Roma’daki Taksim Anıtı

Roma’da aşkı anlatmıştım size bir süre önce. Gittiniz mi Roma’ya peki? Gidip de âşık olmadınızsa hâlâ o zaman soruyorum: “Borghese Bahçeleri’ni gezdiniz mi?” Gezmedinizse budur eksik kalan. Tam 1700 dönüm bu park. 87 tane görülmeye değer yer var. Bunların 8 tanesi müze, sadece bir parkta 8 müze. Galeria Borghese en görkemlisi ama Türkiye için çok önemli birinin evi ve stüdyosu da var burada Pietro Canonica. Evine konuk olmanız bile âşık eder sizi Roma’ya. Gözlerinizi yaşartır, ıslatır yüzünüzü, ısıtır kalbinizi. Neden mi? Buyurun anlatıyorum. İşte size farklı bir açıdan Roma rehberi...

Haberin Devamı

Park bugün şehrin merkezinde ama eskiden Roma’nın dışında kalıyormuş. Heykeller, çeşmeler, korular, göller ve yürüyüş yollarıyla rüya gibi dev bir bahçe burası. Kuşların şarkısı, kelebeklerin dansı, çiçeklerin baş döndürücü büyüsü sizi çevreler hele de bahardaysanız.  Parkın girişlerinden biri Modern Sanatlar Müzesi’nin tam karşısında. Sağda ve solda ağızlarından su akan sekiz kaplumbağa heykeli ile çevrili iki havuz var. Solda ilk insandan III. Yezdigirt dönemine dek İran tarihini anlatan 60 bin beyitlik Şehname’yi yazan İranlı şair Firdevsi’nin heykeli var. Sağda ise 1896 tarihli Quo vadis romanının yazarı Nobel ödüllü Henryk Sienkiewicz’in heykeli O’nu seyrediyor.

Roma’daki Taksim Anıtı

Quo vadis Domine, Latince bir deyiş. Hazreti İsa’nın Roma’dan ayrılan Aziz Peter’e söylediği söz “Nereye gidiyorsun?”. İncil’de geçen bu söz bir deyim gibi kullanılır olmuş. “Beni gönderenin yanına gidiyorum. Ama hiç kimse nereye gidiyorsun diye sormuyor.”  Müzenin karşısındaki bu minik meydan adını, Firdevsi’nin İtalyanca karşılığı olan Ferdowsi’den almış. Meydanda Omero Sokağı hemen dikkati çekiyor. Omero yani İzmir’de doğan, İlyada ve Odysseia destanlarını yazan kör şair Homeros. Troya Savaşı’nı destan yapıp bizlere sunmuş geçmişin derinlerinden. Bu yolun karşısındaki taklı kapıdan Borghese cennet gibi yeşillerine davet ediyor cömertçe. 

Roma’daki Taksim Anıtı

Parkın içerisinde bir de tapınak var. Adı Asklepios Tapınağı. Sağlık ve şifa tanrısı için yapılmış.  Yılanlı asası ile Yunan mitolojisinde Apollo’un oğlu olarak kabul ediliyor Asklepios. Apollo’nun mitolojik dedikodusuna hazır mısınız? Teselya Kralı’nın kızı, Apollon ile ilişkiye girmiş ve O’ndan bir çocuğu olmuş. Bu arada bir başka erkekle de bir ilişkisi olmuş kızın. Bunu öğrenen Apollon kardeşi Artemis’e kızı cezalandırmasını söylemiş.  Artemis kızı yakarak cezalandırmak istemiş. Bunu duyan Apollo yanmadan önce çocuğunu annesinden alıp yanmaktan kurtarmış ve yetiştirmesi için mitolojide at adam olarak bilinen Kheiron’a emanet etmiş.


 

Haberin Devamı

 Doğanın içinde yaşayan, doğanın tüm sırlarına sahip olan bu at adam, sırlarını Asklepios’a öğreterek onu hekim olarak yetiştirmiş. Asklepios, hekimliğin ve cerrahlığın tüm bilgilerini öğrenerek usta bir hekim olmuş. Bugün tıbbın simgesi olan asasını yanından hiç ayırmazmış Asklepios, tüm heykellerinde görüldüğü gibi. Asklepios ölünce hekimlik sanatını kızı, adı Yunancada sağlık anlamına gelen Hygieia devam ettirmiş. Bu isim “hijyen” olmuş günlük hayatımızda. Hygieia evcil hayvan olarak, iştahlı bir yılan besliyormuş çalışmalarında kullandığı işi bitmiş virüsleri, bakterileri ve diğer organizmaları yutması için. İşte bu yılan bugün tıp armasında Asklepios ‘un asasına sarılı vaziyette gördüğümüz yılan. 

Roma’daki Taksim Anıtı


Bergama’da Asklepios adında bir hastane yaptırılmış.  Dünyanın ilk hastanelerinden biri olan bu hastanenin adı Asklepieion. Girişine “Ölüm buraya giremez” yazmışlar. Bu tarihi yerde hastaları sağlıklarına kavuşturmak için psikolojiden tutun, çamur banyolarına kadar her yolu deniyorlarmış. Su, açık hava, güzel ortam ve dinlenmenin en iyi tedavi yolu olduğunu düşünüyorlarmış. İnanışa göre sağlık tanrısı olan Asklepios hastaların rüyalarına girip iyileştirirmiş onları. 

Haberin Devamı


Ünlü heykeltraş

Sıkı durun az önce anlatma sözünü verdiğim yere götürüyorum sizleri. Parkın içinde bir eşek ile bir adam heykellerinin olduğu bir müze var ki, içine girince aklınız şaşacak.  Pietro Canonica’nın müze haline getirdikleri evi ve stüdyosu burası. İsim tanıdık geldi mi? Peki Taksim desem? Taksim meydanı. Haydi merakta bırakmayayım sizi. Müzeye girince büyük sürpriz karşınızda. Sağda Taksim Anıtı var. Ortada da Atatürk’ü görüyoruz.  1928’de Taksim Anıtı’nı yapanın İtalyan Canonica olduğunu biliyor muydunuz? Salona girince solda ise İzmir Anıtı var.  Çok hoş değil mi Roma’nın ortasında Taksim Anıtı ya da İzmir Anıtı görmek. 

Roma’daki Taksim Anıtı

Müzedeki bir odada, Taksim Anıtı’nın rölyefleri ile Atatürk ve İnönü’nün büstleri de sizleri bekliyor. Görünce Roma’nın ortasında tüm milli duygularınızla bir kez daha aşık olmadınız mı vatanınıza, vatan topraklarına ve Mustafa Kemal Atatürk’e?

Roma’daki Taksim Anıtı











Yazarın Tüm Yazıları