Savunma'yı kim savunacak?

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

‘‘Kimsede moral kalmamış..’’, ‘‘Çalışma şevki çoktan yitirilmiş, artık 'ne olacak bu kurumun hali?' sorusu bile anlamsız...’’

Bu sözler, Türkiye'nin geleceğini belirleyen sayılı merkezlerden olan, milyarlarca dolarlık askeri projelerin yürütüldüğü Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndan yükseliyor... İstifalar birbirini kovalıyor.

Örneğin anlatılanlara göre, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Hasan Mollaoğlu da yakında görevinden istifa edecek ve Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'ne atanacak. Zaten son aylarda üç müsteşar yardımcısı, daire başkanları derken, toplam 35 kilit personel görevden ayrıldı veya alındı.

BURÇAK FAKTÖRÜ

Savunma Sanayi'ndeki bu operasyonun mimarı olarak Müsteşar Yalçın Burçak gösteriliyor. Burçak ANAP döneminde Dış Ticaret'ten sorumlu Müsteşar Yardımcılığı'na kadar yükseldi. Tansu Çiller ve ailesine yakınlığı ile tanınan Burçak, ‘‘maskeli leydi’’nin iktidarında Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na atandı. Mesut Yılmaz'ın başbakanlığında kurulan Anayol hükümetinde bu görevinden alındı, Refahyol iktidarında vekaleten aynı göreve geldi. Anasol-D hükümeti zamanında da ataması asaleten yapıldı. Kulislere göre Yılmaz'ın karşı olduğu bu atamayı, Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin'in ısrarı nedeniyle kabul etmek zorunda kaldı. Doğaldır ki her müsteşar kendi kadrosuyla çalışır.

Ama Savunma Sanayi, öyle ‘‘Bakan istiyor’’ bahanesiyle kafaların kopacağı sıradan arpalıklara benzemiyor.

ÖNEMLİ PROJELER

Müsteşarlığın yürüttüğü çok önemli projeler var. Örneğin saldırı helikopteri projesi (3.5 milyar dolar), tank ihalesi (5 milyar dolar), erken uyarı uçağı ihalesi (1 milyar dolar) gibi. Savunma sanayiinin modernizasyonu için 25 yılda 150 milyar dolar harcama planlanıyor.

Bu projelerde yetişmiş insan gücü çok önemli.

Savunma sanayini Türk özel sektörü için cazip hale getirmek amacına inanmış kadrolar lazım. Bu işin kurdu haline gelmiş yabancı firmalarla pazarlık acemi kadrolara çok zordur.

POLİTİKA KURBANI

SSM'ndan bir bürokrat anlatıyor: ‘‘Türk savunma sanayiini kurmak, geliştirmek için yola çıkıldı. Türk sanayiine inanan, burada yetişmiş sanayiyi bilen kişiler uzaklaştırıldı. En basitinden torna nedir bilmeyen insanlara, üçüncü sınıf uzmanlara işler teslim edildi. Bari imalat sanayii nedir diye bir gezi program yapılsa diyorum. Politikanın girmediği bir yerdi o da oldu. Çok üzgünüz. Maalesef düzgün çalışan bir yer olmaktan çıktı burası. İhalelerde keyfilik, kişisel çıkarlar, zaaflar. Kuruma yazık edildi’’

Başbakan Mesut Yılmaz ve Bakan İsmet Sezgin'in Savunma Sanayi çalışanlarına kulak vermeleri dileğiyle...

Bürokratlar ‘lacileri’ çekti

Geçen haftaki kısa Ankara ziyaretimizde bürokratların gardroplarını yenilediklerine tanık olduk... Yaklaşan seçim nedeniyle herkes lacivert elbise arıyordu. Yine her seçim öncesinde olduğu gibi politikaya atılacak bürokratların isimleri hakkında tahminler yürütülüyordu. Bu kez iki bürokratın ismi ön plana çıkıyor: Özelleştirme İdaresi'nin genç başkanı Uğur Bayar ile Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu... Eski Sanayi Bakanları'ndan AP'li Nuri Bayar'ın oğlu olan Uğur Bayar, kulislere göre ANAP'tan politikaya atılacak. Gönlünde İstanbul birinci bölge yatıyormuş, yani Ekonomi Bakanı Güneş Taner'e siyasi ortak çıkmak istiyormuş.

ERZURUM SEFERLERİ

Nevzat Saygılıoğlu da son zamanlarda Erzurum'a düzenlediği seferleri artırmış. Fanatik Erzurumsporlu da olan Saygılıoğlu'nun DYP veya ANAP'tan aday olacağı söyleniyor. Bu arada VakıfBank'ın eski Genel Müdürü Hasan Kılavuz, kamudan ayrıldıktan sonra Süzer Grubu'na transfer olmuştu. Duyduğumuza göre Kılavuz da politikaya merhaba diyecekler arasında...

Yiğit müdür arıyor

Müteahit Korkmaz Yiğit son aylarda alıma geçti. Önce iki TV kanalı (Kanal E ve Kanal 6) ardından Türk Ticaret Bankası'nı satın aldı.

Şu sıralar Rekabet Kurulu ve Hazine'nin, satışın gerçekleşmesi, anlaşmanın imzalanması için görüşünü bekliyor.

Yiğit, Hazine'den ödeme için 2 ay süre istedi. Ayrıca bankası için yeni genel müdür arıyor. Türk Ticaret Bankası Genel Müdürlüğü'nü Zafer Kültürlü yürütüyor. Zafer Kültürlü'nün adını Emlak Bankası'ndan anımsarsınız. Kulislerde konuşulduğuna göre, Korkmaz Yiğit, Zafer Kültürlü'ye, kendisiyle çalışmayacağını söylemiş.

Emlak Bankası'nın eski Genel Müdürü Sinan Solok'a da Türk Ticaret Bankası Genel Müdürlüğü'nü teklif etmiş.

Solok, Çiller Ailesi'ne, DYP'li eski Bakan Ufuk Söylemez'e yakınlığıyla biliniyor. Anasol-D Hükümeti kurulunca, bağlı olduğu Bakan Refaiddin Şahin ile anlaşmazlığa düşen Solok görevden alınmıştı. Solok, halen Başbakanlığın danışman kadrosunda görev yapıyor. Kulislerde, on gün içinde Solok'un istifa edeceği söyleniyor.

Politikaya da sıcak bakan Sinan Solok, Yiğit'in teklifini mi kabul edecek yoksa siyasete mi atılacak acaba?













Yazarın Tüm Yazıları