Seks yapmadan anne-baba olacağız

Bu benim değil, bilim adamlarının öngörüsü. Üreme sağlığında yaşananlar hayal edilmesi zor gelişmelere işaret ediyor. Daha geçenlerde rahim nakli olan Derya Sert’in hamilelik haberiyle sevinmedik mi?

Haberin Devamı

Yaşlanan kadının yumurtalarından sağlıklı bir çocuk almak! Avrupa Üreme Cemiyeti Genel Koordinatörü Prof. Dr. Timur Gürgan’a göre şu anda en büyük sorun bu. Bu sorunu aşmak için yakın gelecekte yumurta saklama bankalarının yaygınlaşması bekleniyor. Böylece kadınlar genç yumurtalarını bankalarda saklayacak, anneliğe hazır hissettiklerinde de alıp kullanacak. Hatta yumurtaların sağlıklı döllenmesini engelleyen faktörler ortadan kaldırılacak. Yaşlanmış yumurtalar da gençleştirilebilecek ve bunların döllenmesiyle kadınlar, yumurta rezervleri tükenmeden çocuk sahibi olabilecek. Yumurtalıklarda bulunan kök hücrelerin özel yollarla aktive edilmeleriyle bunlardan yeni yumurtalar geliştirilecek. Menopoz döneminde de kendi yumurtalarıyla gebe kalabilecekler. Kök hücre teknolojilerindeki ilerlemelerle kadınların cilt ve kan hücrelerinden dahi sınırsız sayıda yumurta hücreleri geliştirilebilecek. Bu hücrelerden insan üremesinde faydalanılabilecek. Bunun anlamı, kadınlar her zaman ve her yaşta anne olabilecek.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb4eb6f018fbb8f8b8d5b7

KİŞİYE ÖZEL SPERM BANKALARI

Erkeklere gelince, kısırlık problemi kalmayacak. Testislerde gelişme safhasındaki sperm hücresinden sperm geliştirilecek. Kadınlardaki gibi vücudun diğer hücreleri yine sperme dönüştürülebilecek. Hatta kişiye özel sperm ve yumurta kök hücre bankaları kurulabilecek. Sperm, yumurta veya embriyonlar  şehirlerarası, uluslararası veya kıtalararası olarak özel sistemlerle gönderilebilecek. Prof. Dr. Timur Gürgan’a göre New York’taki bir kadın yumurtası Paris’te döllenip, Kahire’de transfer edilebilecek. Kadınlar erkeğe, erkekler kadına gereksinim duymadan çoğalabilecek.
Rahim transferleri kolaylıkla yapılabilecek. Ayrıca bebekler insan rahmi dışındaki ortamlarda örneğin yapay rahim ve gebelik takip merkezlerinde olgunlaştırılabilecek. Kadın ve erkek gelişen çocuklarını laboratuvarlarda, internet veya diğer iletişim sistemlerinde izleyip yeterli olgunluğa eriştiğinde alabilecekler. Prof. Dr. Gürgan, “Böylece seks yapmadan çocuk edinmek mümkün olabilecek” diyor.
Embriyonlar çiftin ve toplumun isteklerine, ihtiyaçlarına göre dizayn edilecek. Hastalıksız, her yönden en iyi organik şartlara sahip nesiller gelebilecek. Başta kanser olmak üzere hastalıklar yeryüzünden silinecek. İnsan klonlama mümkün olacak. Belki de yıllar önce ölmüş kişilerin genetik benzerleri dünyaya gelecek.

Yazarın Tüm Yazıları