Sosyal Medya Paylaşımları Anneleri Mutsuz mu Ediyor?

Dijital çağdayız ve sosyal medya ebeveynliğimizin emrine amade oldu.

Haberin Devamı

Sosyal medya aracılığıyla aynı dönemde doğum yapmış pek çok anneye, konunun uzmanına ulaşılabiliyoruz.


Hatta dijital ortamda ebeveynlerin soruları uzmanlar tarafından anında yanıtlanabiliyor.


Aynı sorunları ve dönemleri yaşayan anneler duygudaşlık ediyor, herkes bilgisini ve tecrübesini paylaşıyor. Şüphesiz ki bunların anneliğe katkısı çok büyük. Bir de anneleri bunalıma sokan durumlar var.


Facebook, Instagram, Twitter ve bloglar aracılığıyla çocuklarıyla olan diyaloglarını ve kendi hayatlarını takipçileriyle paylaşan annelerin yarattığı bunalım durumu yok değil.


Son seminere katılan annelerden biri "Instagram' da gördüğüm anneler beni bunalıma sokuyor" demişti. Devamını şöyle getirdi: " ne ara bu kadar çok etkinliğe katılıyorlar, çocuklarıyla hergün bu kadar -kaliteli- zamanı nasıl yaratabiliyorlar. Onlar hep mutlu görünüyorlar, oysa ben çocuğuma bağırıyorum. Sonunda kendimi yetersiz hissediyorum."

Haberin Devamı


Yine bir başka anne "sosyal medyada takip ettiğim anneler içinde ev işlerine yardımcısı olan, çocuğunun dadısı ayrı olan anneler, yorgun olduklarını paylaştıklarında çok sinirleniyorum. Çünkü ben de anneyim, iki çocuğum var ve her işimi kendim yapıyorum" demişti.


Neden böyle acaba?


Hali vakti yerinde olan anneler çok ilgi çektiği ortada. Villalarını, gittikleri lüks tatil mekanlarını, arabalarını ve çocuklarına aldıkları lüks giysi ve oyuncakları paylaşmaları ilgiyle takip ediliyor. Tıpkı dizilerdeki film yıldızları gibi... Dizilerden farkı, canlı ve anlık paylaşım nitelikli olması sanırım. Her insan gibi yorulduğunu, bunaldığını ifade ettiklerinde takipçileri öfkelenebiliyor haliyle. Bu kadar refah içinde yorulunur mu hiç?


Aslında hayatın her anı sosyal medyada yer almıyor bence. Eşler arası tartışmalar, çocuğuna kızmış olmak, dağınık bir ev görüntüsü yerine en mutlu, en sevgi pıtırcığı ve en iyi görünüme sahip olunan anlar paylaşılıyor.


Paylaşımlarda beni hayretlere düşüren şey, çocukların her anının paylaşılması. Tuvalette, banyoda, uyurken, parkta... Her anları paylaşılıyor.


Sosyal medyada büyüyen çocuklar bu durumdan nasıl etkilenecek? Çok merak ediyor, hatta endişeleniyorum. Portre fotoğrafları paylaşmak neyse de riskli durumları göze almak önemli.

Haberin Devamı


Bir de fenomen anneler var ve işleri zor. Ne yapsa, ne yazsa eleştiri yağmuruna tutuluyorlar. Allah sabır versin.


Bana kalırsa sosyal medyanın azı karar çoğu zarar; anlık paylaşım açısından.


Tabi yine siz bilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları