Sabah’ı ikinci kez halka açma girişimine TMSF’den vize çıkar mı

MERKEZ Yayın Holding’in Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) yaptığı halka açılma başvurusu, sermaye piyasalarında önemli bir tartışma başlattı...

Dinç Bilgin’e ait Sabah Yayıncılık ve Medya Holding, Etibank batmadan önce halka açıktı. Sabah Yayıncılık hissesini alanlar Sabah’ın, Medya Holding’e yönelenler de ATV’nin marka gücüne güvendi.

Dinç Bilgin’in ana ortaklarından biri olduğu Etibank batmadan önceki dönemde Sabah Yayıncılık’a Ciner Grubu’nun patronu Turgay Ciner’i de ortak aldı.

Etibank batıp, Dinç Bilgin’in tüm şirketleri kontrolünden çıkınca, Sabah Yayıncılık ile Medya Holding’in İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki (İMKB) işlemleri durdu. Bu hisselere para harcamış 37 bin civarındaki küçük yatırımcı da zora girdi. Sabah Yayıncılık ve Medya Holding’in İMKB’deki işlemleri donduğunda, 37 bin küçük yatırımcıdaki hisselerin toplam değeri 105 milyon dolar dolayındaydı.

Ortada 37 bin kişiden oluşan "Sabah-ATV mağduru ordusu" varken, Merkez Yayın Holding’in yine Sabah ve ATV markasının gücüyle yüzde 33 hissesini halka açmaya hazırlanması, tartışmanın odak noktasını oluşturuyor.

Piyasadaki birçok yetkin isim, "37 bin mağdur varken, aynı markaları bu kez bir başka şirket çatısı altında halka açmaya SPK’nın izin vermemesi gerekir" görüşünü savunuyor.

Merkez Yayın Holding ise, SPK’ya yaptığı başvuruda, bir ayrıntıya güveniyor. Buna göre, Sabah’ın isim hakkı daha önce Bilgin Yayıncılık’a aitti. 2000 yılında isim hakkı Sabah Yayıncılık’a devredildi. 2001 yılında alınan bir başka kararla Sabah’ın isim hakkı yeniden Bilgin Yayıncılık’a geçti. Merkez Yayın Holding de Sabah markasını Bilgin Yayıncılık’tan almış oldu.

Merkez Yayın Holding, "Sabah’ın isim hakkını Bilgin Yayıncılık’tan aldık. İsim hakkının Sabah Yayıncılık’la ilgisi yoktur" diyerek kendilerine halka açılma izni verilmesi gerektiğini savunuyor.

Piyasa uzmanları, SPK’nın Sabah’ın isim hakkının Bilgin Yayıncılık ile Sabah Yayıncılık arasında gidip geldiği günlerde "ihmali"nin olduğunu düşünüyor. O ihmali şimdi Ciner Grubu’na ait Merkez Yayın Holding’in "koz" olarak kullanabileceğini belirtiyor.

Şimdi gelelim bir başka cepheye, TMSF’yle Ciner Grubu arasındaki ilişkiye...

Ciner Grubu, Sabah ve ATV’nin başında yer aldığı markaları Dinç Bilgin’den alırken Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’yla (TMSF) bir protokol imzaladı. Ciner Grubu, TMSF’ye 10 yılda 433 milyon dolar ödeyecek, ödenen miktar Bilgin’in Etibank’tan doğan 600 milyon doları aşkın borcundan düşülecekti.

Protokole göre, Merkez Yayın Holding’in halka açılmak için sadece SPK’dan izin alması yetmiyor. TMSF’nin de bu işe "vize" vermesi gerekiyor. TMSF, böyle bir "vize"yi de halktan toplanacak paranın asgari yüzde 50’sinin kendisine götürülmesi kaydıyla verebilecek gibi duruyor.

Dinç Bilgin, Sabah ve ATV’nin marka gücünü kullanıp, halka açılmış, para toplamıştı... Şimdi aynı iki markanın gücünü Ciner Grubu’na ait Merkez Yayın Holding kullanıp, halktan para toplamak istiyor...

Şimdi gözler SPK Başkanı Doğan Cansızlar ve TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’te...

Merkez Yayın Holding’in halka açılmasına "izin ve "vize" çıkar mı dersiniz?

Ciner halktan para toplarsa, TMSF’den borç indirimi alır mı

CİNER Grubu, kendisine bağlı Merkez Yayın Holding’i Sabah ve ATV markalarının gücünü kullanıp, halka açılma çabasına girmesiyle birlikte Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’yla (TMSF) da pazarlık yapmayı düşünüyor.

Ciner Grubu, bir yandan, "Merkez Yayın Holding’i halka açmamıza vize verir misiniz" diyeceği TMSF’de ayrıca "borç indirimi" lobisi de yürütecek.

Ciner Grubu, Sabah ve ATV’nin başını çektiği markaları, TMSF’nin "olur"uyla Dinç Bilgin’den 10 yıl vadeli 433 milyon dolara almıştı... Grup, Merkez Yayın Holding’in yüzde 33’ünü halka açıp, hedeflediği parayı toplayabilirse, TMSF’ye dönüp, "Borcumuzu peşin ödeyelim, indirim yapın" diyecek.

TMSF böyle bir durumda, protokole koydukları, "Borçtan indirim yapamayız" maddesini hatırlatacak. Ancak, Ciner Grubu bu kez, "net present value" (bugünkü net değer) formülüne sarılacak. Eğer TMSF bu formülü uygulamayı kabul ederse, Ciner Grubu’nun toplam borcundan 30-40 milyon dolarlık indirim gündeme gelebilecek.

Bu durumda, Sabah ve ATV’nin başını çektiği markaların Ciner Grubu’na 433 milyon dolara satılmasına "onay" veren TMSF Başkanı Ahmet Ertürk’ün pazarlık gücü bir kez daha test edilecek...
Yazarın Tüm Yazıları