Birçok ilki başaran gezgin kadınlar

Herkes Christoph Colomb ya da Vasco De Gama gibi kaşiflerin adını duymuştur. Peki dünyayı gezen ve birçok ilki başaran gezgin kadınlardan kimi tanıyorsunuz? Örneğin, 72 günde tüm dünyayı gezen Nellie Bly’i tanıyor musunuz ya da dönemin şartlarına göre dünyayı gezmek için erkek kılığına giren Jeanne Baret’i? Peki hem Kuzey hem de Güney Kutbu’na ulaşan ilk kadın Barbara Hillary’i… 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gelince dünyayı gezip birçok ilke imza atan seyyah kadınları listeledik. Bu hikâyeler sizi çok şaşırtacak…

Haberin Devamı

Hepimiz bir yerlere gitmek, dünyayı gezmek istiyoruz ama bunu yapmamıza engel gibi görünen ilk şey para oluyor. Kimi parayı bahane edip hayallerinden vazgeçiyor, kimi de yeni kültürler keşfetmek istiyor ama korkuyor… Kimiyse de sadece hayalleri için yaşıyor. Hemen hemen her hafta sonu Hürriyet Seyahat’teki ‘Gezgin’ köşemizde dünyayı gezen seyyahlarla söyleşiler yapıyorum. Hepsinin birer hikâyesi ve hayalleri var. Onları dinlemek ve hikâyelerini dokunmak çok heyecan verici…

Gözlemlediğim kadarıyla daha çok kadınlar seyahat konusunda hayallerinin peşinden gidiyor. Kimi en çok seyahatlerini planlarken kimi de gideceği yerleri araştırırken mutlu olduğunu söylüyor. Son zamanlarda dünyayı gezenlerin sayısının çokça arttığı da bir gerçek, özellikle kadınlar… 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nden yola çıkarak, “Acaba  seyahat konusunda bazı ilkleri başaran kadınlar var mıdır?” diye araştırınca bakın ortaya nasıl hikâyeler çıktı.

72 günde devr-i alem / Nellie Bly
Nellie 1890 yılında 72 günde dünya turu yaparak bir rekora imza atmış. Böylesi bir maceraya atılmasında en büyük etkense Jules Verne’nin ‘80 Günde Dünya Turu’ kitabını okuması… Okuduğu bir kitabın izinde dünyayı gezene denk geldim hatta izlediği filmin izinde gezene de… Yalnız Nellie Bly’in yaptığı çok ilginç… Kitabı bitirince kendisine bir hedef koyuyor, 80 günden kısa bir sürede dünya turu yapmak! "Olmaz canım, başaramazsın" diyenler çıkıyor elbette ama sonuç ortada... Nellie aynı zamanda dünya turu yapan ilk kadın gezgin... ‘72 Günde Dünya Turu’ adında da bir kitabı var.

Birçok ilki başaran gezgin kadınlar

 
Rocky Dağları’nı ilk keşfeden gezgin / Isabella Bird
19. yüzyılda dünyanın farklı bölgelerine giden İngiliz kaşif, fotoğrafçı, yazar ve bir doğa bilimci Isabella Bird… Onun tanınmasındaki en önemli şey Havai ve Avusturalya bölgelerine yaptığı keşifler. “The English Bird” lakabıyla da biliniyor. Aynı zamanda yanardağ uzmanı... Colorado’da bulunan Rocky Dağları’nı ilk keşfeden ve gezen insanlardan biri olduğu söyleniyor. Dağlarla ilgili kaleme aldığı “The Lady’s Life in teh Rocky Mountains” kitabı o dönemde büyük yankı uyandırmış.

Birçok ilki başaran gezgin kadınlar

İlk kadın kameraman / Margareth Moth
Moth için tam anlamıyla bir gezgin demek çok da doğru olmaz. Kendisi savaş foto-muhabiri… Özetle bir gazeteci… Aynı zamanda Avusturalya ve Yeni Zelanda’nın ilk kadın kameramanı. Genellikle savaş bölgesi foto-muhabirliği yapmış. Haliyle ne kadar korkusuz ve cesur bir kadın olduğunu anlamışsınızdır. Mesleği dışında seyahat etmeyi de çok seviyormuş. 20’nin üstünde ülkeye ayak basmış.

Birçok ilki başaran gezgin kadınlar

Haberin Devamı

Dünyayı gezmek için erkek kılığına girdi / Jeanne Baret
Baret, gemici ve botanik uzmanı. Yalnız Baret’i esas ünlendiren 1700’lü yılların ortasında,  Louis Antoine de Bougainville’in La Boudeuse ve Étoile isimli gemileriyle yaptığı seferlere katılarak dünyanın etrafını gemiyle dolaşan ilk kadın unvanını alması. Aslında buraya kadar her şey normal, güzel bir başarı hikayesi… Yalnız Jeanne Baret ilginç bir şey daha yapmış. O dönemlerde gemiye kadın almak uğursuzluk sayılıyor. Baret’de gemiye kılık değiştirerek, bir erkek gibi binmiş, adını da ‘Jean’ yapmış. Yaklaşık bir yıl süren bu oyun sonunda Güney Pasifik’te yaşayan adalıların gerçeğin öğrenmesiyle son bulmuş. Sonrası onun için biraz kötü günler tabii… Apar topar Fransa’ya gönderiliyor, yargılanıyor ve ceza alıyor. Yaptığı gezilerde aldığı notlarla yeni bazı bitki türlerinin keşfedilmesine bile yardımcı olmuş...

Haberin Devamı


Bisikletle dünya turu yapan ilk kadın / Annie Londonderry
1895 yılında bisikletle dünya turuna çıktığında 25 yaşında ve 3 çocuk annesiydi. Daha önce bisikletli seyahat tecrübesi olmamasına rağmen 15 ayda dünya turunu tamamlayıp 5 bin dolar kazanmak istiyordu. Bu yolculuk bir kadının tek başına zorlukların üstesinden gelebilmesini test etmek içindi. Ve o bunun üstesinden başarıyla geldi. Dünya turunu tamamladıktan sonra New York’a yerleşip gazeteci olarak çalıştı.

Birçok ilki başaran gezgin kadınlar

Everest Dağı’na ve Yedi Zirve’ye tırmanan ilk kadın / Junko Tabei
Junko, 1975’te Everest’e tırmanarak bunu gerçekleştiren ilk kadın unvanını sahip. Junko aynı zamanda dünyanın Yedi Zirve’sine de tırmanan ilk kadın.

Birçok ilki başaran gezgin kadınlar

Haberin Devamı

Hem Kuzey hem de Güney Kutbu’na ulaşan ilk kadın /Barbara Hillary
Barbara Hillary Kariyerine gerontoloji uzmanı olarak başlamış, hemşirelik de yapmış. Hatta ‘The Peninsula Magazine’ isimli bir dergi kurup, yayın yönetmenliği bile yapmış. Zorlu dönemlerden de geçmiş Hillary… 67 yaşında akciğer kanserini atlatmış. Peki güçlü bir gezgin kadın için bunlar engel mi? Gerekli hazırlıkları yapmış ve 23 Nisan 2007’de Kuzey Kutbu’na varmayı başarmış. Yaşı 75... 4 yıl sonra da Güney Kutbu’na ayak basmış. Burada da yaşı 79… Bunun üstüne daha ne denir ki?

Birçok ilki başaran gezgin kadınlar


Yazarın Tüm Yazıları