Sanal etiket gerçek oldu

Gezi Parkı eylemleri sürecinde çok konuşulan sosyal ağ Twitter’ın “hashtag”leri yani etiketleri, hayatın her alanına girmeyi başardı. Twitter’daki sayılarını artıran Türk kullanıcılar, etiket kullanımın da önemini keşfetti.

Haberin Devamı

Sosyal ağ Twitter’da kitlesel haberleşme yöntemlerinden biri olan etiketler, aynı konu hakkında konuşan insanları tek platformda buluşturmak için kullanılıyor. 141. Karakter de her hafta Başkentli Twitter kullanıcılarına Ankara gündemine ilişkin etiketler sunup, bu konulardaki fikirlerini Hürriyet Ankara sayfalarına taşıyabilmelerine olanak sağlıyor. Başlangıcına (#) diyez işareti yerleştirilerek oluşturulan kelime grupları, aynı konuya ilgi gösteren insanların Twitter’da dolaşan benzer içeriğe kolay erişimini amaçlıyor. İngilizce’de “hashtag” olarak anılan, “etiket” şeklinde Türkçeleştirilen bu iletişim yöntemi, Türk Twitter kullanıcıları tarafından Gezi Parkı eylemleri sürecinde yeniden keşfedildi.

HERKESİN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Olayların başladığı ilk günlerde “#direngeziparkı” etiketli iletileri görmeye başladık. Ardından Başkent’te gelişen olaylarla birlikte “#direnankara” etiketi dikkatimizi çekmeye başladı. Şu günlerde ise Dikmen’de devam eden olaylara bağlı olarak, sıklıkla “#direndikmen” etiketine rastlıyoruz. Yaklaşık 4 haftada yayılan süreçte kimi zaman güldüren kimi zaman da hüzünlendiren binlerce etiket ekranlarımıza ulaştı. İçlerinden bazıları vardı ki onlar sanallığı geride bırakarak gerçek yaşama uzandı. Gezi Parkı eylemcilerinin sprey boyalarla türlü türlü zeminlerin üzerine yazdığı etiketler, hiç Twitter kullanmayan insanların dahi dikkatini çekti. Diyez işareti ile başlayan boşluksuz kelimelerin ne işe yaradığı, bilgisayardan az çok anlayan eşe dosta soruldu.

Haberin Devamı

ODTÜ NELER YAPACAK

Hashtaglerin gündemi en çok meşgul ettiği alanlardan biri de üniversite stadyumları oldu. Haziran ayı ile birlikte Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversite stadyumlarında gerçekleştirilen mezuniyet törenleri, etiketleri tekrar gerçek yaşama taşıyor. Geçtiğimiz günlerde Eskişehir Anadolu Üniversitesi’ni bitiren binlerce gencin katıldığı mezuniyet töreni “etiket geçidi” gibiydi. Ankara, yarın Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) mezuniyet törenine ev sahipliği yapacak. Her yıl ellerinde taşıdıkları mesaj dolu pankartlarla mezuniyet geçidi yapan ODTÜ’lü öğrencilerin, yarın Devrim Stadyumu’na etiketlerle gelecekleri sosyal medyada konuşulmaya başlandı. Gectiğimiz yıl ODTÜ’nün mezuniyet töreninde açılan pankartlar uzun süre gündemde kalmıştı.

Haberin Devamı

DÜNYAYA ULAŞAN ETİKET GÜNDEMİ

Twitter’da etiketler dışında bir de herkes tarafından konuşulan konuların sıralandığı bir “popüler başlıklar” (Trend Topic) listesi bulunuyor. Bu listeye kısaca “TT” deniliyor. TT listesi; dünya, ülkeler ve şehirler gibi alt kategorilere sahip. İstediğinizi seçip, o coğrafi aralıktan yansıyan içeriği takip edebilirsiniz. Dünya çapında tüm kullanıcılar tarafından konuşulan konular, “World Wide TT” listesinde yer buluyor. Gezi Parkı eylemleri sürerken Twitter üzerinde çok konuşulan etiketler, dünya çapındaki TT listesine birçok kez yükselmeyi başardı. Geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından oluşturulan CNN ile ilgili etiket de World Wide TT listesinde yer almıştı.

Haberin Devamı

Haftanın etiketi
#AnkaradaYaşamasaydım

Bu hafta 141. Karakter, Ankaralıların alternatif yaşam bölgelerini konuşuyor. Eğer Başkent’te yaşamasaydınız, sizin şehriniz neresi olurdu. Başkent’e alternatif olarak ömrünüzü geçirmek istediğiniz yeri #AnkaradaYaşamasaydım etiketiyle Twitter’da yazın, 6 Temmuz’da Hürriyet Ankara’da isminizle yayınlansın.

Yazarın Tüm Yazıları