Seferberlikte başrol vatandaşın

KAMUOYUNDA Afet Kanunu olarak bilinen düzenlemenin Meclis maratonu sürerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da “çürük bina seferberliği” başlattı.

Haberin Devamı

Başrolde vatandaşın oynayacağı seferberlik kapsamında ilk görüşmeler AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ile yapıldı. Kamuoyuna da yansıyan temaslar sonunda Mahruki’den olumlu yanıt alan bakanlık bu defa da seferberliğin vatandaş ayağını başlattı.

Herkes görevini yapsın

Ülke olarak hepimizi acıya boğan Marmara ve Van depremlerinin görüntüleri eşliğinde bir kamu spotu hazırlayan bakanlık, çürük binada oturan vatandaşa “Depremlere hazır bir Türkiye için el ele büyük dönüşüme gidelim” çağrısı yaptı. Kamu spotunda “Geçtiğimiz yüzyılda depreme dayanıksız binalar geride ağır faturalar ve derin acılar bıraktı. Can kayıplarının yanısıra ülke ekonomisi milyarlarca lira zarara uğradı” vurgusu yapıldı.
“Afete Dönüşüme Hazırlık Hareketi” başlığıyla hazırlanan kamu spotunda, riskli binaların yıkılması için herkesin elinden geleni yapması istendi.

Haberin Devamı

Japonya gibi olur mu?

Bu kısa film televizyonlarda dönerken, dün de kabineden 7 bakanın katılımıyla Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu toplandı. Toplantıdan “2012, Türkiye’nin afet politikasında değişim yılı olacak” mesajı çıktı. Buradan hareketle hükümetin kanayan yara halini alan depremler konusunda elini taşın altına koyması büyük önem taşıyor.
Bu tarihi girişimin geri dönüşünü yine depremlerde büyük acılar yaşayan vatandaş verecek. Artık, “bana birşey olmaz” mantığıyla hareket etmek yerine “olası deprem riskine karşı” tüm toplumun aynı noktada buluşması da gerekiyor.  Çünkü ancak bu şekilde depremlerden sonra yaşadığımız acıların önüne geçebilir ve büyük depremlerden zararsız çıkan Japonya gibi olabiliriz.

Eleştiriye karşı ince rötuş

YENİ Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) yürürlülük tarihi olan 1 Temmuz’a sayılı günler kala, iş dünyasının düzenlemede yer alan “hapis cezasına” yönelik eleştirileri de artıyor. İşadamlarına kulak veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise yeni TTK’da bazı rötuşlar yapılabileceğini ancak sadece hapis cezasından geri adım atılmayacağını söyledi. “Hem sahte evrak düzenleyeceksin, hem para cezası isteyeceksin, böyle bir şey olamaz” diyen Yazıcı, bu konuyla ilgili düşüncesini şu sözlerle detaylandırdı:

Haberin Devamı

İş dünyasından sabır istedi

“Bir kişi şirketin belgeleriyle, faturalarıyla, ödemeleriyle ilgili sahte evrak düzenlemiş ise, bu para cezası olabilir mi? Mutlaka bu fiilin cezasının hapis olması lazım. Aksi takdirde adaleti yanıltırız. Diğer alanlarda bu tür fiillerin cezası hapistir, burada farklılık olması söz konusu değil. Ama bunun ötesinde işte belge istiyorsun vermedi, zamanında vermedi bununla ilgili hapis varsa o alanlar düzeltilebilir diye düşünüyorum.”
İkincil düzenlemeler için işadamlarının sabırlı olmasını da isteyen Yazıcı, iş dünyasından gelen görüşleri not ettiklerini söyledi. Yazıcı, yapılması gereken düzenlemelerin Meclis çatısı altında yeniden konuşulacağını sözlerine ekledi.

Yazarın Tüm Yazıları