Şarapla puro

(Geçen haftadan devam)

Puroyla içebileceğiniz kırmızı şaraplara başta cabarnet sauvignon olmak üzere, ' kırmızı zinfandel', 'pinot noir', ' syrah', 'merlot', ' sangiovese', 'grenache', 'mourvedre' ve 'tempranillo'yu örnek gösterebilirim.

Puroyla uyum gösteren yerli kırmızı üzüm çeşitleri ise; yoğun gövde ve zengin aromalı 'boğazkere' ve boğazkere ile kupaja giren yüksek asitli, meyve ve çiçek aromalı 'öküzgözü', dolgun gövdeli, güçlü meyve aromalı 'kalecikkarası' ile 'papazkarası'dır. Puro-şarap eşleştirilmesinde önemli bir nokta da puroyu şarapla birlikte yemek öncesi, yemek sırası ya da yemek sonrası içip içmediğinizdir.

Puro ile içilecek doğru beyaz şarabı seçmek kırmızısını seçmekten daha zordur. Hassas ve kırılgan olan beyazlar, güçlü puroların lezzet yoğun dumanı altında kolayca ezilirler. Yurtdışında katıldığım seminerlerde puro ile içilmesi tavsiye edilen beyazlara; çoğunlukla İtalyan 'pinot grigio', zengin beyaz Fransız 'burgundy' ve Kaliforniya, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın yıllanmış meşemsi 'chardonnay'leri örnek gösterilmiştir. 'Semillion' ve 'Sauterne' gibi tatlı beyazlar hafif purolarla oldukça iyi uyum gösterir. Bunları daha güçlü purolarla içmenizi tavsiye etmem. 'Riesling' çok hafif içimli olduğundan iyi bir puro şarabı değildir. Damak kurutan 'şampanya'yla da puro içilmemelidir.
Yazarın Tüm Yazıları