Seslenen seslenene

Derli toplu olması lazım. Bu ucubeden kurtulmalıyız. Kıbrıs sonuçlanacak burası sonuçlanmadı. Çirkin ve estetikten yoksun. Ankara’ya yakışmıyor.

Haberin Devamı

Vatandaş değil, bizzat icra makamındaki devlet yetkililerinin ağzından çıkan ifadeler bunlar. Cumhurbaşkanı başkanlığında, Başbakan ve ilgili bakanların da katılımıyla karar alan Milli Komite’nin yani ‘devletin’ sorumluluğundaki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) halinden, yine devlet şikayetçi anlayacağınız.

* * *

Bir hafta önce, Kars-Ardahan-Iğdır günlerine katılan İçişleri Bakanı Muammer Güler, “Daha derli toplu olması lazım” diyerek, yetkililere seslendi AKM için. 2009 yılında Türkiye Uygarlıklar Müzesi’ni AKM alanına kuracaklarını belirten dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, “Konuyu, ‘yakın bir zamanda’ Milli Komite’nin önüne getireceğiz” ifadesini kullanmıştı.

* * *

Bundan ancak üç yıl sonra, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’le müzeye ilişkin protokol imzalayan Günay, protokolün yürürlüğe girmesi için yetkililere seslenerek, Milli Komite’nin karar alması gerektiğini vurgulamıştı. O protokol hala yürürlüğe giremedi. Zaten, bundan iki ay sonra da Günay, katıldığı Rize Günleri’nde AKM’yi “Çirkin ve estetikten yoksun bir yapı” olarak nitelendirerek, yine yetkililere seslenmiş “Ankara’ya bir fuar alanı olarak yakışmıyor” demişti.

* * *

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise bu yılın başında, Trabzon Günleri’nin açılışında Vali Alaaddin Yüksel’e seslenerek, “Sayın Valim, kimse bunun sorumlusu, ilgilisi, bize düşen neyse siz onu söyleyin. Kıbrıs müzakereleri bir sona gelecek ama bu binanın akıbetinin ne olacağına karar vermek lazım. Bu çirkinlikten, ucubeden bir an evvel kurtulalım” sözleriyle yakınmıştı.

* * *

Çiçek’in seslendiği Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de, iki ay sonra katıldığı
bir etkinlikte, ‘akil insanlar’a seslendi ve şöyle dedi: “Ülkeye önder olacak savunma sanayi fuarları hala Sincan’da, AKM meydanlarında çadırlarda açılıyorsa, bu kentin akil insanları oturup ‘ne oluyor kardeşim’ demesi lazım.” Henüz, “Ne oluyor kardeşim” diyen çıkmadı.

* * *

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de, 2011 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e “Sayın Başkan, Ankara’ya bu çadır fuar yakışmıyor” sözleriyle seslenmişti. Gökçek ise “Bu yıl fuar alanımıza kavuşuruz” demişti. Bu arada Özdebir, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da kendisine, “İnşallah, bu yasama yılında Ankara’nın fuar işini çözeriz” dediğini aktarmıştı.

* * *

Haberin Devamı

Bütün yetkililerin, yetkililere seslendiği bir ortamda en son 2008 yılında bir araya gelmiş Milli Komite’nin yeniden bir araya gelmesi zor gözüküyor. Milli Komite toplanmadıkça bu alana çivi dahi çakılamıyor. Bir yandan Atatürk’ün 100. doğum yıldönümünde özel kanunla kurulan AKM’nin bugün düştüğü hale mi üzülelim, diğer yandan bir türlü Milli Komite’yi; aslında ‘devleti’ toplayamayan ‘devlet’e mi üzülelim?

* * *

Bir şey daha var; Ankara, bu kadar mı sahipsiz?

Yazarın Tüm Yazıları