Popvirüs

Lale BARÇIN İMER
Haberin Devamı

Kıraç’la tanışın

‘‘Anadolu Rock’’ ya da ‘‘Etnik Rock’’ diye adlandırılan türden biraz sıkıldığımı düşünüyordum ki, (bu oluyor ne yapayım) elime bir albüm geçti.

Ben şuna inanırım: İyi olan birşey kendi kaderini kendi çizer. Kıraç'ın albümü de böyle. ‘‘Bir Garip Aşk Bestesi’’ adını taşıyan albüm yavaş, sakin ve sessiz sokuluyor size. Ben de 'bozlakların gökkubbeye atılan çığlıklar' olduğuna inanıyorum hatta daha da fazlasına... Her iyi 'sesin' sadece gökkubbeye değil, evrenin tam göbeğine ulaştığını düşünürüm. Jodie Foster'ın ‘‘Contact’’ filminden, ki bu film çok etkilemiştir beni, bir görüntü vardır aklımdan hiç çıkmayan. Kamera dünyadan hızla uzaklaşır ve evrenin içine dünyadan yansıyan tek şey çeşitli noktalarında yapılan müzikler ve 'sesler'dir. Bu görüntü bana iyi müzik ve iyi şarkı söylemenin ne kadar büyük sorumluluk taşıdığını hatırlatmıştı.

Neyse konumuz Kıraç'a dönersek, albüme temelde rock motifleri hakim. Seçilen anonim türkülerden ve Kıraç'ın ses renginden ise etnik dokusunu alıyor. Ama albümün benim en çok önemsediğim yanı Kıraç'ın kendine ait olan besteleri. Bunu önemsiyorum, çünkü hep söylerim: Yeni ve iyi beste üretmek zor, bunu başaranlara ise saygımız sonsuz.

Anonim türkülere ise Kıraç'ın biraz farklı yaklaştığını görüyorsunuz. Hassas, içten ve tutkulu...‘‘Karahisar’’, ‘‘Yayla Yolları’’, ‘‘Han Duvarları’’, ‘‘Şarköy Türküsü’’ gibi türkülerin yeraldığı seçkide en çok son günlerin gözde türküsü ‘‘Sarı Gelin’in yorumuna dikkat derim. ‘‘Eşeği Saldım’’ ve ‘‘Keklik’’i de sevdim. Selahattin Cesur'un ‘‘Mahkeme’’ isimli ünlü eseri Kıraç tarafından iyi yorumlanmış. Favorim ‘‘Gidiyorum’’, dudaklarıma dolanan ender şarkılardan. Sonra, ‘‘Bir Garip Aşk Bestesi’’ inanılmaz sade ama bir o kadar da güzel bir şarkı. ‘‘Gel Barışalım’’ ise farklı, ilginç bir karaktere sahip. Sizi alıp uzaklara götürüyor. Albümün enstrümantel yapısına gitarlar hakim. Akustik olanlar Kıraç'a ait, elektro gitarlarda ise Cihat Akyıldız ve zaten stili heryerde hemen farkedilen Yavuz Çetin çok başarılı. Sonuç mu; Kıraç ve albümü ile tanışma zamanı...

Yazarın Tüm Yazıları