Seçim gecesi notları

Anketlerin tartışmasız galibi Adil Gür’dür... CNN Türk için bir hafta önce yaptığı anket neredeyse birebir çıktı.

Ahh bir de gaza gelip sandıkların yüzde 40’ı açılmışken “Kılıçdaroğlu 5 puan önde” açıklamasında ısrarcı olmasaydı... O zaman tam “her dediği çıkan adam” olacaktı.

Dört büyük kanal içinde sonuçları aktarmada en hatalı atv’ydi. Diğer kanallarda Topbaş yüzde 42, Kılıçdaroğlu yüzde 40 gözükürken onlar ısrarla 47-37 dediler. ıl genel meclisinde de uzun süre CHP’yi düşük gösterdiler.

atv bu hatasını ilerleyen saatlerde düzeltti ama düzeltmeyen tek bir kanal vardı; Fox... Fox, sandıkların yüzde 70’i açıldığında bile Kılıçdaroğlu ve CHP’yi düşük gösteriyordu.

CHP’nin ıstanbul il Başkanı, Ankara ıl Başkanı’ndan daha mı önemlidir? Gürsel Tekin’in basın açıklamasını veren kanallar, Ali Yıldızlı’nınkini niye vermedi? Belki de Yıldızlı’nın montla basın toplantısı düzenlemesi bunda etkili olmuştur.

2004 seçimlerinde ekrana çıkıp “Sonuçları yanlış veriyorsunuz, seçimi ben kazandım” diyen Aytaç Durak, aynı şeyi yine yaptı. Ekrandaki sonuçlarda geri olmasına rağmen çıkıp “5 yıl sonra yine aynı şeyi söylüyorum, ben kazandım” dedi. Dediği gibi 37’leri alamasa da haklı çıktı.

Dokunmatik ekranlar bu seçimde revaçtaydı. En iyi kullanan NTV’de Mirgün Cabas’tı. Mirgün neredeyse her şehrin adayıyla ilgili ilginç bilgiler verdi. Dersine iyi çalışmıştı.

Zaman’ın dünkü seçim sayfalarında bir başlık; “ızmir’i arsenikli suya rağmen kazandı”... Yüzde 57’ye ayıp değil mi? Bakıyorum diğer gazetelerde Gökçek’le ilgili böyle hasmane bir başlık yok. Zaman kendisine yapılmasını istemediğini başkasına yapıyor.

Herkes ekranda, bir tek Güneydoğu’yu silip süpüren DTP yok... Herhalde ağırlanmak için genel seçim kazanmaları gerekiyor.

Grafikleri en iyi olan kanal; 1- Kanal D 2- Show TV 3- CNN Türk 4- atv 5- NTV 6- Star 7- Haberturk 8- 24 9- Skyturk 10- Fox
Ekrana ilk çıkan başkan Mustafa Sarıgül’dü. Kanal kanal dolaştı sonra. Seçimden zaferle çıkmış başkan olarak Kanal D’de Ercan Karakaş’la tartışması gereksizdi.

En yenilikçi uygulama atv’deydi. Grafikler ekrana geldiğinde yorumcunun görüntüsünü sağ alt köşeye transparan olarak bastılar ki, Fransız kanalları şıklığındaydı...

Birand’ın yazı işlerine bağlanması ve manşetleri alması iyiydi. (Bir tek Erdal Sağlam Sabah’ın manşetini verdi.) Birand’ın muhabiri zayıf kalınca Ertuğrul Özkök’ü ekrana çıkaramadı ama Sedat Ergin “Manşeti söylemem” diyerek Erdal Sağlam’dan farklı tavrını ortaya koydu.

Oğuz Haksever, Mustafa Dolu’yu erkenden Beyoğlu Belediye Başkanı ilan etti. Ama o da bir şey mi? Dünkü Sabah’ta bile Beyoğlu’nu CHP’nin kazandığı yazıyordu. Oysa kazanan 3 bin oy farkla eski başkan Ahmet Misbah Demircan’dı. Seçim gecesi olur böyle şeyler.

Kanal 7 ve STV sınıfta kaldılar. Bu kadar yanlı yayını hiçbir seçimde görmemiştik. 

Uğur Dündar ve Yılmaz Özdil en eleştirel ikiliydi. Nazlı Öztarhan usta habercilere iyi eşlik etti.

Ahmet Hakan önce CNN Türk’te seçim programını sundu, sonra Kanal D’ye konuk oldu. Gecenin hem sunucu hem yorumcu olan tek ismiydi...

Ne zaman internetten oy kullanacağız?

Hâlâ o tahta sandıkların başına gidip oy kullanıyoruz.

İnternet çağında ne kadar ilkel bir yöntem... Oysa evden çıkmadan, internet üzerinden herkes oyunu kullanabilir. Peki güvenlik nasıl sağlanacak, mükerrer oyun önüne nasıl geçilecek, olası bir hacker saldırısı nasıl önlenecek?

Yahu internetten para transferleri yapıyoruz, vergilerimizi yatırıyoruz, faturalarımızı güvenli şekilde ödüyoruz da bir oy kullanma işini mi yapamayacağız?

Genel seçimlere 3-5 yıl var... ıstenirse, bunun da altyapısı ve güvenliği çok güzel oluşturulur.

En azından bazı pilot bölgelerde... Tahta sandığa ilkel diyoruz ama neyse ki bu seçimde parmak boyasından kurtulduk. Pazar gününden beri sol işaret parmağıma bakıp bakıp “Yaşasın medeniyet geldi” diyorum.

Bakan Akdağ işin peşini bırakmayacak

İHA muhabiri İsmail Güneş’in cesedine ulaşıldı, ne yazık ki mucize gerçekleşmedi. Ben, meslektaşımızın 112’yle yaptığı telefon görüşmesinin internete sızdırılmasını eleştirmiş, Güneş ailesinin 112’ye ve Sağlık Bakanlığı’na ağır tazminat davası açması gerektiğini yazmıştım dün.

Akdağ’ın danışmanları ses kaydının basına sızmasında Sağlık Bakanlığı ve 112 personelinin kusuru bulunmadığını belirtti. Valilik ve Başbakanlık’tan istenmiş İsmail Güneş’in ses kaydı, “Belki oralara giderken basına sızdırılmış olabilir” dediler.

İşin peşini bırakmamaya kararlı olan Akdağ’ın talimatıyla soruşturma başlatılmış konuyla ilgili... Güneş ailesi de işin peşini bırakmamalı.
Yazarın Tüm Yazıları