Twitter'dan sonra YouTube da yasaklandı

Güncelleme Tarihi:

Twitterdan sonra YouTube da yasaklandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2014 00:09

Türkiye Twitter yasağını konuşurken, Suriye ilgili tapelerin sızmasının ardından video paylaşım sitesi Youtube hakkında da dün akşam saatlerinde erişim yasağı getirildi. YouTube'a erişim kapatılması akıllara Başbakan Erdoğan'ın 2008 yılında yine bir YouTube yasağı sonrası söylediği 'Ben giriyorum, siz de girin' sözlerini getirdi.

Haberin Devamı

Alınan karar 3G internet erişimi sağlayan GSM operatörleri ile internet erişim hizmeti veren TTNET ve Superonline gibi ISP şirketlerine tebliğ edildi. Yasaklama kararı, operatörler ve şirketler tarafından aşama aşama uygulamaya konacak.

Twitterdan sonra YouTube da yasaklandı

MAHKEME KARARI YOK İDARİ TEDBİR VAR

Bu arada, kapatmanın mahkeme kararı olmadan yapıldığı ve idari tedbir uygulandığı öğrenildi. Siteye Türkiye içinde erişim sağlanamazken, DNS ayarlarını değiştiren ve VPN uygulamalarını kullananlar siteye girebiliyor.

YOUTUBE YASAĞI HİSSEDİLMEDİ

YouTube'a yasak gelmesiyle birlikte pek çok kullanıcı bundan etkilenmedi. Zira Twitter'ın yasaklı olması sebebiyle VPN gibi servisleri kullanan birçok kullanıcı yasaklı YouTube'a girmeye devam etti. Yani bir bir bakıma YouTube yasağı saniyeler içinde delik deşik oldu.

Haberin Devamı

Twitterdan sonra YouTube da yasaklandı
YOUTUBE YASAĞI SANİYEDE DELİK DEŞİK OLDU



YASAĞIN ARDINDAN GOOGLE'DAN İLK TEPKİ

YOUTUBE'un akşam saatlerinde Türkiye genelinde TİB erişime kapatılmasının ardından Google'dan ilk açıklama geldi. Google Inc. sözcüsü yasağın ardından şu açıklamalarda bulundu:

"Türkiye’deki bazı kullanıcılarımızın YouTube’a erişemediklerine dair raporlar alıyoruz. Bizim tarafımızda herhangi bir teknik sorun olmamakla birlikte konuyu araştırıyoruz."

TÜRKİYE YOUTUBE'LA GÖRÜŞÜYOR

Reuters'ın haberine göre yasağın gelmesinin ardından ilerleyen saatlerde YouTube'la görüşen Türk yetkililerin, Suriye'ye düzenlenecek olası bir operasyonla ilgili iddiaların yer aldığı videonun silinmesi halinde, siteye yönelik yasak kararının kaldırılabileceğini ifade ettiği öne sürüldü. Reuters'a konuşan bir başbakanlık kaynağı, Türkiye'nin YouTube'a erişimi, söz konusu videonun bir "ulusal güvenlik sorunu" yaratmasının ardından engellediğini söyledi.

Kaynak, bu videonun silinmesi konusunda, Türkiye ile YouTube arasındaki görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

'BEN GİRİYORUM SİZ DE GİRİN'

YouTube'un yasaklanması akıllara 2008 yılında da erişime kapatılan YouTube'a Başbakan Erdoğan'ın sözlerini getirdi. Erdoğan bir gazetecinin 'YouTube'a giremiyorum' sözleri üzerine 'Ben giriyorum siz de girin' sözlerini kaydetmişti.

AB VE ABD'DEN YOUTUBE TEPKİSİ

Haberin Devamı

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu komiseri Stefan Füle, Türkiye’de Twitter’dan sonra YouTube’un da kapatılmasına Türkçe tweet’le tepki gösterdi. “Bu nereye varacak” diyen Füle kısıtlamanın ölçülü olması gerektiğini yazdı.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise Twitter yasağında olduğu gibi YouTube yasağında da Türk Hükümeti’ne vatandaşlarının bu sitelere erişimini engellememe çağrısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!