Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Sinsi tehdit olursa kafasını koparırız

DIŞ Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, geçen dönemin aksine, bu dönem iç siyasetle de ilişkisini biraz daha sıcak tutacak gibi.

Dünkü sohbetimiz bunun işaretlerini verdi; ama yine dış ticaret söylemiyle.

AKP’nin milliyetçi/liberal kimlikli isimlerinden olan Tüzmen, "Türkiye, Malezya olur mu, toplumda din kuralları egemen kılınır mı?" tartışmasına da ticaret ve tarih temelinde yaklaştı.

"Bin yıl önce Doğu’dan Batı’ya göçmüşüz; Cumhuriyet’le Batı’ya yönelmişiz; şimdi de AB ile nişan yapmış, nikáh tarihini bekliyoruz. Böyle bir ülke Doğu’ya, geriye dönebilir mi?"

Bu sözlerin sahibi Tüzmen, şu soruyu da yöneltiyor:

"Hangi yöremize bakarsanız bakın, halk oyunlarını kız erkek birlikte, el ele oynar. Binlerce yıllık bu gelenek mi değiştirilecek?"

İTALYA’YA BENZERİZ


Tüzmen, İtalya ile Türkiye arasında din dışında çok benzerlik görüyor.

Kuzey-Güney gelişmişlik farkı, sektörel gelişmeler, insan gücü ve anlayışı, ihracat kompozisyonu...

"Katı Katolik bir ülke bugün laik, Avrupa’nın en modern ülkesi. Peki nasıl oldu, kişi başına düşen ulusal gelirin artırılmasıyla."

İki ülke arasında din temelinde de bir benzerlik görüyor:

"İtalya’da, gelişmiş kuzeye doğru gidildikçe dini motifler liberalleşir. Bizde de batıya gittikçe öyle değil mi? En modern İslam’ın Türkiye’de yaşanıyor olmasının başka nedeni var mı?"

Türkiye’nin, mukayese edildiği İslam ülkeleriyle ciddi farklılıklar taşıdığını, petrol veya doğalgazla değil, alın teriyle geliştiğini anlatan Tüzmen, "Cumhuriyet’i tırnaklarımızla, söke söke kurup bugüne getirmek buna örnek" dedi.

Demokratikleşmenin Türk insanıyla, sivil toplum örgütlerinin damarlarına işlediğini savunan Tüzmen, şu yorumu yaptı:

"O ülkelerde bu iş köpüklüydü. 30 yıl aynı yönetim sürdü. Bizde öyle mi oldu? O nedenle ülkemizi benzeteceksek İtalya’ya benzetelim; bunu başarabiliriz de."

KALABALIKTA EŞEK KUYRUĞU KESİLMEZ

"Biz de buradayız, siz de; göreceksiniz, Türkiye, rejimine sahip çıkacaktır. Korkusu olanlar Türkiye’yi biraz daha iyi tanısınlar. Türk insanı, din de dahil, hiçbir zorlamaya gelmez"
derken de iddialıydı.

Ya zorlama yaşanırsa; Tüzmen’in buna yanıtı net oldu:

"Sinsi bir tehdit olursa, bunu yapanların kafasını koparırız."

Tüzmen’
e göre, Türkiye, nefesini AB’ye tam üyelik ve işsizlik sorununu çözmek için harcamalı, bu nedenle de özgürlükçü bir anayasa çok gerekli.

"Yaptığımız da budur. Kalabalıkta eşek kuyruğu kesilmez; kısa diyen de, uzun diyen de çıkar. Ama bunu yapmalıyız, başarmalıyız" derken inançlıydı.

Tüzmen, hükümetin AB hedefine ulaşma kararlılığını önümüzdeki süreçte daha iyi göstereceğinden emin ve bunu güçlendirmek için şu çağrıyı yapıyor:

"Bugün ihracatta Avrupa’nın ilk 11’ine giren bir Türkiye var. Tereddüt yok; kimse buradan geri dönüşü beklemesin. Buna rağmen hálá birilerinin korkuları varsa, onlara tavsiyem; hükümeti, AB hedefi konusunda izlemeye almalarıdır."
Yazarın Tüm Yazıları