Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Alternatif tıbba saygı lütfen

25 Şubat tarihli yazınızı biraz şaşkınlık ve maalesef biraz da utançla okumuş bulunuyorum.

Bugün Amerika ve Avrupa’da kullanılan yöntemleri incelemenizi öneriyorum....

Ben göğüs kanserini Alternatif Tıp yöntemi ile yenmiş bir kişiyim. Aynı dönemde ameliyat olmuş kişilerden daha hızlı iyileştim, daha da sağlıklı bir yaşam sürüyorum...

Bir çok profesörün çalışmalarını hafife almak yerine onları inceleyin lütfen...

A.Özaygen

’İlaç mı, gıda maddesi mi?’ başlıklı yazıma gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim. Öte yandan da meme kanseri konusunda geçmiş olsun dileklerimi sunmak isterim.

Ancak mektubunuzda hem bana hem de tıbba haksızlık ettiğinize dikkat çekmek isterim. Bu gün için kanserin çoğu zaman klasik tedavilerinin başında ameliyat gelir. Eğer bir habis tümör varsa ve ameliyata engel bir durum yoksa bu tümörün çıkarılması çoğu zaman tek tedavi yöntemidir. Bazı durumlarda ardından radyoterapi (ışın tedavisi) ve-veya kemoterapi (ilaç tedavisi) uygulanır. Siz de ameliyat olarak tıbbın klasik tedavisini uygulamışsınız. Bu en önemli aşamayı yok farzedip sonradan kullandığınız bazı alternatif tıp yöntemleri ile iyileştiğinizi ileri sürmek, tıbba haksızlık etmek değil midir?

Öte yandan bana da haksızlık ettiğinizi söylemek istiyorum. Öncelikle gerek hekim olarak insan hayatı ve sağlığına saygım ve gerekse yazarı olduğum Hürriyet Gazetesi’nin okurlarına saygı prensibi gereği araştırmadığım hiçbir konuyu köşemde yazmadığımı bilmenizi isterim. Ayrıca bu yazımda ben alternatif tıp yöntemlerini kötülemiş de değilim. Sadece bu yöntemlerle tedavi yaptığını ileri süren kişilerin (bunlar hekim bile olsa) bilgilerinin kontrol edilmesini, ayrıca bu amaçla kullanılan ilaçların da, gıda maddesi gibi Tarım Bakanlığı ruhsatı ile değil de Sağlık Bakanlığı tarafından yetkili kurullara inceletildikten sonra ruhsat verilerek ithal edilmesini önerdim. Bu öneriler benim insan sağlığına saygımın bir gereğidir. Eğer birisi, bilgisinin ve ürünlerinin denetlenmesi konusundaki istekler karşısında paniğe kapılıyorsa, bu durumda kaygılanmak doğal değil mi?

Özellikle insan sağlığı konusunda hiç bir açık kapı bırakılmaması konusunda sizin de aynı düşüncede olduğunuzu düşünüyorum.

Başım çok ağrıyor

22 yaşında bir kızım. Sorunum baş ağrısı. Ne alnımın sağ kısmından başlayan ağrı, daha sonra tüm beynime dağılıyor. Bana büyük acılar vererek gözlerim perdelenmeye başlıyor.

Doktorlar film çektikten sonra hafif dereceli sinüzit olduğunu söyledi. Verilen ilaçlardan bir fayda görmedim. Çok az olduğunu söyledikleri sinüzit bu kadar ağrı yapar mı?

Ö.YILMAZ

Ben ağrılarınızın sinüzite bağlı olduğunu düşünmüyorum. Röntgenlerinizi görmedim ama, sinüzitin hafif olduğu söylendiğine göre, bu teşhis, bu kadar şiddetli ağrıyı açıklayamaz.

Ben hastalığınızın migren olduğunu sanıyorum. Bu teşhisin konulabilmesi için bazı tetkiklerin yapılması gerekiyor. Bunlarla Nöroloji uzmanları ilgilenmektedir. Bu tetkikleri özel olarak yaptırabileceğiniz gibi, bazı üniversite hastanelerinde, örneğin Cerrahpaşa'da, bulunan Başağrısı polikliniklerinden birine de başvurabilirisiniz.

Yazarın Tüm Yazıları