Ejderha Festivali Türkiye’de kutlanıyor

Çin kültürünün en önemli parçalarından biridir festivaller… MÖ 3. yüzyıldan beri kutlanan Ejderha Festivali, artık birçok ülkede hatta Türkiye’de de kutlanmaya başladı. Çin kültürünün en önemli festivali olan 'Dragon festivali'ni (Ejderha) gelin hep birlikte keşfedelim…

Haberin Devamı

Ejderha Festivali yani gerçek adıyla ‘Dragon Boat Festivali’ Çin'in en önemli ve en eski festivalidir. Dragon Festivali, Çin'in ay takvimine göre 5 Mayıs’ta  'Duanwu Bayramı' olarak kutlanıyor.

Ejderha Festivali Türkiye’de kutlanıyor

Duanwu Bayramı sabahı tüm aile fertleri erkenden uyanıp, renkli balonlarla evlerini süsleyip, Çin geleneği olan, sadece bu bayramda yapılan 'Zongzi' adı verilen yemeği hazırlarlar. Ejderha festivali denince aklımıza yarışan kayıklar geliyor. Peki ejderha kayıklarının geçmişe dayanan gerçeği nedir?

Ejderha Festivali Türkiye’de kutlanıyor

MÖ 3. yüzyılda ülke Qin Hanedanlığı'nın işgaline uğramış ve bu duruma dayanamayan o zamanların ünlü vatansever şairi Qu Yuan mayıs ayın 5’inci gününde Guluo Nehri’nde intihar etmiş.


Haberin Devamı



Bunu duyan halk, nehirde binlerce kayıkla Qu Yuan'ın ölü bedenini aramışlar. Halkın birçoğu şairi hayatta bulma ümidiyle birbirleriyle yarışa girerek sabahlara kadar aramışlar. Ve o günden sonra her yılın mayıs ayının 5'inde bu bir bayrama dönüşmüştür.

Ejderha Festivali Türkiye’de kutlanıyor

Bu festivali sadece Çin değil, birçok ülke tarafından kutlanıyor. Bunların en başında Güney Kore, Singapur, Japonya ve Türkiye yer almakta... En görkemli ejderha festivali Çin’den sonra Güney Kore'de kutlanmakta. Kore'de her yıl mayıs ayının 5'inde kutlanan ismi dano olan bu kayık festivalinde birinci olan kayık ödülü her sene hayır kurumuna bağışlanmaktadır.

Ejderha Festivali Türkiye’de kutlanıyor
İstanbul

Ejderha festivali yıllar geçtikçe bir spor haline gelmiştir. Kayık çekme yarışmaları günümüzde değişik isimlerle her ülkede oynanmaktadır.

 



Ülkemizde de epey severek kutlanan dragon kayık festivaline bu sene katılım epey bir çoktu. İstanbul ve Mersin'de her senenin mayıs ayında yapılan festivale bu sene 34 kano ve 982 yarışmacı katıldı.

Ejderha Festivali Türkiye’de kutlanıyor
Adana

 

Yazarın Tüm Yazıları