Tek yol yemin etmek

“TESLİM olursak, ciddiyeti kalmaz.”

Haberin Devamı

Bugün Meclis’e gidip yemin etmek konusunda, CHP’de son görüşlerden biri bu cümleyle dile getiriliyor. Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal tutuklu iken, yemin etmeyi CHP “teslim olmak” olarak niteliyor.

Siyaset dünyası geçen hafta sonunda “acaba olur mu” türünde bir olasılığı yaşıyor. Geçen hafta sonunda Türkiye İhracatçılar Merkezi (TİM) toplantısı var. Oraya Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu katılıyor. Seçim sonrasında bu ilk karşılaşma. Acaba olur mu, Erdoğan ile Kılıçdaroğlu acaba hemen orada, kapalı bir odada beş-on dakikalığına bir araya gelir mi? Olmuyor, görüşmüyorlar.

Bunun dışında, perde arkasında, perde önünde, kimsenin dikkatini çekmeyen bir evde, kuytu bir lokantada, sabahın ilk ışıklarında, gecenin karanlığında AKP ile CHP arasında herhangi bir temas yok.

Seçilmiş olmalarına rağmen, tahliye edilmeyen milletvekilleri ve bu sorunun nasıl aşılacağı ile ilgili olarak, iki parti arasında şu ana kadar hiç bir görüşme yok. Oysa olmalı, biri iktidar, diğeri ana muhalefet. Çözüm, onların uzlaşmasında yatıyor.

BAŞKA ÖRNEK YOK

Son ana kadar bir değişme olmazsa; dört partiden ikisinin milletvekilleri yemin etmeyecek. Toplam 168 milletvekilinin protestosu.

Ne Fransa’da 1789’dan bu yana, ne İngiltere’de 1683’ten bu yana, ne herhangi bir demokratik ülkede, böyle bir nedenle, Meclis’te yemin protestosu yaşanmıyor. Tarih kitapları böyle bir olay yazmıyor. Eğer yaşanacaksa, bizdeki bir ilk.

Protesto özgürlüğüne saygım sonsuz, ama CHP’nin de, BDP’nin de bugünkü protesto eylemi yanlış.

Yanlışlığın nedeni gayet basit. Seçildikleri halde, sekiz milletvekilinin tahliye edilmeyişi sonuna kadar yanlış. Kamu vicdanını yaralıyor, milli iradeye aykırı.

Ama yanlışın giderilmesinin tek yeri Meclis. Tutuklu milletvekillerinin tahliyelerine fırsat yaratacak tek yer Meclis. O fırsatı yakalamanın yolu, Meclis’in çalışması.
Oysa 168 milletvekilinin, hele de CHP’nin yemin etmekte direnmesi, Meclis’i kilitliyor, Meclis’in çalışmasını engelliyor.

MECLİS ÇALIŞMALI

Çalışmayan bir Meclis’te hangi anayasa, hangi yasa değişikliği, hangi tahliye mümkün? CHP bugün yemin eder, ama protestosunu başka yollarla sürdürür, mücadelesine devam eder.
Efsanevi 68 Gençliğinin unutulmaz sloganlarından biri, “tek yol devrim”. Akla gelebilecek bütün sorunların yolu devrimden geçiyor. Başka yol yok. Onun için “tek yol devrim”.
Bugün ise, tek yol yemin. Çünkü, çözüm Meclis’in çalışmasında, Meclis’in çalışması için ise, yemin etmekten başka çare yok.

Haberin Devamı

Yusuf Ziya Özcan’dan Ali Demir’e Çağrı

Haberin Devamı

SAYISINI artık hepimizin unuttuğu ÖSYM’deki skandallar dizisi sonunda, ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında yasal soruşturma açılması söz konusu iken...
Soruşturma açılması YÖK iznine bağlı. Geçen hafta sonunda YÖK, Ali Demir’i koruyor ve soruşturma izni vermiyor.

İzin vermiyor ama, daha sonra kamu oyu ilgi çeken açıklamalara tanık oluyor. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan dün Cumhuriyet’e verdiği demeçte,  Ali Demir’in “iyi bir yönetici olmadığını” söylüyor ve ekliyor:
“Ben olsam istifa ederdim”.

Özcan’ın bu düşüncesine rağmen, YÖK Ali Demir hakkında soruşturma izni vermiyor. Çünkü, ön soruşturmada verilen raporda, Ali Demir suçlu bulunmuyor.
İzin vermiyor ama Özcan, Ali Demir’i istifaya çağırıyor. Demir en büyük desteklerinden birini kaybediyor. Yine de, ÖSYM Başkanlığı koltuğunda oturabiliyor.

Haberin Devamı

Oktay Ekşi maddesi

OKTAY Ekşi CHP milletvekili olarak bugün ne yapacak?

Seçim sonrasında oluşan yeni Meclis bugün ilk toplantısını yapıyor. Yeni milletvekilleri yemin edecek. Ancak, Mustafa Balbay ile Mehmet Haberal’ın milletvekili seçilmelerine rağmen, tahliye edilmemiş olmalarından dolayı, CHP Meclis’e girecek, fakat yemin etmeyecek. Bununla birlikte, her an, her şey değişebilir, dün öğleden sonraki durum bu.

CHP milletvekilleri yemin etmeyecek, ya Oktay Ekşi? Meclis içtüzüğünün 8. maddesine göre, Oktay Ekşi en yaşlı üye sıfatıyla bugün Meclis’e başkanlık edecek. Bu görevini yeni başkan seçilinceye kadar sürdürecek. Ekşi’nin başkanlık yapabilmesinin ayrılmaz parçası, yemin etmesi.

Meclis’in açılış saatine kadar farklı bir gelişme olmaz ise, bugün belki de yemin edecek tek CHP milletvekili Oktay Ekşi olacak.

Yazarın Tüm Yazıları