalaşacak. Yasa yürürlüğe girince, esnafın bankalardan kullandığı kredilerin kefalet işlemleri harçtan muaf tutulacak. Bu sadece esnafın bir bankaya direkt başvurusunda değil, Esnaf ve Sanatkár Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin kendi kaynaklarından kullandırdıkları kefalet işlemleri için de geçerli olacak.

TESKOMB Başkanı Akgül, bu düzenlemenin kendilerini çok rahatlacacağını söyleyerek, "Esnaf kredi almak için genellikle evini dükkanını ipotek ediyor. Üyelerimiz bu işlemi tapuda yaparken 300 ile 500 YTL arasında harç alınıyor. Şimdi bu yükten kurtulacağız" dedi.

Evde mantı yapıp kermeste satana vergi yok

Evde dikiş-nakış yaparak aile bütçesine katkıda bulunan kadınların bu ürünleri satması vergiden muaftır.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Gelir Vergisi Kanunu görüşülürken bu maddeye, evde işyeri açmadan, yanında ücretli kimse çalıştırmadan üretim yapan kadınlara "iyi haber" sayılacak iki önemli değişiklik yapıldı.

Bir: Vergi alınmayacak ürünlere, kırpıntı deri ürünleri (ki daha çok takı üretiminde kullanılıyor) ile tarhana, erişte ve mantı eklendi.

Yanısıra, kadınlara bu ürünlerini kermes ve festivallerde "vergisiz" satabilme hakı tanındı.

Binlerce aile bütçesini yakından ilgilendiren bu değişikliğin, bu ay içinde yasalaşması bekleniyor. Duyurulur.
Yazarın Tüm Yazıları