TBMM açıklaması

BURADA defalarca sordum. Eski DEP milletvekili olan PKK’lılara bu devlet maaş ödüyor mu, ödemiyor mu?

Yanıt dün öğle saatlerinde TBMM Basın ve Halka İlişkiler Dairesi Başkanlığı’ndan geldi. Size aynen aktarıyorum:

"Sayın Emin Çölaşan, 5 Ağustos ve 9 Ağustos tarihli köşe yazılarınızda, eski DEP milletvekillerinin halen devletten milletvekili maaşı alıp almadıklarını ve sağlık harcamalarının yine devlet tarafından karşılanıp karşılanmadığını gündeme getirmiş bulunmaktasınız.

Anayasa’nın ve ilgili kanun maddelerinin bu konulardaki hükümleri çok açıktır. Buna göre:

1- Anayasa’nın 84. maddesi uyarınca milletvekillikleri sona erdirilen ve halen kanlı terör örgütünün lideri konumunda ve yurtdışında olduğu söylenen Zübeyir Aydar (Siirt) ile birlikte Nizamettin Toğuç (Batman) ve Ali Yiğit (Mardin) adlı eski DEP milletvekilleri, temsil tazminatı ve tedavi yardımından faydalanmamaktadır. Bu kişilerin TBMM kimliği de bulunmamaktadır.

2- Yine Anayasa’nın 84. maddesi uyarınca milletvekillikleri sona erdirilen Hatip Dicle (Diyarbakır), Sedat Yurttaş (Diyarbakır), Leyla Zana (Diyarbakır), Orhan Doğan (Şırnak), Selim Sadak (Şırnak), Naif Güneş (Siirt) ve Sırrı Sakık (Muş) adlı milletvekillerine 4505 sayılı kanunun geçici 8. maddesine istinaden temsil tazminatı ödenmekte ve 3671 sayılı kanunun 4. maddesi uyarınca bu kişiler tedavi yardımından faydalanmaktadır.

Söz konusu kişilere her ay net 1.304 YTL temsil tazminatı ödenmektedir.

3- Aynı partiye mensup Ahmet Türk (Mardin) Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nden 4554 sayılı kanun gereğince emekli aylığı
(yaklaşık 4 milyar) almakta ve tedavi yardımından faydalanmaktadır.

4- Halen yurtdışında oldukları ileri sürülen Mahmut Kılınç (Adıyaman) ve Remzi Kartal da (Van) Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nden emeklilik maaşı almaktadır. Bu kişilere tedavi yardımı yapılmamaktadır.

Özet olarak, yapılan ve yapılmayan ödeme ve işlemler kanunlar çerçevesindedir. Hiçbir keyfi uygulama söz konusu değildir."

* * *

Dün ayrıca eski DEP milletvekili Orhan Doğan’dan bir faks aldım. Ziraat Bankası TBMM Şubesi’nden aldığı resmi yazıyı bana göndermiş. Buna göre Orhan Doğan, TBMM Saymanlık Müdürlüğü’nden her ay 1.227 YTL tazminat alıyor.

Kendisi de belgenin altına bir not yazmış:

"Bu belgeden de anlaşılacağı üzere, köşenizde sıkça vurguladığınız gibi emekli maaşı almamaktayız. Yasalar bu hakkı tanımasına rağmen ne yazık ki ülkemizde emekli maaşı alamayan birkaç milletvekiliyiz.

Oysa binlerce
(eski) milletvekili emekli maaşını alıyor. Bu kısa açıklamayı köşenize taşımanız dileği ile. Orhan Doğan."

* * *

İşin yasal ayrıntılarını bilemem. Ancak bu açıklamalardan ortaya çıkan tablo ilginç!

Bu PKK’lı eski DEP milletvekillerinin bir bölümüne hiçbir ödeme yapılmıyor. Bazısına tam emekli maaşı, bazılarına tazminat ödeniyor.

Sağlık harcamalarından bazısı yararlanıyor, bazısı yararlanamıyor.

Dün öğrendiğime göre -doğruluğunu kesin olarak bilemiyorum- kendilerine hiçbir ödeme yapılmayan üç eski milletvekili, maaş ve sağlık yardımı için kendileri başvuruda bulunmamış.

Bulunsalardı ne olurdu?

Örneğin şu anda PKK’nın başında bulunan Zübeyir Aydar devletten her ay maaş alırdı!

Harika olurdu!

* * *

Her gün şehit cenazesi kaldırılan bir ülkede bu tablo tepki yaratır. TBMM’den ayda en küçük rakamla 1 milyardan fazla alan ve PKK’lı olduğu herkes tarafından bilinen, bu konuda yargılanıp ceza alan eski milletvekilleri, yandaşları tarafından şehit edilen askerlerimizden, polisimizden, onların geride bıraktığı aile bireylerinden çok daha fazla para alıyor.

Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir durum olamaz.

Türkiye’ye özgü bir dram, bir komedi!

Silahı kendi ellerimizle kendi ayağımıza sıkıyoruz.

Daha da önemlisi, insanlarımızı rencide ediyoruz, farkında değiliz.
Yazarın Tüm Yazıları