Sitedeki kedi kavgası mahkemelik oldu

İstanbul Ümraniye-Yenişehir’deki Soyak Yenişehir Kibele Evleri’nin bahçesinde yaşayan kedilerle ilgili site sakinleri arasında uzun süredir anlaşmazlık yaşanıyor.

Sitede yaşayan kediseverler ortak kullanım alanında dokuz kedi besliyordu. Hayvanseverler kendi imkanlarıyla besledikleri kedilerin aşılarını yaptırıp, çoğalmalarını engellemek için de kısırlaştırdı. Ancak zamanla sitedeki kediseverlerle, kedileri istemeyenler arasında sıkıntılar yaşanmaya başladı. Kedilerin siteyi kirlettiği ileri sürüldü. Kediseverler, kedilerin dışkılarını gömdüğünü hatırlatarak, bunun doğru olmadığını söylediler. Tartışma öyle bir boyuta vardı ki, kedileri sitede istemeyenler site yönetimini mahkemeye verdi. Geçtiğimiz hafta da kedilerden altısı kayboldu. Olayın görgü tanığı olmadığı için hayvanseverler hiçbir şey yapamıyor. Kedisever site sakinleri ve site yöneticisiyle olayı konuştuk. Site yönetimi aracılığıyla ulaşmaya çalıştığımız kedileri istemeyen site sakinlerinden hiçbiri konuşmayı kabul etmedi.

Site Müdürü Erkan Yalçın

YÖNETMELİKTE İZİN YOK AMA İNSANİ DUYGULARLA İZİN VERDİK

Site Müdürü Erkan Yalçın kedilerin sitede barınmalarını mümkün olduğunca desteklediğini anlatıyor: "Biz yönetim olarak kedilerin sitede barınmasını destekliyorduk ama yönetim planına göre ortak alanda hayvan beslenmesi yasak. Yönetim kurulu buna rağmen insani duygularla hareket ederek kedilerin burada kalmasını istedi. Bir ara sahiplendirme yönünde bir çalışma önerildi ama uygun bulunmadı. Herkes hayvanları seviyor; bazıları çok kuralcı, bazıları kuralları gevşetebiliyor. Umarım bu sorunlar en kısa sürede çözülür.

BİR ELİN PARMAKLARINI GEÇMEYENLER YÜZLERCE KİŞİYE BASKIN GELDİ

Buraya taşındığımızda sitenin bahçesinde dört sevimli kedi vardı. O dönemde görevde olan yönetim, hayvanları sokağa atmak istedi. Hayvanseverler olarak sitedeki 326 dairenin çoğundan kedilerin site bahçesinde yaşamaları için imza topladık. Bu imzalar hálá yönetimde. Ardından kedileri veterinere götürüp aşılarını yaptırdık. Daha sağlıklı ve çoğalmadan yaşayabilmelerini sağlamak için hepsini kısırlaştırdık. Her gün besledik. Zamanla dışarıdan eklenenlerle birlikte sayıları dokuza çıktı. Bizimle birlikte sitede yaşamaya başlayan kediler aynı zamanda hayatı da kolaylaştırıyordu. Fare ve akrepleri yakalayarak mesela.

Fakat sayıları beşi geçmeyen komşularımız ortak alanda hayvan beslemenin site yönetmeliğine aykırı olduğunu söyleyerek site yönetimini mahkemeye verdi. Bayram sonrası sitede bulunan dokuz kediden, altısı aniden ortadan kayboldu. Umuyorum kediler ölmemiştir ve yaşıyordur. Hepsinin tasmaları ve kuşları yakalayıp öldürmelerine engel olmak için boyunlarına takılmış çıngırakları vardı. Tasmaları kediler büyüdükçe gevşetebiliyorduk. Eğer yaşıyorlarsa, bu tasmalar gevşemediği için boğulmalarından çok korkuyorum.

Onlara çok özen gösteriyorduk. Otomobile binmeyi sevmiyorlardı, ameliyata götürürken bile üzülerek bindirmiştik arabaya. Kedilerin yok olmasında payı olduğunu düşündüğüm kişileri, görgü tanığı olmadığı için ne suçlayabiliyor ne de bir çözüm bulabiliyorum. Bir hayvanı bulunduğu yerden başka bir yere atmak suç. Ve burada böyle bir suç işlendi. Bunu kim, nasıl yaptı bilemiyorum ama yaşananlar beni çok üzdü. Bundan sonra da hayvanlara yardım etmeye devam edeceğim. Otomobilimin arkasında sürekli kedi maması taşıyorum. Sadece sitede değil nerede aç bir hayvan görsem beslerim. Bu keyfimden de kimse için vazgeçmem.

Hakan GENCE

Hamsterlarda ishal problemi

Normalde hamsterların dışkısı katı, şekilli ve koyu renklidir. Dışkının yapısında ve renginde değişiklik olması ve özellikle de daha sulu bir kıvamda ve açık renkte dışkı yapması genellikle sindirim sistemi ile ilgili bir probleme ya da enfeksiyonlara işaret ediyor olabilir.

Hamsterlarda en yaygın ishal sebepleri şunlar: 8 Çevre değişiklikleri, kafes değişikliği ve çevre ısısı değişiklikleri gibi stres faktörleri 8 Çok fazla miktarda sebze ve yeşillik yemesi 8 Ani gıda değişiklikleri 8 Bakteri enfeksiyonları (örneğin, Tyzzer’s Hastalığı) 8 Zehirlenmeler

Hamsterınızda çevresel değişiklikler ve gıda değişiklikleri sonucunda ishal oluştuğuna eminseniz, bu değişiklikleri eski haline çevirerek durumu kontrol altına alabilirsiniz. Bunun yanı sıra bol su içirmeyi de ihmal etmemelisiniz. Hamsterların bizden daha kısa yaşadıklarını ve hastalıklarının çok hızlı ilerlediğini unutmayın. İyileşmeyen ishallerde 24 saat içinde mutlaka veteriner hekiminizden destek almalısınız.
Yazarın Tüm Yazıları