Sıcaklıklar aralıklarla dalgalanıyor

Tam anlamıyla sonbahar kendini hissettirmemiş olsa da, havanın kimyası, gelen sistemlerin mekanizmaları değişmeye başladı. Bunların ilk belirtileri; sıcaklıkların dalgalanmaya başlaması.

Şimdi sıra sıcaklık artışında, bugün ve yarın yurdun büyük kısmında sıcaklıklar artıyor. Özellikle cumartesi günü kuzeyde, Marmara ve Karadeniz’de dahi sıcaklıklar 30 dereceyi hatta üzerini görebilecek. Ama ardından gelecek mini dalgalanma havayı, İç Anadolu ve Karadeniz’de biraz bozabilir. Önümüzdeki haftanın ilk günlerinde düşüşün etki alanını genişleterek devam edeceği sanılıyor.

METEOROLOĞUN TEŞHİSİ HAVA TAHMİNİDİR

İki hafta önce Londra’daydım. Dünyanın her yerinden insan bu şehirde yaşıyor ve bu şehri geziyor. Çok değil, artık aşırı kozmopolit diyeceğim. Ama nüfusuna, karmaşasına, kozmopolitliğine hatta hareketliliğine rağmen öyle bir düzen var ki, insanın ağzı açık kalıyor. Ulaşımın rahatlığından dolayı insanların zamanlarının büyük kısmı kendine kalıyor. Yaşam alanlarını, sokaklarını, bahçelerini, parklarını çok güzel kullanıyorlar ve çok iyi bakıyorlar. Örneğin Hyde Park’a gittiklerinde alanı dibine kadar sömürmüyorlar, yarın da, öbür gün de, hatta hayatlarının sonuna kadar bu mekanların insanlara hizmet vereceğini düşünüyorlar. Neyse amacım şehri övmek değil, adamlar şehirlerine sahip çıkmışlar ve şehirlerine bir kimlik kazandırmışlar. Bu kadar şeyi söylemekte bir amacım var. Çevrelerine saygılı yaşamın içerisinde bir başarısızlık var ki, beni şoke etti. Başarısızlık ne biliyor musunuz? Adamların hava tahminleri tutmuyor! :)

Şaka değil, gerçekten! O kadar değişken bir hava var ki, yarım saatte bir değişiyor. Bir an sonbahar havası, ardından yaz. İşin enteresan kısmı Londra’da yaşayanlar da bu durumu kesinlikle kanıksamışlar. Havanın değişkenliğini değil, bu değişken havanın tahmin edilememesini. Kimle konuşsam (ki kendim de TV ve internetten takip ettim); "Londra’da hava durumu izlemiş olsan da, olmasan da sen muhakkak şemsiyeyle çık ve elinde bir yağmurluk olsun" diyorlar. Aynen bizim 8-10 yıl önceki durumumuz gibi, bizde de yok muydu o görüş; "hava bu, yön değiştirmiştir". Aslına bakarsanız başarısızlık derken adamlara çok yüklenmemek lazım. Coğrafi konum itibariyle bir alçak basınç merkezine çok yakınlar (İzlanda alçak basıncı). Burada sürekli sistem oluşuyor. Yani bizdeki gibi bir yerden gelmiyor. Türkiye’yi çeşitli yönlerden gelerek etkileyen sistemler var, onları takip edip, ne zaman , ne güçte ve ne sürede etkili olacağını belirleyebiliyoruz. Ama İzlanda, bu sistemlerin oluşum merkezlerinden biri. Bu durumda havada ani değişimler çok fazla oluyor. Aslında İngiltere’nin de model çalışmaları başarılı, ama değişimler o kadar kısa sürede oluyor ki hava tahminlerinin yapıldığı modeller, bu değişimi fark edip, insanlara bu bilgi aktarılana kadar sanırım çoktan plan programlar yapılmış oluyor, bu nedenle de tahminler tutmuyor intibaı oluşuyor, yoksa kısa vadeli tahminlerin tutarlılığı hayli yüksek. Evet, turşucunun ikramı turşu suyu, meteoroloğun tespiti de hava tahmini.
Yazarın Tüm Yazıları