Şimdi de gümrüklerde ‘5 milimetre’ krizi çıktı

HÜKÜMETİN, ithalatta başlattığı CE uygulamasında yeni bir kriz çıktı. Dış Ticaret Müsteşarlığı, AB dışından ithal edilen ürünlerin üzerindeki CE logosunun en az 5 milimetre olmasını isteyince, CE’ye uygun olduğu halde üzerine bu ölçelerde CE logosu basılamayan teknolojik yedek parçalar gümrüğe takıldı. 15 gündür ürün çekemeyen çok sayıda firma iş yapamaz hale geldi.

HÜKÜMET’in Avrupa Birliği (AB) dışından ithal edilen elektronik ürün ve komponentlerle ilgili getirdiği CE zorunluluğunda yeni bir kriz patlak verdi. Dış Ticaret Müsteşarlığı, AB dışından ithal edilecek ürünlerin üzerindeki CE logosunun en az 5 milimetre olmasını isteyince, boyu 5 milimetreden küçük olduğu için üzerine bu ölçelerde CE logosu basılamayan teknolojik yedek parçalar gümrüğe takıldı.

Yaklaşık 15 gündür başta bilgisayarcılar olmak üzere tekstil ve elektronik gibi sektörlerdeki çok sayıda firma kilitlendi. Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Sanayi Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü’ne (TSE) başvurarak, uygulamadaki bu sorunun giderilmesini istedi.

KOMEDİ GİBİ:

Bilgi teknolojileri sektörü, 5 milimetrelik CE logosu uygulaması nedeniyle, gümrüklerde garip uygulamalarla karşı karşıya kalıyor. TSE Tamim’inin 12’nci maddesinde, 5 Mart 2005’de yapılan düzenleme ile AB dışından gelen ürünlerin üzerinde CE logosu yoksa, üretici veya üreticinin yetkilendirdiği temsilci tarafından düzenlenen ‘CE Uygunluk Belgesi’ ve ürünün CE’ye uygun hale getirileceğine dair taahhütname ile bu ürünlerin ithalatına izin veriliyor. Yani, üzerinde CE damgası olmasa bile, AB dışından gelen ürünler bu maddeye uygun beyan ile Türkiye’ye sokulabiliyor. Ancak, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın ‘CE logosu 5 milimetreden az olamaz’ şeklindeki düzenlemesi ile burada ‘komedi’ başlıyor. Gümrükler, üzerinde CE olmasa uygunluk belgesi ve taahhütname ile Türkiye’ye soktuğu ürüne, üzerinde 5 milimetreden küçük CE damgası varsa bu kez giriş vizesi vermiyor. TÜBİSAD, 4 Nisan 2005 tarihinde konuyla ilgili makamlara gönderdiği ‘CE işareti taşıması gereken ürünlerin ithalatına ilişkin Dış Ticarette Standardizasyon Tebliğinde değişiklik talebi’ konulu yazıda, şöyle dedi:

ÜRÜN ZATEN 5 MM’DEN KÜÇÜK:

‘Dünya standartlarında üretim yapan birçok Bilişim Üreticileri firmaları, ürettikleri ürünlerde CE işaretlemesi 3.5-4.0 milimetre boyutunda olması sebebiyle, dünyaca kabul görmüş yüksek kalite teknolojilerine, tüm uygunluk test raporları ve deklarasyon belgeleri olmasına rağmen ithaline izin verilmemektedir. CE işaretlemesi ölçüsünün küçültülebileceği ifade edilmesi ve ürünün dış ambalajında CE işareti bulunmasını tanımlamasının dikkate alınması, ayrıca ithalatçılara kolaylık sunmak için hazırlanmış olan son tamim’in beraberinde getirdiği olumsuzluğun giderilmesi hususunu önemle arz ederiz.’ Bilgisayar sektörünün temsilcileri, ithalattaki CE uygulamasının özellikle kalitesiz Uzakdoğu mallarına karşı doğru bir önlem olduğunu, ancak ‘5 milimetre kuralı’ gibi uygulamalarla, CE’ye uygun ürünlerin de önünün kesildiğine dikkat çekiyorlar.

Türkiye Gümrük Vergisi kaybediyor

CE
konusundaki sıkıntılar nedeniyle, çok sayıda firma AB dışından ithal ettiği ürünleri Türkiye yerine önce Almanya veya İtalya’ya indiriyor. Burada sadece beyana dayalı olarak serbest dolaşım belgesi (ATR) alınabiliyor. Böylece, gümrüklerde sıkıntı yaşamadan ATR belgesi alan Türk ithalatçılar, bu ürünlerin vergilerini de Türkiye yerine Almanya ve İtalya’ya ödüyorlar. ATR belgesi alan ürün, Türkiye’ye gümrüklerden ‘yeşil hat’tan, rahatça giriyor.

CE nedir

CE
(Community Europe) işareti, Avrupa Birliği’nin, teknik mevzuat uyumu çerçevesinde 1985’te benimsediği Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamına giren ürünlerin bu direktiflere uygun olduğunu ve gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini gösteren bir işaret. CE işareti, ürünlerin, amacına uygun kullanılması halinde insan can ve mal güvenliği, bitki ve hayvan varlığı ile çevreye zarar vermeyeceğini gösteren bir işaret niteliği taşıyor.

5 milimetrelik CE hangi sektörleri vurdu?

Bilgisayar

Elektronik

İnşaat

Tekstil

Enerji

Toprak sanayi

Finans



Kaçakçılık hortladı

GÜMRÜKLERDE
15 gündür yaşanan sıkıntı, elektronik ve bilgisayar piyasasında ‘çantacı’ olarak adlandırılan kaçakçıların ekmeğine yağ sürüyor. Pekçok bilgisayar komponenti ve küçük elektronik donanımın artık yolcu beraberinde küçük çantalarla Türkiye’ye sokulduğu belirtiliyor.
Yazarın Tüm Yazıları