Sınav heyecanı için çocuklarınıza destek olun

Güncelleme Tarihi:

Sınav heyecanı için çocuklarınıza destek olun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2015 09:23

İyi bir liseye girmek için binlerce öğrencinin katılacağı TEOG’a sayılı günler kala uzmanlar, velileri çocuklarına destek olmaları konusunda uyarıyor. Ailelerin çocuklarının beslenme ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatıyor. Ailenin çocuk üzerindeki davranışlarına da değinen uzmanlar, “ Sonuç ne olursa olsun onlara güvendiğini hissettirin” diyor.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde 1 milyon 174 bin 427 ortaokul 8’inci sınıf öğrencisi 25-26 Kasım’da iyi bir liseye girmek için Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi ortak sınavlarına katılacak. Öğrenciler TEOG birinci basamak sınavına hazırlanırken, anne ve babalar da en az onlar kadar heyecanlı günler yaşıyor. ERA Kolejleri Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü’nden Uzman Psikolog Aslı Kanizi, çocukların özellikle sınavdan önceki son günleri huzurlu geçirmelerinin sonuçlar üzerinde etkili olacağını belirterek, ailelere sınav öncesinde dikkat edilmesi gerekenler konusunda önerilerde bulundu. Kurumun uzmanları, ailelerin sınavlara sadece öğrencinin durumunu gösteren bir basamak olarak bakmadığını anlatarak, “Eğitimciler, öğrencinin sınava kendi beklentileri ile birlikte, velilerinin beklentilerini de yüklenerek giriyor. Aileler, beklentilerini aşırı yüksek tutmamalı” diyor. Uzmanların sınav öncesi önerileri özetle şöyle:  

Haberin Devamı

“-Özellikle son hafta, öğrencilerin uyku düzenine dikkat edin.

-Sınav motivasyonunu bozacak televizyon programlarından, aile ve arkadaş konuşmalarından uzak durmaya çalışın. Çocuğunuzu başkaları ile kıyaslayarak baskı oluşturmayın.

-Sınav öncesindeki günleri öğrenciler dinlenerek, huzurlu bir aile ortamında rahatlatıcı aktiviteler yaparak geçirmeli. Ailenin huzuru, sınava girecek öğrencilere sevgi ve desteğinizi gösterebilmek açısından önemli. Bu nedenle aile desteğinin çocukların kaygısını azaltmak konusunda yararlı olduğunu unutmayın.

-TEOG’a girecek öğrencileri, sınav öncesinde sınav motivasyonunu bozacak faaliyet ve ortamlardan uzak durmaları konusunda yönlendirin.

-Sınavdan bir gün önce ders çalışmayı bırakmaları konusunda öğrenciyi motive edin. Çocuklarımızın sınav anına gergin değil, sakin ve huzurlu bir şekilde hazırlanmaları, sınav sonucunu etkilediğinden son günü dinlenerek geçirmeleri çok önemli.

-Öğrenciler yoğun kaygı ve stresten dolayı, aşırı yemeğe yönelebilirler. Bu nedenle sınavlara kadar olduğu gibi sınav arifesinde de sağlığı bozacak yağlı veya soğuk içeceklerden uzak durmalarına özen gösterin.

Haberin Devamı

-Sınav arifesinde yorucu aktivitelerden ve etkinliklerden kaçınılmalı. Bu nedenle bireysel aktivite isteklerine engel olmak yerine sınav öncesinde nelerden uzak durulması gerektiğini hatırlatmak gerekiyor.

- Çocuğunuzu sevdiğinizi, güvendiğinizi ve sınav sonuçlarının bu durumu asla değiştirmeyeceğini sözlerinizle ve davranışlarınızla ona hissettirmeniz çok önemli. Bunu gözden kaçırmayın.

-TEOG günü öğrencilerin iyi bir kahvaltı yaparak sınava girmelerini sağlayın.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!