Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Göğsümde sürekli ağrı var

K. Kayalı / Almanya

Göğsünüzdeki ağrının kalp hastalığına bağlı olması ihtimali yok. Eğer ağrılarınız kalp hastalığına bağlı olsaydı, yani sorununuz koroner yetersizliği olsaydı, özellikle ağrı sırasında çekilen kalp elektrosunda (EKG) değişiklikler bulunurdu. Ayrıca size eforlu EKG denilen testi de yapmışlar. Bu, koroner yetersizliğinin yorgunluk hallerinde ortaya çıkan şeklini teşhis etmede yararlanılan bir tetkik yöntemidir. Ağrıların kalp romatizması olması da söz konusu değildir. Hastalığın adı kalp romatizmasi olarak söylenirse de, bu çok doğru bir tanımlama değildir, doğru olanı akut ateşli eklem romatizmasının kalpte iltihaplanma yapmasıdır. Bu romatizma kalbi etkilese bile, ağrı nedeni olmaz.

Sizin göğsünüzde ağrı yapan başka bir etken olmalı, ancak bu nedenler çok sayıda olduğu için ayrıntılı tetkikler sonucunda belirlenir. Almanya’da bu tetkikler yapılabilmektedir. Ev doktorunuz sizi yönlendirecektir.

Midede mikrop olur mu?

A. A. / Ankara

Son yıllarda, ülser hastalarının sindirim sistemlerinde bir mikrop tespit edildi. Helikobakter pilori adı verilen bu mikrop, özellikle tekrarlayan ülserlerin nedeni olarak düşünülmektedir. Eğer bir kişide tekrarlayan ülser sorunu varsa ve yapılan tetkiklerde H. pilori mikrobunun varlığı tespit edilirse, buna karşı etkili bir tedavinin de eklenmesi gerekir. Eğer sizin de sindirim sisteminizde bu mikroptan bulunduğu belirlenmişse endişe etmeyin. Çünkü, mikrop taşıyan herkesin ülser olması da şart değil. Ankara’daki tıp fakültelerinden birinin Gastroenteroloji bilim dalına başvurursanız, durumunuz değerlendirilecektir.

Köpek tüyü hastalık yapar mı?

K. Erkin / İstanbul

Halk arasında köpek kisti olarak adlandırılan Ekinokok paraziti, köpeğin tüyleri ile bulaşmaz. Hastalık etkeni olan parazit, bazı köpeklerin bağırsaklarında yaşar.

Evde beslemeyi düşündüğünüz köpeği, devamlı olarak pişmiş gıdayla besler, veterinerin önerdiği aralıklarla parazite karşı ilaçlarsanız ekinokok almanız söz konusu olmaz. Eğer köpeğinize iyi bakarsanız, onun tüyü sizin saçınızdan ya da kazağınızdaki koyun yününden farklı değildir.

Geceleri ağzım kanıyor

R. Ç. / Aydın

Geceleri uyuduğunuz sırada ağzınızdan yastığa akan salyanın zaman zaman kahverengi görünümde olması, içinde kan bulunduğunu düşündürür. Bu kan, diş etlerinizin hastalığına bağlı olabileceği gibi, boğaz ve genizden sızan kanamayı da düşündürebilir.

İlk olarak, kulak-boğaz ve burun hastalıkları uzmanı bir hekime başvurun. Yaptığı muayenelerde, bu sistemde bir hastalık olmadığı sonucu çıkarsa, bu kez de bir diş hekimine başvurmanız yararlı olacaktır.






 








Yazarın Tüm Yazıları