Reytinginiz batsın

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Biz yazmaktan bıktık, onlar bu rezilliği sergilemekten bıkmadılar. Adına ‘‘reyting savaşı’’ denilen bu kepazeliği bize yutturmaya devam ediyorlar. Hangisi yazayım, neyi yazayım...

Şimdi yazacaklarım yanlış anlaşılmasın. Bu yazıda kastettiğim özel kanallar arasında gerçekten ciddi ve tutarlı yayın yapan az sayıda kanal da var.

Önceki gece atv'de canlı sünnet izlendi!.. Hocaefendi ‘‘Allah atv'yi korusun’’ diye dualar etti. Dua edilirken, mini etekli kızlar başlarını bağladı!

Kanal-D'nin aynı saatteki eğlence programında da cıvıklık sürdü gitti.

Acaba hangisi daha çok reyting aldı, daha çok para kazandı?

Bu programlarda insanlar yarışmacı yapılıyor. İnsanlar ikramiye kazanabilmek için yalvartılıyor... ‘‘N'olur falanca bey, benim kardeşim hasta. Bana otomobil verirseniz hastaneye yatıracağım... N'olur yardım edin...’’

İnsanların geresinmeleri, binbir soytarılıkla ve acımasızca sömürülüyor.

***

Kadın kılığına girmiş erkekler, hemen her programda karşımıza çıkarılan eşcinseller... Bu pisliği tezgáhlayanlardan birinin aklına şu soru gelmiyor:

‘‘Acaba bunları izleyen küçücük yavrular, şan ve şöhretin eşcinsellikte olduğunu görüp öyle olmaya özenmezler mi?..’’

Her programdan sonra hesap kitap yapılıyor. Kaç paralık reklam aldık, kaç reyting sağladık, kaç milyon dolar götürdük...

Hülya'lar, Sibel'ler vesaireler... İki paralık kadınlı erkekli, bazıları çoluk çocuk arabeskçiler... Donuna kadar göstermeyi meslek sayan mankenler, sosyetikler, kelle koparıcı orospular, zamparalar, futbolcular, üç beş artist bozuntusu...

Reyting uğruna tam bir arabesklik, tam bir kepazelik.

İyi ama bu pislik programların ne kadar reyting sağladığını kim nereden biliyor? Bir şirket piyasaya çıkmış ve bunlara ‘‘Ben sizin reytinginizi ölçerim’’ demiş. O şirkete oluk gibi para akıtıyorlar ve Türkiye çapında 600 kadar eve yerleştirilen özel aygıtlarla reyting belirleniyor.

Milyonlarca insanımız bunlara ‘‘Allah sizin belanızı versin’’ diye bağırıyor. Kanal değiştiriyor, çocuklarını ekrandan uzaklaştırıyor.

Reytinginiz batsın, kazandığınız paralar gözünüze dizinize dursun.

***

TGRT'de bir hanımefendi sanatçı! Her akşam bir fakir ailenin evine gidip onlara paket çorba, makarna, giysi veriyor. İyilik meleği! Fakir fukara aile ekranda ezik.

O insanlar rencide ediliyor, reklam ediliyor. Ne uğruna? Program yapma uğruna. TGRT hayırseverlik yapacaksa, bunu daha belli etmeden yapamaz mı? İlle program mı yapması gerekir? O fakirlerin onuru yok mu?

Her Ramazan ayında kurulan aynı tuzak, yine özel kanallarda. Medyatik ve sosyetik ‘‘hanımefendi veya beyefendi sanatçımız’’ iftar veriyor!

Belediye, semtteki fukaraya 5 milyon değerinde yiyecek dağıtıyor.

İstanbul Belediyesi'ne vekálet eden şahıs, kamyonun arkasında beleş ekmek dağıtıyor.

Hiçbiri Allah rızası için değil. Hepsi reklam ve çıkar uğruna. Bu gösterilerin tümüne kameralar çağrılıyor ve bizim özel kanallar bu kepazeliği dakikalarca yayınlamaktan utanmıyor.

***

Haberler deseniz, daha da mide bulandırıcı. İki üç kanal dışında, rutin haberden başka hiçbir şey yok. Gazetecilik yok, habercilik yok. Ama bol kepçe kan, vahşet, kavga, ölüm, tecavüz var...

Eski çekimleri yeni imiş gibi yutturmak var. Tekrar var. Aynı sahne 15 kez gösteriliyor.

Trafik kazasında adamın bacağı kopmuş. Kopuk bacaklı adam yerde yatıyor ve dakikalarca karşımızda.

Aralarında yine aynı kavga! Haber saatinde kimin reytingi daha yüksek?

Kim daha arabesk olursa, kim daha çok fahişeyi, eşcinseli, futbolcuyu ekrana çıkarırsa, kim kan ve cinayet gösterirse, haberlerde onun reytingi yükseliyormuş!

Hay reytinginiz batsın.

Tartışma programlarında da durum aynı. Kim katılanları kavga ettirirse, bu kez onun reytingi yükselirmiş! Dikkat ederseniz, bu programlara da birbiriyle kapışacak kimseleri çağırırlar. Olmazsa başkaları gelir! Burada itiraf ediyorum, bu oyuna birkaç kez ben de düştüm.

***

Parayı bastıran bunları satın alıyor. Jet-Pa isimli kuruluşun sahibi bundan bir süre önce basın toplantısı yapıyordu. Bu hadise en az 5 ekrandan canlı yayınlandı. Önceki gece bunların düzenlediği eğlence, pek çok kanaldan yine canlı yayınlandı.

Jet-Pa bunlara milyonlarca dolar para verdi. Paranız varsa, yayın saatleri -haber saati dahil- sizin de olabilir.

***

Hulki Cevizoğlu özel kanallarda gördüğümüz az sayıda düzgün ve kaliteli programlardan birini yapardı. Kanal-6 yönetimi önceki gece Hulki'nin canlı yayınına girdi, programı sabote etti. Hulki, programına son verdiğini ekranda açıklamak zorunda kaldı.

***

Biz bu özel kanallardan daha çoook çekeceğiz. Ben bunlarda sadece haber bültenlerini izlerim. Gerisine zamanım varsa şöyle bir bakarım.

NTV, Kanal-D, Kanal-7 haberlerini beğenirim.

Özel kanallardaki kepazeliği gördükçe TRT'nin değerini daha iyi anlarım.

‘‘Sanatçı’’ denilince kafamda, TRT'de izlediğimiz Türk Sanat Müziği ile Türk Halk Müziği'nin seçkin ve saygın sanatçıları canlanır. Reklamı, skandalı, goygoyu olmayan gerçek sanatçılar.

Ama özel kanalların reyting kavgasında öylelerine yer yoktur!

Reytingleri batsın.



Yazarın Tüm Yazıları