Ramazan Şimşek'in uyarısına kulak verin

'Daha yazın ortasındayız' demeyin, anne babalar anaokulu arayışına girdi bile. Peki, bir çocuk kaç yaşında ve yılın hangi döneminde anaokuluna başlamalı? Uzman Psikolog Ramazan Şimşek ile konuştuk.

Haberin Devamı

Bir çocuk kaç yaşından itibaren anaokuluna gönderilmeli?

36. ve 48. aylar arası en ideal dönemdir. Çünkü çocuğun gelişim basamaklarına göre ‘sosyal ben’i ve ‘temel güven aşaması’ ancak bu aydan sonra canlılık kazanır. Artık çocuk akranları ile oynamaya, onları tanımaya, onlarla iletişim kurmaya ihtiyaç duyar. Sağlıklı bir sosyal gelişim için de gerekli bir süreçtir bu.

Çocuğun anaokuluna hazır olup olmadığı nasıl anlaşılır peki?

Ortalama 3 yaşına kadar süren ‘temel güven aşamasını’ sağlıklı bir şekilde tamamlayan çocuk anaokulu için hazırdır. Güvenli bağlanma gerçekleşmemişse çocuğun yaşı 5’e, 6’ya gelse de hazır değildir. Güvenli bağlanamayan çocuk evden güvenle ayrılamaz.

Haberin Devamı

Kız veya erkek çocuklar için anaokuluna başlama yaşı farklı mıdır?

3 yaş civarında genel olarak kız çocukların dil ve tuvalet eğitimleri erkek çocuklarından görece önde gider. Bu durum anaokuluna başlamada kız çocuklara üstünlük sağlasa da ana belirleyici temel güven aşamasının tamamlanıp tamamlanmamasıdır.

Anaokulu seçerken nelere dikkat edilmeli?

- Anaokulunda eğitim çalışmalarından sorumlu kişilerin çocuk gelişimi alanında uzman olmaları

- Kurumun tecrübeli olması

- Çocukların doğayla buluşması açısından genişçe bahçesinin bulunması

- Odaların standartlara uygun olması

- Kullanılacak tüm araç-gereçlerin ve de yiyeceklerin sağlıklı, kaliteli ve doğal olması

- Eğitim programının ve içeriğinin bilimsel, eğlenceli ve güncel olması

Ailelere tavsiyeleriniz nelerdir?

- Evden ilk defa ayrılan çocuğun zihni ve duyguları karmakarışıktır. Çocuğun hayatında çok önemli bir dönüm noktası olan bu ayrılışın etkisi olumlu ya da olumsuz ömür boyu sürer. İlk günler çok önemlidir. Bu nedenle ağlayan çocuğu kesinlikle tek başına bırakmayın. Çünkü çocuk ‘terk edildim’ düşüncesine kapılır. Alışana kadar mutlaka bekleyin.

- Anaokuluna başlamadan önce ziyaretlerin yapılması özellikle öğretmeniyle kuracağı iletişim çocuğun güvenli başlangıç yapması açısından çok önemlidir.

Haberin Devamı

- Sizin de hazır olup olmamanız çocuğu etkiler. Eğer ebeveyn çok kaygılı ise çocuk bunu hisseder ve anaokuluna uyum sağlamada sorun yaşar.

- Çocuğunuzu emanet edeceğiniz anaokulu konusunda emin olmanız ilk günleri ve sonraki aşamaları rahat geçirmenizde önemli bir etken olacaktır. Bu nedenle başlamadan önce detaylı araştırma yapmanız çok yararlı olacaktır.

- Özellikle ilk ay çocuğunuzu öğretmeni ve anaokulunun psikoloğu ile dikkatle gözleyin. Çocuğun hazır olmadığı ve uyum sağlayamadığı konusunda hemfikirseniz ısrar etmeyin, ara vermekten çekinmeyin.

Yazarın Tüm Yazıları