Zamanı biriktirmek değil güzel harcamak önemli

Hakan Yavuz bir kamu çalışanı, aynı zamanda farklı kültürleri, farklı yaşam biçimlerini tanımayı kendine görev edinmiş bir seyahat tutkunu. Şimdiye dek 32 ülke gezen 34 yaşındaki Yavuz’un yeni rotası Asya...

Haberin Devamı

Nasıl bir hayatınız var?
- Sabah dokuz-akşam altı çalıştığım masa başı bir işim var. En büyük hobim, seyahat etmek ve başka kültürleri tanımak. Farklı mimariler, mutfaklar ve müzikler bana büyük haz veriyor. Müziği çok seviyorum, gitar çalıyorum ve üniversite yıllarında çeşitli gruplara vokal yaptım. Müzik ve seyahat en önemli tutkularım.

Ne zamandan beri seyahat ediyorsunuz, kaç ülke gezdiniz?

- Lise yıllarına kadar uzanıyor ama gerçek anlamıyla seyahat etmeye başlamam üniversite yıllarında ve kendi paramı kazanmaya başladıktan sonradır. Amerika kıtası ve Avrupa’da 32 ülke gezdim: Almanya, Avusturya, Belçika, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Kosova, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Türkiye, Ukrayna, Vatikan, Arjantin, Bolivya, Brezilya, Ekvador, Kolombiya, Paraguay, Peru, Şili ve ABD.

Haberin Devamı

Zamanı biriktirmek değil güzel harcamak önemli
Florida, ABD

Seyahat tutkusu nasıl başladı?
- 5-6 yaşlarımdayken Kocaeli’de yaşıyorduk. Evin anahtarı boynumda asılı bir vaziyette ‘kedi’ lakaplı arkadaşımla gün boyu yürüyerek etraftaki köyleri görmeye gittiğimizi hatırlıyorum. Dünyanın büyüklüğünü ve içeriğini anlamaya çalışmak benim için hep bir tutku oldu. Lise birinci sınıfın yaz tatilinde önce Marmaris-Kuşadası-Didim’e seyahat ettim. Sonra dünyaya açıldım.

Zamanı biriktirmek değil güzel harcamak önemli
Guayaquil, Ekvator

Sizi en çok mutlu eden seyahatiniz hangisiydi?
- Buna yanıt verirken tek bir yerden söz etmem mümkün değil. Örneğin Norveç fiyortlarını gezdim. Muhteşem bir doğa.... İnsanoğlunun neler yapabileceğini çok iyi anlamıştım. İki ay boyunca Güney Amerika’yı bir uçtan diğer uca gezdiğimde de Latin kültürünün o geniş yelpazesini görme imkânım oldu. Aslında her yerin ayrı bir güzelliği ve bende bıraktığı ayrı bir etkisi var.

TURİST GİBİ DEĞİL, GEZGİN GİBİ

Zamanı biriktirmek değil güzel harcamak önemli
La Paz, Bolivya

Gideceğiniz yerleri nasıl belirliyorsunuz?
- Haritayı açıp gitmediğim nereler var diye bakıyorum. Hangi havaalanına ucuz tarifeli şirketler uçuyor, bunu da analiz ediyorum. Sonra iznimi ve bütçemi ayarlamaya çalışıyorum. Seyahatte en yüklü miktarı ulaşım tutuyor. O yüzden uçak bileti promosyonlarını takip etmek çok faydalı.

Haberin Devamı

Zamanı biriktirmek değil güzel harcamak önemli
Bregenz, Avusturya

Seyahatlerinizi nasıl finanse ediyorsunuz?

- Maaşımdan biriktirdiklerimle gidiyorum. Son çıkan telefonu alayım, arabam havalı bir model olsun gibi dertlerim yok. Son 10 senede gezdiğim yerlerin maliyeti en fazla orta ayar bir araba parası eder. Hep söylediğim bir şey var: “Zaman bu dünyada biriktirilemeyen bir şey, onu yalnızca doğru biçimde harcamak mümkün.”

Zamanı biriktirmek değil güzel harcamak önemli
Ushuaia, Arjantin

Hiç yolda kaldığınız, tehlikeli durumlarla karşılaştığınız oldu mu?

- Bir kere Polonya-Slovenya sınırını yürüyerek geçmek zorunda kaldım ama herhangi bir tehlike atlatmadım. Yaşadığım en büyük tehlike; Peru-Trujillo’da uğradığım silahlı soygundu. Hayatımda ilk kez biri şakağıma silah dayadı. Yine de ucuz atlattım ve sadece 5-10 dolar parayla fotoğraf makinem gitti.

Haberin Devamı

Zamanı biriktirmek değil güzel harcamak önemli
Bern, İsviçre

Bundan sonrası için planınız nedir?
- Gezmeyi iş olarak yapabilmenin yollarını arayacağım. Uzakdoğu başta olmak üzere Asya’ya odaklanacağım. Kocaman bir puzzle olarak gördüğüm mavi gezegenin tamamını sağlığım yerindeyken turist gibi değil de gezgin gibi görmek istiyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları