THY’den çevreci poşet

Havayolları çevreyi daha az kirleten uçaklar alıyor. Bir yandan da kabinde çevreci uygulamaları hayata geçiriyor. İşte THY'nin bu alandaki uygulamaları...

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları çevreci bir adım attı. Uçakta dağıttığı kulaklıkları koyduğu naylon poşetler yerine doğada hızla çözülen, bakteriler tarafından dönüştürülen poşetler kullanmaya başladı. Yeni uygulamayla birlikte adım adım uçakta servis veya ikramda kullanılan geri dönüşümü zor plastik malzemeler değiştirilecek. THY çok daha çevreci olacak.

Bir Boeing 777-300ER uçağının İstanbul – New York seferinde ful uçuyorsa, yedekler hariç tam 349 kulaklık yükleniyor. Bunlar poşetlere konuluyor. Bir de dönüş seferi var. Yıla vurulduğunda tonlarca plastik poşet atığı oluşuyor.

 

 

NİŞASTA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Plastik poşetlerin ana malzemesi polimer. Yeni nesil poşetlerde ise polimer patates veya mısırdan elde edilen nişasta ile üretiliyor. Poşet doğaya hızla karışıyor. Patates veya mısırdan elde edilen nişasta, bakteriler tarafından doğaya geri dönüştürülüyor. Normalde doğada 500 yılda yok olabilen poşet, bu teknik ile iki yıl içinde doğada tamamen dönüşüyor.

Haberin Devamı

Uygulama adım adım ikramdan çöp toplama için kullanılan plastik poşetlere kadar tüm kabine yayılacak. THY bir süre önce de Skylife dergileri ve bulmaca eklerini şeffaf plastik bir föy içine koyuyordu. Bu föyler de uçaklardan kaldırıldı.

THY’den çevreci poşet

Ancak uçağa koyacağınız malzemeyi hemen alıp kullanamıyorsunuz. Belirli havacılık standartlarında imal edilmiş olması gerekiyor. Yangında erime yapmaması, ısıya maruz kaldığında çıkardığı toksitlerin kimyasal oranlarına kadar bir dizi testten geçirilmesi ve onaylanması gerekiyor.

ÇOCUKLARA TAHTA OYUNCAK

THY, birçok havayolu gibi minik yolcuları için oyuncak setleri hazırlıyor. Ama sektöre bakıldığında havayollarının oyuncakları veya dağıtılan boyama kitapları-kalem setleri birbirlerine çok benziyor. Bunların önemli bölümünde plastik kullanımı yoğun.

Yeni konsepte tahtadan oyuncak için çalışmalar yapıldı. Plastik olanların yerini alacak tahta oyuncaklar, çocuklara dokusu, sıcaklığı ile doğayı anlamalarına katkıda bulunacak. Bu proje için çalışmalar sürüyor. Kısa süre içinde modeller belirlenip üretime geçilecek. Uçağa binen çocuklara kabin ekipleri tahta oyuncak dağıtacak.

 

 

Haberin Devamı

KULAKLIK KALİTESİ YÜKSELİYOR

THY, geniş gövdeli uçaklarında business class için Denon marka, özel sessizlik sağlayan kulaklık dağıtmaya başlamıştı. Yüksek ses kalitesine sahip bu kulaklıklar, yolculardan büyük ilgi gördü.
Şimdi THY, orta mesafeli dış hat uçuşlarında business class’ta Phillips’in kulaklıklar dağıtmaya başlayacak. Yeni nesil, kaliteli ses sunan bu kulaklıklar ile yolcu konforunun artırılması planlanıyor. 165 derece dönebilen kulaklık, nefes alabilen yastıklı kulak tamponlarına sahip.

THY’den çevreci poşet

Pilotlar uçak tipinde uzmanlaşacak

Türk Hava Yolları’nın uzun yıllardır uyguladığı eğitim politikasında pilotlar sık sık tip değiştiriyordu. Örneğin ikinci pilot Airbus A320’de başlıyor, sonrasında Boeing 777’de devam ediyordu. Kaptanlığı geldiğinde Boeing 737’ye dönüyordu. Hızlı büyümeden de kaynaklanan bu uygulama, aynı zamanda THY’nin uçuş eğitim maliyetlerini de artırıyordu. Sıfırdan tip eğitimi için pilot uzun süre uçmuyor ve yer eğitimine alınıyordu. THY ayrıca daha fazla öğretmen pilotu eğitim için ayırmak zorunda kalıyordu.

Haberin Devamı

THY’den çevreci poşet

Pilotların tek bir uçak tipinde görev yapmaları için yeni bir düzenleme hazırlanıyor. Sık sık tip değiştirilmesi yerine pilotlar bir uçak tipinde uzmanlaşacak. Örneğin Boeing 737’de başlayan pilot, kaptanlığında da bu uçakta görev alacak. Geniş gövde için farklı uygulamalar yapılacak.

MAAŞLAR AYARLANACAK

THY’de geniş gövde veya tek koridorlu uçaklarda görev yapan pilotların maaşlarında da ayarlamaya gidilecek. En yüksek maaşı öğretmen pilot alacak. Tecrübeye göre maaş verilecek.

 

 

THY’NİN GÖZÜ 787-9 VE A350’DE

THY, filosunda uçuş operasyon maliyetleri yüksek uçakları yenilemek için çalışma yapıyor. Gündemde, yeni nesil, daha az yakıt harcayan uçaklar var. Bu konuda sık sık Airbus ve Boeing’ten teknik bilgi alınıyor. Gündemde, Boeing’i 787-9 ile Airbus A350 var.

Haberin Devamı

THY’den çevreci poşet

KARGO İÇİN PAZARLIK

THY’nin kalan 2 Boeing 777-300ER yolcu uçağının kargo modeli 777-200F ile değiştirilmesi için geçtiğimiz aylarda düğmeye basılmıştı. Teslimatı önümüzdeki yıl başında yapılacak uçaklar ile kargo filosu güçlendirilecek. Ancak bu konuda Boeing ile pazarlıkla sürüyor. THY ciddi büyüme yakaladığı kargoda daha uzun menzilli uçaklarla büyümeyi hedefliyor.

Yazarın Tüm Yazıları