Piyasalarda siyaset gölgesi

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Siyasette küskünlerin başlattığı seçim erteleme tartışmaları ve İstanbul Bakırköy'de meydana gelen patlama olayı, piyasalardaki iyimser havanın önüne geçti. Piyasalarda artan tedirginliğin etkisiyle bono faizleri tekrar yüzde 106'ya kadar yükselirken borsa da dün yüzde 1.9 oranında düştü.

Siyasi cephedeki son gelişmeler piyasaları tedirgin etmeye başladı. Seçimlerin ertelenmesi tartışmaları ile yeniden siyasetin karışmaya başlaması, faizlerde yükselişe borsada ise düşüşe yolaçtı.

Faizlerde hafta başında yüzde 100'ün altına inişle yaşanan tarihi düşüş, tedirginlik nedeniyle kalıcı olamadı ve dün tekrar yüzde 100'ün üzerine çıktı. Şubat ayı enflasyon rakamlarının beklenilenin de altında çıkmasının da etkisiyle, inişe geçen ve 7 aylık bir aradan sonra önceki gün ilk kez yüzde 97'ye kadar inen bono oranları, dün sabahtan itibaren yükselişe geçerek, yüzde 106'ya kadar çıktı.

Bankacılar, Hazine'nin önceki gün gerçekleştirdiği 371 günlük başarılı tahvil ihalesinin ardından dün piyasalarda artan kár amaçlı satışların yanısıra siyasi belirsizliğin de etkili olduğunu vurguluyorlar.

Sabah açılışta yüzde 103-104 düzeyine çıkan bono oranları, birara yüzde yüzde 101'e kadar geriledi. Fakat Merkez Bankası'nın açtığı repo ihalesinde, repo dönüşünden daha az para vermesi de etkili oldu. Merkez Bankası dün açtığı bir haftalık repo ihalesinde sadece 130 trilyon verdi. Oysa dün bankaların yaklaşık 270 trilyon liralık repo dönüşü vardı.

Piyasalarda en falza işlem gören 9 Şubat ve 15 Mart 2000 vadeli bonoların faizleri dün sırasıyla önceki güne göre 4-5 puna birden artarak, yüzde 103.6 ve yüzde 102.6 seviyesinde kapandı.

Aynı vadelerdeki bonoların faizleri bugün valörlü olarak yüzde 105 ve yüzde 106'ya kadar çıktı.

Merkez Bankası'nın ihalede piyasaya az para vermesi nedeniyle repo oranları da, önceki güne göre 6-7 puan birden yükseldi. Gecelik repo oranları dün stopajsız yüzde 77'yi, stopajlıda ise yüzde 83'ü gördü.

BORSA DÜŞTÜ

Seçimlerde aday gösterilemediği için küskün milletvekillerinin Meclis'i yeniden çalıştırma bahanesiyle toplantıya çağırması ile başlayan tedirginlik, borsayı da olumsuz etkiledi.

İlk seansın açılışından itibaren hissedilen satış baskısı gün boyu sürdü. İlk seansı, 24 puan kayıpla 3 bin 937 puandan tamamlayan borsada satışlar, ikinci senasta biraz daha hızlandı. Özellikle öğle saatlerinde İstanbul Bakırköy'de meydana gelen patlama olayı da ikinci seansta birara tedirginliği artırdı.

Sonuçta Bakırköy'deki patlama olayı ve siyasette yaşanan son gelişmeler, piyasada varolan iyimser havanın önüne geçti ve 4 bin puan seviyşesini zaten geçmekte zorlanan borsa, günü yüzde 1.9 kayıpla tamamladı. Borsa endeksi 74 puan kayıpla 3 bin 887 puandan kapandı. Borsada düşüşe karşın günlük işlem hacminin 77 trilyon lira düzeyinde gerçekleşmesini sıkışma olarak değerlendirenler var. Siyasi cephede tansiyonun artmasına paralel, borsa 3 bin 500 puan düzeyine kadar düşebilir.



Yazarın Tüm Yazıları