Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - KelebekYazarın Tüm Yazıları

Sağlıklı gıda her çocuğun hakkı!

Her türlü olumsuzluktan bahsetmek için ne çok yerimiz, zamanımız, merakımız var değil mi?

Haberin Devamı

E o zaman tam da şimdi, şu yazıyı okurken bir dakika bir durun.
İki dakika bütün “kötü” şeylere bir ara verin. Şunu dinleyin;
Buğday Derneği var. Kurucusu benim şahsen tanışmama bir gün kala kaybettiğimiz Victor Ananias.
Victor, benim bu dünyada tanıdığım tek gerçek zararsız insandı. Hiçbir şeye zararı olmayıp, sürekli her şeye fayda yaratan bir insan...
Çok erken aramızdan ayrıldı.
İşte bu Buğday Derneği, olağanüstü projelerle çalışmaya devam eden, gelişen, azıcık merak edip ilgilenseniz bağımlısı, destekçisi olacağınız bir dernek.
Adım Adım olarak Runtalya 2014’e gidip iyilik peşinde koşmamıza az kaldı.
2 Mart için geri sayımdayız. Heyecanımız dorukta!
Aramızda Buğday Derneği için koşanlar var.
Mesela geçen yarışlarda “tombul domates” için koşanlarımız vardı. Yazarken bile gülümsüyorum bu satırda. Hayatta uğrunda koştuğunuz bu kadar şeker bir şey oldu mu yahu!
Her neyse, Buğday’ın yeni projesi ne biliyor musunuz? Yani bizimkiler Runtalya’da hangi proje için koşacak?
“Sağlıklı Gıda Her Çocuğun Hakkı” projesi için.
İçerik, amaç ve hedef mi?
Şunlar efenim:
- Herkesin ve özellikle çocuklar gibi öncelikli grupların sağlıklı gıda ile buluşturulmasının önemine dikkat çekmek ve bu konuda örnek olmak, (örnek olmak kısmına vuruldum!)
- Sağlıklı gıda konusunda bilinçlendirme ve eğitim faaliyetleri yürüterek farkındalık yaratmak, (çoook ciddi ihtiyacımız var!)
- Uzun vadede eğitim kurumlarında sağlıklı gıdaya geçiş için bir model oluşturmak, (buna bayıldım ben şahsen!)
- Tüm bunların doğal bir sonucu olarak da ekolojik ürün pazarına canlılık getirip desteklemek (hah işte! Kilit kelimeler: canlılık, desteklemek!).
Bunca felaket haberi arasında bakın ne güzel insanlar nasıl güzel projeler üretip emek veriyorlar.
Umut her daim var.
Umudun peşinde koşmak var...
Koşanı desteklemek var...
Yonca
“ekolojik yonca otu”

Haberin Devamı

Her şeyimiz var maşallah

TEMA’nın kurucusu, “Toprak Dede”miz, yani Hayrettin Karaca geçenlerde bir kahvaltıya konuk olup Adım Adım’dan arkadaşlarımızla sohbet etmiş.
Facebook’ta fotoğraflara bakarken birinin altında “Toprak Dede’den mesaj var” yazıyordu. Kelimesi kelimesine hatırlamıyorum ama; “Çocuklar her şeyiniz var, çok fazla almayın” gibi bir cümleydi mesajı, öğüdü.
Durdum o an. Kafamı kaldırıp etrafıma baktım. (Tam şu an siz de yapın!) Yemin ederim masamda 100 kalem filan var. Kaçını kullanıyorum? Birini!
Sanırsın evde her dakika güreş var, her yerde minder, yastık.
Bardak, çanak, tabak sayısına bakarsan sanırsın evde her daim 80 kişi yiyip içiyor.
Yok yok yani. Ama olsun, alıyoruz işte. Saçmalık.
Sonra koşmaya çıktım, sokakta reklam panolarında slogan: “Yapabildiğinizce alışveriş yapın.” E pes!
Hiç öyle bakmamıştım o slogana o “öğüde” kadar. Her şeyimiz var oysa evet. Ne çok atık, ne çok kıyım, ne çok tahribat. Doyumsuzluklar dünyası.
Adım Adım TEMA için koşanlar, Runtalya’da “Dünyayı Kurtaran Adım Projesi” için koşacaklar. Projenin odağında üniversite gençleri var.
Projeyle TEMA, gençlerin yaşadıkları çevrenin sorunlarına duyarlı, sorunların çözümünde aktif rol alan, harekete geçebilen bireyler olmalarına katkıda bulunmayı hedefliyor.
Örneğin Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’ndeki gençler, üniversitedeki ağaçlandırılmış bir alana yapılmak istenen yeni bina çalışması esnasında pek çok ağacın kesilmesi söz konusu iken, yaptıkları farkındalık ve savunuculuk faaliyetleri ile konuyu kentin gündemine taşıdılar.
Kampanyalar düzenleyerek üniversite yönetimine geri adım attırıp tetikledikleri farklı kanallar sayesinde başlamış olan ağaç kesimini durdurmayı başardılar.
Alandaki ağaçların büyük kısmının farklı bir bölgeye taşınmasını sağlayarak yaşamasına imkan sağladılar.
Ayrıca bu mücadele sonucunda üniversite yönetimi tüm bu alandaki ağaçların üç katı kadar ağaç dikme sözü verdi ve ağaçlandırma çalışmaları için bu gençlere kampus içerisinde alan tahsis etti! Ya duyuyor musunuz neler yapılmış! Enfes değil mi? Hem de kaç türlü!
Yazarken avaz avaz şunu söylemek istedim size;
“Heeeey baksanıza çok güzel şeyler de oluyor buradaaaa! Bir destek kuvvet atın bu güzel çabalara. Sürekli olmayana bakarak körelmeyin. Olana bakarak olacak olanları güçlendirin.”
Umutlu Pazartesiler Sevgili DünyaM!
Yonca
“Çığırtkan ağaçkakan”

Yazarın Tüm Yazıları