Petrolcü gazeteci Barzani'nin ortağı

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Güneydoğu illerinin ekonomisi, Irak'la yapılan motorin ticaretine bağlı. Ancak son dönemde yaşananlar kafa karıştırıyor.

Şırnaklı petrolcüler, Habur motorinini Irak'tan taşımak ve yurt içinde dağıtmak amacıyla yeni bir şirket kurdular. Adı Silopi A.Ş... Şimdilik 15 ortağı var, ama Irak'a çalışan kamyoncuları da ortak etmeyi düşünüyorlar.

Ne var ki, ANAP'ın Şırnaklı Bakanı Salih Yıldırım, bu şirketin kuruluş felsefesine karşı. Bakan Yıldırım, şirkette, özel idare ve belediyeye pay verilmesinde ısrarlı.

Ama Güneydoğu esnafını asıl korkutan Kuzey Irak'a egemen olan Barzani'nin Türk mallarına karşı takındığı tavır.

Kuzey Irak'ta gümrükler son bir ay içinde yükseldi. Bölgeye mal satmanın cazibesi kalmadı. Üstelik Irak (Saddam) tarafı, Türk tüccarlarına 150 milyon dolara yakın borç takmış durumda. Gaziantep'te iflaslar başladı bile.

Tüm bu gelişmelere karşın keyfi yerinde olan şirketler de var...

Örneğin Asya Şirketi. Bu şirket Irak'ta kurulu. Kurucuları arasında Barzani'nin yeğeni de bulunuyor. Rivayete göre, Saddam da şirketin gizli ortağı...

Türkiye ile ticarette ayrıcalıkları bulunan bu şirketin Türk ortakları da ilginç. İddiaya göre, bir bakanın yakınlarıyla ünlü bir gazeteci, şirketin ortakları arasında.

Bu şirket, örneğin Kuzey Irak'a götürülen yabancı sigaraların tekelini elinde bulunduruyor. Kimilerine göre, Kuzey Irak için götürüldüğü söylenen sigaralar, İran'a hatta Suriye'ye kadar gidiyor.

Asya'nın Türk ortağı gazeteci, Türkiye'nin Barzani ile iyi ilişkiler içinde olması konusunda çok hassas. Öyle ki Erbil'de Barzani peşmergeleri Türkmenler'in bürolarına saldırdığı zaman bile köşesinde, ‘‘Aman sakın infiale kapılmayalım. Barzani Türkiye için çok önemli’’ diye yazdı.

Bu yazıya çok kızan Türkmenler araştırdı ve Asya'daki ortaklığını su yüzüne çıkardı. Köşesindeki yazıyla ortaklığı arasında hissi bir bağ var mı o kadarını bilemeyiz. Belki yazar da öğreniriz...

Siyasi otorite böyle istiyor

SAVUNMAYI kim savunacak? Geçen hafta bu köşede, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nı konu etmiş, yetişmiş eleman kıyımından söz etmiştik. Vahit Erdem'in kurduğu ve yıllarca başkanlığını yaptığı bu Müsteşarlık'ta yetişmiş, konulara hakim bürokratların mevcut hükümet döneminde görevlerinden alındığını yazmıştık. Uzmanların da bu kurumu terketmeye başladığını (düşük ücretler de rol oynuyor) belirtmiş, kurumun siyasileştirildiğini dolayısıyla yazık edildiğini vurgulamıştık.

Savunma Sanayii Müsteşarı Yalçın Burçak'ı, Hazine'de Müsteşar Yardımcılığı yaptığı dönemden tanıyorum. Burçak yaklaşık 5 yıldır Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın (SSM) başında. Bağlı olduğu Bakan İsmet Sezgin'e çok yakın. Kıyım operasyonunun mimarı olarak ‘‘siyasi otoriteyi’’ dolayısıyla Bakan İsmet Sezgin'i de gösteriyor. Yazıma çok alınmış, ‘‘Savunma'nın savunmaya ihtiyacı yok, biz savunuyoruz’’ diyor. Bir açıklama gönderdi. Ayrıca konuştuk da...

Burçak, ‘‘Dört sene sekreteri bile değiştirmedim... Herhalde devletin her kademesindeki memurlar, siyasi otorite değiştiğinde değişir. Her siyasi otorite arzu ettiğiyle çalışır. Dünyada böyle bir teşkilat var mı? 15 sene müsteşar veya müsteşar yardımıcısı olsun. Devlette böyle bir şey yok. Her yerde değişir burada da değişir, normaldir’’ diyor.

İşte ne yazık ki bu tehlikeli bakış yıllardır Türkiye’de normalleştirilmeye çalışılıyor. Siyasi otorite ister usulsüz teşvik verilir, yetişmiş elemanlar gerekçe gösterilmeden görevlerinden edilir. Teknik kurumlar bile arpalık yapılır. Vay ki vay...

Kimler alındı?

GÖREVLERİNDEN alınan, bazıları da işleyişe dayanamadığı için istifa eden SSM'ndaki üst düzey bürokratlar şunlar:

Veysel Yayan (Müsteşar Yardımcısı), Metin Ergün (Müsteşar Yardımcısı), Sedat Çilingir (Müsteşar yardımcısı), Hasan Mollaoğulları (Müsteşar Yardımcısı, istifa etti.) Birol Altan (TAI Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdür Yardımcısı) Daire Başkanları: Ali İhsan Öztürk, Fatih Ürer, Cemal Tarhan, Hasan Ali Türkaslan, Cengiz Köksal, Yılmaz Gündüz, Kemal Büyükmıhçı (İstifa etti) Şube Müdürleri: Bilge Mollalı, Ethem Öztürk, Turgut Şenol (istifa ettiler.) Proje Koordinatörleri: Murat Bayar, Hüseyin Neftçi, Murat Erkilet(İstifa etti.) Proje koordinatörleri Halil Toker ve Kemal Kaya ise başka kuruluşlara kaydırıldılar.













Yazarın Tüm Yazıları