Şirin bir çalışma masası

Koleksiyon Mobilya yenilenen tasarımlarının yanı sıra yurtdışında da hızla büyüyor. Öyle ki geçen hafta Londra’da yeni bir mağaza açtı. Markanın Yönetim Kurulu Üyesi ve Art Direktörü Koray Malhan’la ailesinden gelen tasarım sevgisini ve bu senenin trendlerini konuştuk

Koleksiyon Mobilya’nın kurucusu Faruk Malhan babanız. Mimari ve tasarımla iç içe bir ortamda mı büyüdünüz?
- Anne ve babamın arkadaşları arasında büyüdüm. Geniş bir mimari camiaydı.

Baba mesleği çocukluk hayaliniz miydi?
- Bu işi çok severek büyüdüm, çocukluğum da bu mesleğin renkleri, derinlikleri arasında geçti. Dolayısıyla başka bir işi düşünmedim bile.

Evinizde sürekli tasarım mı konuşulurdu?
- Hayır ama çok geniş ilgi alanları olan bir ailede büyüdüm. Farklı konulara karşı duyduğum merak ve sevgi de bu yaşlarda gelişti. Müzik, tiyatro, sinema, edebiyat, sosyoloji, özellikle politika gibi bir sürü farklı konu hep ailenin ve aile dostlarının ilgi alanlarına giriyordu.

Peki büyük bir tasarımcının oğlu olmanın artıları dışında nasıl negatif etkileri oluyor?
- Negatif yönünü pek hissettiğimi söyleyemem, bir tek büyük bir sorumluluk hissi veriyor. Size çok büyük bir şans verildiği hissiyle yaşıyorsunuz ve elinizdekilerle en iyi sonuca ulaşmak için bitmez bir heyecan duyuyorsunuz.

ŞEKLE BAĞLI OLMADIM

Tasarım tarzınızı nasıl tanımlarsınız?

- Hiçbir zaman şekle bağlı olmadım. Her zaman bir fikirle başlamak isterim, yeni bir tasarım yapılacaksa bunun gerçekten bir ihtiyaç olup olmadığı ve kimin ne işine yarayacağı, insanlara yeni bir şey sunup sunmadığı başlangıç noktam oluyor. Sonunda çıkan tasarımlar da şekilsel olarak birbirine bağlı olmayabiliyor.

Hangi malzemeleri kullanmayı tercih ediyorsunuz?
- Genelde doğal malzemeleri en doğal yüzey uygulamalarıyla kullanmayı tercih ediyorum. Malzemeyi boyayarak doğasını örtmeyi pek tercih etmiyorum. Bir de duruma ve kullanımına göre değişiyor malzeme tercihleri. Metalin, camın, ahşabın veya plastiğin kullanılması gereken farklı yerler olabiliyor. En önemlisi tüm malzemeleri dönüştürülebilecek şekilde kullanabilmek.

Sizin objeleriniz heykelsi ürünler mi yoksa daha kullanılabilir ürünler mi?
- Tasarladıklarım her zaman kullanılabilir objeler ve öncelikli çıkış noktası da kullanışlı olmaları. Bazen formunun özellikleri o objeyi heykelsi yapabiliyor, bu ikisi bir arada olabilen özellikler.

Genel olarak bu yaz tasarımlarda neler ön plana çıkıyor?
- Mobilyadaki gelişimleri moda aralıklarında çok görmemeye çalışıyorum, daha uzun anlamları aramaya gayret ediyorum.

Ev tekstil ürünleri de satıyorsunuz. Ev tekstilinde trendler ne?
- Keten öne çıkıyor, doğal renkler ve kök boyalar... Aynısını halı ve kilim çalışmalarımız için de söyleyebilirim, hepsi doğal yün ve ipliklerle el üretimi ve kök boya kullanılıyor.

Bu yaz sizce evlerimizde olması gereken 10 obje mobilya-obje nedir?
- Açık hava kullanımı, bir de evde çalışma masası. Birçok kişi keyifle işini yapmak ve bunu evinin sıcaklığında olmasını istiyor. Ofisten gelmiş gibi görünmeyen şirin bir ev çalışma masası, uyumlu bir çalışma sandalyesi, belki ufak bir kitaplık, bunlarla bir arada kullanılabilecek bir müzik sistemi düşünülebilir.

LONDRA MAĞAZASI AÇILDI

Koleksiyon yurtdışında 14 noktada temsil ediliyor. Londra’daki mağazanın özelliği sadece bize ait olması ve tümünü kendi yaklaşımımız ve tema bütünlüğümüzle kurgulamamız. Bu haliyle Londra’da sektörün en güçlü mağazalarından biri olarak başlıyoruz. 1000 metrekarelik alanıyla bölgenin en büyük mağazalarından. İç yapısını da uzun bir şantiye süreci kullanarak hazırladık. Girişinde devasa bir düşey bahçe var, hazırlığı beş ay sürdü.

DEKO-ÖNERİ

Ahşap zeminleri korumak özen gerektiriyor. Çelik kapınızın yer döşemenizi çizmemesi için iç kısmına da paspas yerleştirebilirsiniz. Zemininizi asla ıslak bırakmayın. Ayakkabıyla gezinmek zemine zarar verebilir. Ağır mobilyalarınızı hareket ettirirken zeminin çizilmemesi için dikkat etmenizde fayda var. Cilalı ahşap zemini deterjanlı suyla temizleyebilirsiniz. Ama bunu yaparken ahşap temizleyici kullanmayı unutmayın. Çiçeklerinizin saksılarına fazla su döküp suyun saksı altlığından taşmasını da engellemelisiniz.

ÇIKIYOR
* Duvar kağıtlarında çiçek desenleri

İNİYOR
* Evin bir duvarını farklı renge boyamak

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ
Suzan Kardeş (Şarkıcı)

* Çay ısıtıcım
* Televizyonum
* Bilgisayarım
* Yatağım
* Cam bardağım
Yazarın Tüm Yazıları