Tavşan kafesinin boyutları ne olmalı

Bu haftaki yazımın konusunu, bir okuyucu mektubu oluşturdu.

Evine tavşan almak isteyen okuyucumuz, kafes için en ideal boyutun ne olduğunu öğrenmek istiyor. İşte mektubu ve sorusunun cevabı.

"Merhaba; ben tavşan almak istiyorum. Ama tavşanımın rahat etmesini, huzurlu olmasını istiyorum. İnternetteki kafes fiyatlarına baktım (200-600 YTL) çok pahalı geldi. Daha sonra bütçeme uygun bir kafes buldum. Kafesin boyutları 58x31x33 cm ve 0.052 metreküp. Size sorum şu: Tavşanım bu kafeste rahat eder mi? Kafesin boyutları tavşan bakmak için uygun mu? Cevabınıza göre tavşan alacağım veya almayacağım, bir canlıyı mutsuz etmek istemem," Cemre Görey.

Tavşanların evde sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürecek şekilde beslenmesi için kafes koşullarının sizin de belirttiğiniz gibi onun yaşam koşullarına uygun şekilde olması gerekir. Ülkemizdeki tavşanlar genellikle orta büyüklükte tavşanlardır. Bu tavşanların belirttiğimiz konforda yaşayabilmeleri ve beslenme, tuvalet, dinlenme, oyun gibi aktivitelerini rahatlıkla gerçekleştirebilmeleri için sizin verdiğiniz ölçüler yetersiz olacaktır. Orta boy bir tavşan için ideal kafes ölçü standardı olarak 60-75 cm en, 75 cm boy ve 45-60 cm yükseklik öneriyorum. Bu durumda yaşam alanı yaklaşık 0,20-0,30 metreküp olacaktır. Sizin tavşan beslemek için almayı planladığınız kafes, onun için gerekli olan kafesin ancak dörtte biri büyüklükte olduğundan, daha büyük bir kafes almanız gerekiyor.

DİNLENME BÖLÜMÜ LAZIM

İdeal kafes ölçülerinin yanı sıra, tavşanın yaşayacağı kafesin yapısı ve yeri ile ilgili olarak da dikkat etmeniz gereken konular var. Tavşan kafesinin düzenli temizlenmesi gerektiğinden, öncelikle buna uygun bir malzemeden yapılmış kafesleri tercih etmelisiniz. Kafesin içinde tavşanınızın dinlenmesi ve oturması için ayrı bir bölüm hazırlamalısınız. Günün çoğunu bu bölümde geçireceği için bu bölüme ait zeminin onun ayaklarına zarar vermeyecek pleksiglas, tahta ya da havlu gibi bir malzeme ile kaplanması gerekebilir. Kafes zeminin bir bölümünde havlu kullanmaya karar verirseniz, tavşanınızın bunu kemirmeyeceğinden emin olmalısınız. Aksi takdirde diğer malzemeleri seçebilirsiniz. Kafes zemininin temiz kalmasını arzu ediyorsanız biraz uğraşarak tavşanınıza kafesin içine koyduğunuz bir kaba tuvalet yapmasını öğretebilirsiniz. Tavşanlar için ideal çevre ısısı 26 C’dir. Bu nedenle kafesin onu soğuktan koruyacak bir yerde, ancak iyi havalanan ve yüksek sıcaktan da koruyan bir alanda tutulmasında fayda var.

Yukarıda verdiğim bilgilerin dışında, henüz başka bir canlı ile yaşantınızı paylaşmadan ve onunla ilgili sorumluluk almadan önce hassas davranarak onun sağlığı ve mutluluğu için önceden hazırlık yapmanızı ve bilgi edinme gayretinizi çok takdir ettiğimi belirtmek istiyorum. Evcil hayvan beslemeye niyetlenen tüm hayvan severlerin sizin gibi önceden bu konu hakkında bilgi almalarını ve böylece hem kendileri, hem de onlar için sağlık ve mutluluk dolu yaşam ortamları oluşturmalarını öneriyorum.

Koleksiyona adını veren fotomodel kedi Kırpık

Model Sinem Güven, Pisi Pisi adını taşıyan bir giyim koleksiyonu hazırladı. Koleksiyonun adında, kataloğunda ve etiketlerinde ise bir kedinin izleri var! O, Sinem Güven’in beş ay önce sokakta bulduğu kedisi Kırpık.

Sinem Güven, Kırpık’ı beş ay önce evde beslemeye başlamış. Tanışmalarını şöyle anlatıyor: "Eşimin ofisinin bahçesinde yaşıyordu. Ofise her gidişimde arabamın kapısına geliyor, içeri girmeye çalışıyordu. Zorla kendini bize sevdirdi. Biz onu değil, o bizi buldu. Sonra da evimizin baş köşesinde yaşamaya başladı."

Kırpık, sahibine uğurlu gelmiş. Onu evde beslemeye başladıktan sonra Güven’in kendi markasını yaratma hayali gerçek olmuş. Aslında koleksiyona Kırpık ismini vermek istiyormuş ama markasının birgün yurtdışında da satılabileceğini düşünerek vazgeçmiş. Kırpık’ın telaffuzu zor olur diye. Şimdi markanın adı "Pisi Pisi By Sinem Güven".

Güven, çok sevdiği kedisini etiket tasarımı ve kataloğa da taşımış. Etiketlerde kedi resmi var. Güven, katalog çekimlerinde de kedisi Kırpık’la birlikte poz verdi.

Öznur KAYMAK

E-kart gönder, ilaç bağışla

Sokak hayvanları için çeşitli aktiviteler düzenleyen Miyavlar.com ve Kopekistan.com, yeni bir kampanya başlattı. Barınağım projesi kapsamındaki "E-kart Gönder, İlaç Bağışla" kampanyası ile e-kart göndererek, seçtiğiniz bir barınaktaki sokak hayvanlarının kısırlaştırılması için gerekli anestezi ilacının bağışlanmasına destek olabilirsiniz. Karşılığında hiçbir ücret ödemiyorsunuz. Kart göndermek isteyeceğiniz 10 arkadaşa sahip olmak yeterli.

Siteye girdikten sonra projeye özel hazırlanan, ilaç bağışla sloganlı e-kartlardan birini seçiyorsunuz. Gönderim sayfasına ulaştığınızda anestezi ilacının bağışlanmasını istediğiniz barınak veya derneği seçiyorsunuz. Mesajınızı yazarak e-kartı istediğiniz 10 kişiye gönderiyorsunuz. Bu kadar basit.

Barınağım projesinin amacı; yardıma muhtaç hayvanlara ve sokak hayvanlarına hizmet etmeyi amaçlamış dernek ve barınaklardan oluşan adres ve bilgi bankası oluşturmak.


İnternet kullanan köpek baba oldu

İnternetteki arkadaşlık sitesi Gayet.net yardımıyla kendine eş arayan köpek Gaspar’ın hikayesini daha önce yazmıştık. Dört ay önce kendisine bir eş bulmuştu.

Gaspar’dan yeni bir haber geldi. 3.5 yaşındaki sevimli golden retriever baba olmuş. Eşi Yegane, 23 Şubat’ta 8 yavru doğurdu. Her biri en az anne babaları kadar sevimli.

Son derece iyi eğitimli, akıllı ve romantik bir köpek olan Gaspar, Gayet.net’teki profilinde kendisini şöyle tanımlıyor: "Yakışıklı, temiz kalpli, arkadaş canlısı, dişi ruhundan anlayabilen, kibar, çalışkan bir golden:)" Sitede o kadar popüler bir isim ki, 80’in üzerinde hayranı var.

Bu güzel labrador, birkaç hafta evvel İstanbul Sahrayıcedid’teki Pati İzi Pet Center’a sığınmış. Bir süredir sokaklarda olduğu anlaşılıyor. Pati İzi çalışanları onu tedavi etmiş, gerekli bakımını yapmış. Şimdi de sahibini bulmaya çalışıyorlar. (216) 386 89 85 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Annesi kurt, babası çoban köpeği olan 3 aylık dişi bebek çok acil yuva arıyor. İlgilenenler İpek Yağal’a mail atabilir veya telefonla arayabilir. ipek.yagal@gmail.com (532) 264 25 98

Resimde görülen 2 kahverengi köpeğin küçüğü 5 aylık, büyüğü 2 yaşında. İkisi de kısırlaştırılmış. Kendilerine bakacak aile arıyorlar. İlgilenenler (535) 455 41 85’ten Tülin Hanım’ı arayabilir.

1-1,5 aylık dişi tekire İstanbul’da yuva aranıyor. Şu anda bulunduğu evdeki köpek ile bir türlü geçinemediğinden taşınmak zorunda. Ev bulamazsa sokakta kalacak. İlgilenenler elif@miyavlar.com’a mesaj atabilir.

Domino, Ocak ayında 4 yavrusuyla birlikte Yedikule’de güven içinde olacağı bir bahçeye taşındı. Ancak bir süre evvel yavrularıyla birlikte ortadan kayboldu. Boynunda tasması yoktu. Nerede olduğunu bilen veya gören varsa pinozden@istanbul.edu.tr adresine e-posta atarak haber versin.

Pamuk bir süre önce sokakta bulundu. Bakımsızlıktan kulakları duymuyor. Eğer fotoğraftakinin kaybettiğiniz köpeğiniz olduğunu düşünüyorsanız Kudret Hanım’la irtibat kurabilirsiniz. Dileyenler Pamuk’un kulaklarının tedavisi için gönüllü de olabilir. Tel: (212) 640 03 86, (538) 683 96 25
Yazarın Tüm Yazıları