Teke Tek

Fatih ALTAYLI
Haberin Devamı

Platonik bir aşk

Hafta boyunca her canım sıkıldığında gazeteden çıkıp Auto Show Otomobil Fuarı'nı gezdim.

Eşimin dediği gibi, otomobiller konusunda takıntılı olduğum için, gidip yenilikleri inceledim, geleceğin otomobillerine batım, daha gelecekte olanları hayal ettim.

Bu hafta sonu gününde sıkıcı siyaset ve yolsuzluk konularını bir tarafa bırakıp, dünyanın en keyif verici şeylerine, otomobillere bakalım. Birlikte. Gelin bu günlük sizlere Auto Show 98'de gözüme çarpanları aktarayım.

ALFA ROMEO

Alfa Romeo son iki yılın en kuvvetli ataklarını yapan üretici. Bu atağı göstermek için olsa gerek İstanbul'daki fuarda da en iyi stantlardan birini hazırlamışlar ve iki muhteşem modeli burada sergiliyorlar.

Bunlardan biri Alfa'nın geçen yıl lanse ettiği 156 modeli. Bana göre Alfa Romeo 156 ile bugüne kadar ulaştığı en yüksek noktaya çıkmış oluyor. 156 gerçekten muhteşem bir otomobil.

Alfa'ların klasik sürüş keyfine 156 ile üst düzey bir konfor, Alfa için alışılmadık sayılabilecek bir sessizlik, Alfa'da hiç görülmedik bir stabilite eklenmiş. 1.6- 2.0 ve 2.5 litrelik motor seçenekleriyle sunulan Alfa 156'nın tercih edilmesi gereken modeli hiç kuşkusuz 2 litre motorlu olanı.

156 içiyle, dışıyla ve sürüşüyle heyecan verici bir otomobil. Fiyat konusunda ise rakiplerine göre hayli avantajlı.

Fuarda dikkat çeken bir diğer Alfa ise yeni 166. 156'nın başarısı nedeniyle olsa gerek 166, 156'dan izler taşıyor.

Ancak biraz daha büyük. Bir üst sınıfa hitap ediyor. Genç, dinamik ve sportif bir görüntüsü var. İçinde ise gerçek bir İtalyan zarafeti. Emin olun ki, şimdiye dek gördüğüm en muhteşem iç tasarıma sahip otomobil Alfa 166. Hayli yeterli olan standart donanımına karşın, uzun bir opsiyon listesine de sahip olan 166 fiyat olarak 156'dan daha pahalı. Ancak sınıfında yine de ucuz sayılabilir.

AUDİ

Fuarın bir diğer etkileyici otomobili Audi'nin yeni otomobili TT.

TT gibi bir otomobili şimdiye dek görmediğinize eminim. Sıra dışının ötesinde bir tasarım. Hem içerde hem dışarda her şey alışılmadık formlarda ve alışılmadık malzemelerden üretilmiş.

Sanki bir konsept otomobil. Ama değil. Seri üretimde ve mayıs ayından itibaren Türkiye'de de satışa sunulacak.

Audi'nin son yıllardaki muhteşem atağının son halkası olan bu otomobilin piyasada rakibi yok. Öyle geniş seçeneklerle sunuluyor ki, kimi zaman BMW'ye, kimi zaman Mercedes CLK'ya, kimi zaman Porsche'a rakip oluyor.

Audi'nin diğer otomobillerindeki muhteşem yol tutuş bunda da varsa, sportif orta yaş için pahalı olmayan bir performans seçeneği olacak.

MASERATİ

Son 19 yıldır doğru düzgün bir otomobil yapmayı beceremeyen Maserati yeniden doğmuş.

Fuarda sergilenen 3200 GT, 1980 öncesinin Ferrari ile kıyasıya rekabet eden Maserati'lerinin ayarında. 4 silindirli yüksek basınçlı turbo saçmalığını bir kenara bırakan Maserati, yine 8 silindire ve büyük hacme dönmüş. Buna bir de yumuşacık turbo şarjı ekleyince ortaya inanılmaz bir otomobil çıkmış. Hem dizaynı, hem de performansı mükemmel.

Tabii bunda Maserati'nin FİA tarafından satın alınıp, üretim planlama ve kontrolünün Ferrari'ye bırakılmasının da payı var.

Ferrari Maserati'de kendi rakibini üretmiş. Üstelik de neredeyse yarı fiyatına.

Kalite sorunlu ve sıradan bir Amerikan spor otomobilinin fiyatına, 60 yıllık geçmişe ve ruha sahip kaliteli bir İtalyan sunuyor Maserati.

MERCEDES

Yeni S Klasse muhteşem. Yumuşayan hatlar. Biraz daha derli toplu hale getirilmiş devasa kütle, akıllara durgunluk veren bir iç donanım. Üzerine de Mercedes kalitesi. Mercedes kaliteye bu kez yüksek standardı da eklemiş.

Eskiden çıplak otomobiller satıp, opsiyonlarla müşteriyi zorlayan Mercedes, bu kez S serisinde daha fazla aksesuarı standart olarak sunuyor.

Konforun zirvesi bu otomobil olmalı.

TOYOTA

Toyota arazi araçlarında artık dünya lideri. Tartışmasız.

Fuarda sergiledikleri Land Cruiser bence dünyanın en mükemmel 4x4'ü.

Japon olmak için fazla kaliteli. Büyük olasılıkla Toyota'nın Lexus'la edindiği kalite ve konfor tecrübesinin ürünü.

Ne Amerika'nın arazi araçları, ne İngilizler'in pahalı 4x4'lük oyuncakları Toyota Land Cruiser'la başedebilir.

Mükemmel bir arazi aracı.

Üstelik şimdi bir de yavrusu var.

Land Cruiser Prado. Biraz daha küçük, biraz daha derli toplu. Ancak yine de iyi.

8 silindirli dev Land Cruiser'in 6 silindirli modeli. İçi biraz daha az lüks. Land Cruiser'a yeni eklenen yükseklik ayarlı süspansiyon sistemi Prado'da yok. Ama buna karşın fiyatı daha iyi.

UZAKDOĞU

Uzakdoğulu üreticiler deyince Japonlar dışında kalanları kastediyorum. Daewoo ve Hyundai.

Onlar da büyük ataktalar. Hem kalitede, hem tasarımda.

Daewoo SsangYong'u satın alarak arazi araçlarına da el atmış. Ayrıca Ssang Yong'un Mercedes'le yaptığı işbirliğinden faydalanarak bir ultra lüks binek otomobili yapmış.

Mercedes'in S serisini andıran bu otomobil hem normal hem de Limo olarak satılıyor. Normal bir limuzinin yarı fiyatına üstelik.

Hyundai'nin konsept otomobilleri ve Starex Monospace'i de dikkat çekici.

Auto Show, pek çoğu satın alma gücümüzün ötesinde de olsa insana keyifli anlar yaşatan ve gerçekleşmesi imkânsız hülyalara daldıran bir ortam sunuyor.

Otomobilleri sevmek için onlara sahip olmak şart değil.

Genel geçer ahlak

RADYO Televizyon Üst Kurulu ceza verirken, ‘‘Genel ahlak kurallarına aykırı’’ olmayı bir numaralı gerekçe olarak kullanıyor.

Çok merak ediyorum, Türkiye'nin genel ahlak kurallarının neler olduğunu.

Türkiye'nin en tutucu illerinden birinde meydana gelen olay RTÜK'ün bu gerekçesinin ne denli tutarsız olduğunu ortaya koyuyor.

İki genç kız evlenmişler. Hem de ailelerinin rızasıyla. Evlenenler son derece sıradan tipler. Marjinal diye adlandırılabilecek kesimden değil.

Televizyonda gördüğüm kadarıyla aileleri de öyle. Başı örtülü, tipik Anadolulu bir anne, yine aynı şekilde bir baba.

Kızlarına rıza göstermişler. Kızlar da kendi aralarında evlenmiş, birlikte yaşıyorlar.

Türkiye'nin doğusunda, tutucu bir ilde, Elazığ'da meydana gelen bu olay bile Türkiye'nin genel geçer ahlak kurallarını belirlemede ne büyük zorluklar olduğunu gösteriyor.

Elazığlı bu ailelerin ve kızların yaptığını Huysuz Virjin programında yapsa televizyonu kapatılır.

Oysa böyle garip bir olay Elazığ'da yaşayan bir grup insan tarafından normal karşılanıyor.

Hadi gel de Türkiye'nin genel geçer ahlak anlayışının ne olduğunu RTÜK toplantı salonunda belirle...

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Gazetede fotoğrafı çıkan her güzel kıza manken demediğimiz zaman..



Yazarın Tüm Yazıları