Saddam böyle devrilmez

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

Kenan Evren'in 1988'de gerçekleştirdiği ziyaretten sonra ilk kez bir Türk Cumhurbaşkanı, Cezayir'i ziyaret ediyor.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, TBMM Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Murat Karayalçın, üst düzey diplomatlar, işadamları ve basın mensuplarından oluşan 127 kişilik heyetle gerçekleştirdiği Cezayir çıkarması, Türkiye'nin Cezayir üzerinden Arap dünyası ile ilişkilerini düzeltme amacını taşıyor. Aynı zamanda bu bir teşekkür gezisi. Apo'nun Suriye'den çıkartılması için yapılan girişimler sırasında Türkiye'nin yanında en fazla yer alan ve Suriye'ye ‘‘Apo'yu bırak’’ baskısı yapan ülke Cezayir.

ECEVİT'LE FARK YOK

Cezayir gündeminin diğer bir önemli konusu da Irak.

Irak, Cezayir'e giderken gazetecilerin gündeminin de konusu. Uçakta Cumhurbaşkanı Demirel'e, Saddam'ı devirme politikasını eleştiren Başbakan Ecevit'in sözleri hatırlatıldı ve aynı görüşte olup olmadığı soruldu. ‘‘Her ikimizin önünde Dışişleri'nin gönderdiği aynı dosya var’’ diyen Demirel, bu konuda Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasında zaten farklı görüş olamayacağını ima etti. Demirel, ‘‘Gerekirse kendisini çağırır, konuşurum. Basın önünde tartışmam’’ sözleriyle konuyu kapatmayı yeğledi.

Ancak uçakta bulunan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Ecevit'in önerisi doğrultusunda Irak konusunda ‘‘Türkiye'nin görüşü’’nü oluşturmak için çalışmalara başladıklarını söylediler.

TÜRKİYE’NİN GÖRÜŞÜ

Saddam'ın bombalarla devrilmeyeceğini savunan diplomatlar, Amerikalılara da bunu anlattıklarını açıkladılar.

Ancak Türkiye'nin görüşü, önümüzdeki günlerde olgunlaştırılıp, daha üst düzey bir toplantıda Amerikalılara iletilecek.

Bu politikanın ana hatlarını, BM kararlarına uyması için Saddam'a baskı yapılması, Irak'a kimyasal madde satışlarının kaynaktan kontrolü ve ambargonun kaldırılması oluşturuyor.

IKDP lideri Barzani'nin ‘‘97 milyon dolara Saddam devrilseydi, bu parayı biz bulur onu devirirdik’’ dediği hatırlatılıyor ve Irak dışında yaşayan muhalefet gruplarının da Saddam'ı devirmeleri mümkün görünmüyor.



Yazarın Tüm Yazıları